Még mindig az árstopos tej a magyarok kedvence, de a tejtermelők helyzete nem túl rózsás

2023. június 07. 12:00

A magyar tejágazat hullámvasúton ül – fogalmazott a Mandinernek a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója, akitől megtudtuk: túl van a csúcson a tej ára, amely februárban volt a legmagasabb. Harcz Zoltánnal a tejpiac nehézségeiről, a fogyasztási szokásokról és az árstopos tej hatásairól is beszélgettünk.

2023. június 07. 12:00
null
Helmeczi Zoltán

Milyen helyzetben van Magyarországon 2023 májusában a tejpiac?

Az elmúlt egy két évben történtek különösen jól rávilágítanak arra, hogy tejpiacunk továbbra is kiszolgáltatott a tőle független és sokszor előre alig látható európai piaci-gazdasági folyamatoknak. A folyamatos költségnövekedés utáni hirtelen visszarendeződést, ezt a kiszámíthatatlanságot lehetetlen kezelni. A hazai tejágazat hullámvasúton ül: az európai piacok volatilitását és az ebből fakadó kitettségünket jól szemlélteti, hogy a hazai tejár két hónap alatt több mint 15 százalékot esett, míg a magyar tejek kiviteli ára 6 hónap alatt 54 százalékot. Az európai sajt- és vajárak – komoly haranggörbét befutva – tavaly őszre megduplázódtak, majd mostanra visszarendeződtek. A rekordmagas európai uniós tejáraknak köszönhetően Észak- és Nyugat-Európa tejtermelése tavaly ősztől erősödésnek indult, jelentős feleslegek kezdtek kialakulni, azonban a magas infláció okozta fogyasztáscsökkenés, illetve a Kínában történt kereslet-visszaesés okozta erős korrekciót a saját bőrünkön érezzük. A fogyasztáscsökkenés, valamint az európai tejfeleslegek okán rendkívül nehéz időszak a mostani, de ugyanígy nehéz hetek állnak még előttünk is. Az is súlyosbítja a helyzetet, hogy a hazai vásárlóerő az elmúlt évek nagymértékű bérinflációja ellenére még mindig jelentősen elmarad az EU-s átlag szintjétől, így az ágazat folyamatos nyomás alatt van.

Hullámvasúton a tej ára. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Hullámvasúton a tej ára. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
A több mint egy éve hatályban lévő árstopot, amely a 2,8-as UHT-tejre vonatkozik, hogyan éli meg a szektor? Mennyire alakította át ez az intézkedés a piacot, a magyarok tejfogyasztási szokásait és a termelői viszonyokat?

A Tej Terméktanács az elmúlt egy év során többször hangot adott álláspontjának, mely szerint a hatósági árak rendszerét ki kell vezetni. Tavaly, az ársapka februári bevezetése után 80 százalékkal nőtt a 2,8-as UHT-tej-eladás. A legfrissebb, 2023. február–április közötti eladások 57 százalékkal magasabbak, mint az ársapka előtti, 2021-es számok. A piaci szereplők jogkövetők: sokkal több 2,8 százalékos UHT-tejet adtunk el, mint amennyit a jogszabályok megköveteltek. A 2,8-as UHT-tej a kategória más tejeitől szívta el a piacot. Az árstopnak ugyanakkor lehetett némi tejfogyasztást népszerűsítő hatása is: tavaly 3 százalékkal több tejet ittunk meg, mint egy évvel korábban.

A nem hatósági áras termékeket milyen árdinamika jellemzi ez idő tájt? A boltok polcain – ahogy említette – mintha árcsökkenés lenne tapasztalható a friss tejek árában.

A mostani európai tejpiaci helyzetből egyértelműen az következik, hogy a hazai tejszektor – színtisztán piaci okokból – masszívan hozzá fog járulni az infláció csökkentéséhez. Minden, ami a spot – vagyis az azonnali – tejpiacon, majd az EU tejpiacán történik, az néhány hónapon belül törvényszerűen bekövetkezik nálunk is. A hazai piaci folyamatok lekövetik azokat az európai trendeket, amelyekre a hazai szereplők tevékenysége csak igen kis mértékben gyakorol hatást. Így van ez a fogyasztói árak esetében is. A KSH-nál 2023 áprilisáig állnak rendelkezésre adatok. Eszerint a tejtermékek közül az ESL-tejek fogyasztói átlagárai 2023 februárjában érték el csúcsukat, azóta 5-6 százalékos volt az árcsökkenés.

A vaj februári fogyasztói ára áprilisra 9 százalékkal lett alacsonyabb. A tejföl ára pedig januárban volt a legmagasabb, áprilisig a fogyasztói átlagárban 4 százalék volt a csökkenés mértéke.

Az AKI Agrárközgazdasági Intézet szerint a 1,5 százalékos UHT-tej fogyasztói ára 2023 8-9. hetében érte el a csúcsot, a 20. hétre (május 15–21.) 10-12 százalékkal csökkentek az árak. A trappista sajtnál 2023 első heteiben voltak a legmagasabbak a fogyasztói árak, amelyek májusra 30-32 százalékkal estek vissza.

Milyen okok húzódnak meg a magyar tejtermelés visszaesése mögött, mekkora a csökkenés volumene? Hogyan hat ez az exportra és az importra?

A tavalyi történelmi aszály és az önköltség drasztikus növekedése okán tejfelvásárlásunk éves szinten is visszaesett, a csökkenés pedig továbbra is rendkívüli, jelenleg havi szinten 6-7 százalékos. A tejtermelés szempontjából meghatározó kukoricából tavaly Magyarországon csak ott termett értékelhető mennyiség és minőség, ahol öntözni tudtak, a kalászosok hozama felére csökkent, tömegtakarmány sem igen volt, a lucerna első kaszálásánál pedig csak a fele mennyiséget tudták learatni a gazdák, a legelők felégtek. Néhány hétig még a tavaly ősszel vásárolt/betakarított drága takarmányt etetik a gazdák. Az orosz–ukrán válság elhúzódása, az extrém aszály és a magas inputköltségek fennmaradása folyamatos költségnövekedést eredményezett a hazai tejágazatban, amely – az emelkedő átvételi árak ellenére is – állománycsökkenést és telepfelszámolásokat okoz-okozott. Ami az export- és a spot piacokat illeti, a rendkívüli változékonyságot jól szemlélteti, hogy míg egy éve kilogrammonként 240–280 forintot is fizettek a magyar nyerstejért a spot piacon, addig most, május elején – kizárólag az európai piaci folyamatok miatt – a nem szerződött tejek már csak 20 cent környékén (100-120 forint/kilogramm áron) cserélnek gazdát itthon, illetve a környező országokban.

A külkereskedelmi statisztikák január–februárra állnak rendelkezésre, eszerint a főbb tejtermékek közül a fogyasztói folyadéktej behozatalának csökkenése az elmúlt év után 2023-ban is folytatódik, ahogy a savanyított tejtermékek importja is csökken (–11 százalék), míg a sajt és túró kategóriában növekszik (+16 százalék) az import mennyisége előző évhez mérten. Mindeközben a nyers- és fogyasztói tejexport mennyisége stagnált, a sajt és túró (–60 százalék), valamint a savanyított tejtermékek (–23 százalék) exportja pedig csökkent 2023/2022 viszonylatában. A nyerstejkivitel felvásárláshoz mért aránya 2023-ban 11 százalékos.

Milyen intézkedéseket tartana indokoltnak a tejtermelők megsegítése érdekében?

Idén az eddigieknél is sokkal fontosabb minden támogatási lehetőség, a tavalyi költségvetési megszorítások okán ki nem fizetett átmeneti nemzeti tejtámogatás most tejtermelőket és tejtermelő telepeket menthet meg a bezárástól. Fontos üzenet a kiskereskedők felé, hogy a csalogatóan olcsó importajánlatok ellenére végsőkig tartsanak ki a hazai beszállítók mellett, hiszen ha majd eltűnik az olcsó import, a hazai tejfeldolgozók akkor is itt lesznek.

A tejtermelés nem olyan, mint egy csap, a tejet nem lehet két hónapra elzárni, majd igény esetén újra megnyitni.

Említette, hogy az árstop hatására valamelyest nőtt a hazai tejfogyasztás. Mi jellemzi a hosszú távú tendenciát?

A tej- és tejtermékfogyasztásunk ugyan lassan nő, de még messze az EU-s átlag alatt vagyunk tejegyenértékben. Friss – tavalyi, tavalyelőtti -– országos adatok sajnos még nem állnak rendelkezésünkre, azonban tavaly ősz óta drasztikus (mennyiségi) eladáscsökkenést mérünk az infláció okán. Mindenkinek érdeke, hogy ez a csökkenés megálljon.

Miként alakul a laktózmentes tej iránti kereslet?

Az ételallergia miatti egészségügyi problémákra a magyar tejágazat aktívan keresi a válaszokat, komoly kutatás-fejlesztési tevékenységen keresztül. Az egy évtizeddel korábbiakhoz képest is mára már szinte minden termékkategóriában megtalálhatóak a magas minőségű hazai és import laktózmentes termékek, legyen az tej, tejföl, túró, vaj, desszert vagy sajt, amelyeket a laktózérzékenységgel küzdők is bátran fogyaszthatnak anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötniük a termékek ízében, állagában, felhasználhatóságában. A magyar feldolgozók jelentős részének kínálatában jelen van a laktózmentes termékszortiment, ezzel pedig képesek a laktózmentes termékek iránti növekvő kereslet kielégítésére.

A tejhelyettesítők hogyan érintik a tejpiacot?

A tej és tejtermékek tápanyagtartalma egyetlen más élelmiszerrel sem pótolható teljes mértékben. A növényi italok nem tekinthetőek helyettesítő termékeknek, legfeljebb a laktózmentes tej lehet „tejhelyettesítő”.

A tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) esetén a tej és tejtermékek elhagyása az étrendből nem javasolt, elegendő, ha bizonyos tejtermékekből a laktózmentes változatot választjuk.

A növényi italok közös táplálkozás-élettani jellemzője, hogy fehérje- és aminosavbevitel szempontjából nem megfelelő helyettesítői a tehéntejnek. A tej és tejtermékek kizárása az étrendből csak orvosilag indokolt esetben történhet, hiszen fontos makro- és mikrotápanyag-források. A rendkívül alacsony bázisról épülő, piaci értelemben marginális élelmiszereket, mint például a növényi italokat a fogyasztók jórészt azért preferálják, mert esetükben a tejfehérje-érzékenység miatt a tejtermékfogyasztás nem is lehet opció. A tejfehérje-allergiát a tejcukor-érzékenységgel összemosni a kevésbé szerencsés.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2023. június 07. 13:42
Ez a tehén nem valódi.
Lajoss
2023. június 07. 13:39
Nem egyszerű a szotyializmus építése..:)
dezilluzionista
2023. június 07. 13:29
Lúzerisztán.
salamonhihii
2023. június 07. 13:09
Orbán :Ember, most jövök a zsebedből....höhööö.. Matolcsy: az infláció továbbra is közellenség, az árstopokat ki kell vezetni- kiemelve azt, hogy az élelmiszerinfláció nemcsak a legmagasabb az EU-ban, de messze meghaladja a régiós országokét is – pontokba szedve sorolja a jelentős drágulás okait: Az ársapkák csak a közvetlenül érintett termékek árát fixálták, a helyettesítő termékeknél jelentős áremelkedés történt. Az ársapkák a kieső bevételek áthárítása mellett, egyes termelési vertikumokban (pl. tejtermékek) komoly zavarokat okoztak, további árnyomást eredményezve. Az árnövekedés kifejezetten erőteljes a hazai előállítású feldolgozott élelmiszereknél az alacsony termelékenység és a verseny hiánya miatt. Az importárakba az árfolyam-leértékelődés hatása gyorsan beépült. Az árrés emelkedése a piaci árazású üzemanyagpiacon is megfigyelhető volt. például jól látszik, hogyan szállt el a nem árstopolt tej ára az árstopolt mellett, vagy a kenyéré a búzaliszthez képest. Január vége óta is akkorát drágultak az élelmiszerek, mint máskor két év alatt.. a kiskereskedelmi lancokra rakurt kulonado, meg chipsado meg egyebek, az szinten nyomja az arakat felfele, mert persze nyilvan nem az endjuzer fizeti meg azt is. Es remenyeim szerint arra is kulon afa-t lehet meg fizetni. Csakafidzse, na, egyertelmu. https://hvg.hu/gazdasag/20230228_vasarnapi_ebed_februar Hurrá, győztünkl!!! Európa-bajnok lett a Magyarországi infláció EU szinten legmagasabb magyar inflációt a fidesz maffia ipari méretű szabad rablása, a gyenge forint, a világbajnok 27%-os áfa és a rengeteg különadó együttesen okozza. Szét van baszva a gazdasag, a fideszes gazdasagi csoda soha nem is letezett, az unios penzek az egyetlen dolog, ami miatt barmi is epult ebben az orszagban. Húsz százalékkal romlott a forint árfolyama.... Szóval az árstopok még növelik is az inflációt, de az átlag fidesz szavazó csak azt érti, hogy a kormány megvédi őket. Az Eu mintaországából ide küzdöttük magunkat. Egészen konkrétan az az ország nem normális. matelcsi Soros ügynöke, az anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője volt. Mindig is. Bevallotta...höhööö
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!