A tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem „hadifogoly”, hanem szabad ember – Semjén Zsolt a Mandinernek

2023. június 09. 19:25

Lapunknak reagált a miniszterelnök-helyettes arra, hogy az ukránok bekérették a magyar ügyvivőt a 11 kárpátaljai ügyében.

2023. június 09. 19:25
null

Ahogy a Mandineren is beszámoltunk róla, az Orosz Ortodox Egyház csütörtök este megjelent közleményében arról írt, hogy „őszentsége Kirill moszkvai és összoroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére, az ellenségeskedésekben részt vett kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították”.

A tájékoztató szerint az akcióban részt vett a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának elnöke, Antal Volokolamszki metropolita és a Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának tanácsadója, Nyikolaj Balasov főpap is.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint

Ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik” – tette hozzá.

 

 

Az ukránok bekérették a magyar ügyvivőt, Semjén Zsolt reagál

Péntek délután jött a hír, hogy az eset kapcsán bekérették az ukrán külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét. Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő szerint az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást a magyar és orosz fél között hadifoglyokról folyatott tárgyalásokról, Ukrajna pedig Magyarország miniszterelnök-helyettesének nyilatkozataiból értesült a 11 hadifogoly átszállításáról Magyarországra.

Lapunk az ukránok nyilatkozatával kapcsolatban megkereste Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, aki a Mandinernek elmondta: „A tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem »hadifogoly«, hanem szabad ember.

A koordinációt az egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához.

„Az akció egyházi keretek között zajlott, kárpátaljai magyarokról van szó” – erősítették meg az illetékesek az ATV megkeresésére.

 

Nyitókép: Földházi Árpád

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik