Bajnai jó ismerőse az a Perjés, aki félmilliárd forintot fizetett Karácsony mozgalmának

2023. június 30. 10:36

Az üzleti pályán az ezredfordulótól a volt miniszterelnök gyakorlatilag a párbeszédes politikus főnöke volt, majd 2013-ban az Együtt–PM-szövetség színeiben politizáltak – írja a Magyar Nemzet.

2023. június 30. 10:36
null

A Magyar Nemzet folytatta annak a párbeszédes politikusnak a bemutatását, akiről a minap derült ki, hogy 19 részletben, nagyrészt euróban és fontban fizetett be több mint félmilliárd forintot Karácsony Gergely kampányára. Perjés Gáborról az előző részben kiderült, hogy gépjárműimporttal foglalkozott, és Afrikában is internacionalista kapcsolatokat épített.

Közös céges múlt a Wallis

A lap most azt írja, a magyarországi Citroën-kereskedelemben a balliberális hátterű Wallis-csoport 1996-tól vett részt, és itt lett 1999 decemberétől cégjegyzésre jogosult autókereskedő Perjés. A vállalkozást 1996-tól az ezredfordulóig Bázis 77 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek nevezték, majd a 2016 júniusi cégjegyzékből való törléséig CIWA Autóforgalmazási és Szolgáltató Kft.-nek hívták, a párbeszédes politikus 2005-ig volt cégvezető. Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc barátja, későbbi miniszter és miniszterelnök pedig 2000-től 2006-ig vezette a Wallis-cégcsoportot. 

Ugyanakkor egy interjúból kiderül, Perjés már 1996-tól a Citroën honi kereskedelmében dolgozott. A 99 Mozgalom befizetője  2003 augusztusában szakértőként szólalt meg a Veszprémi Naplónak, életvezetési tanácsokat adott a  „kisjövedelmű embereknek”, hogy vásároljanak autókat. 2000 első napjaiban számolt be arról az akkoriban balliberális Magyar Hírlap, hogy „vezért váltott a Wallis”.

Bajnai Gordont nevezte ki az igazgatóság a társaság vezérigazgatójává,

a posztot 2005. december 31-ig töltötte be.

Perjésről ezután sokáig nem lehetett hallani, 2013-ban azonban a Népszava azt írta, „az országban elsőként közös önkormányzati frakció létrehozását jelenti be ma az Együtt–PM és az MSZP Budapest II. kerületében”. A tagok egyike Perjés Gábor volt, aki 2010-ben LMP-színekben indult a 9. számú körzetben, de csak a harmadik helyen végzett Gór Csaba mögött, kilencszázalékos eredménnyel. Karácsonyék LMP-ből való távozásakor Perjés is a Bajnaihoz csatlakozók között volt, ami a közös céges múlt alapján is logikus fejlemény volt. 

Mindenki Budapestért Egyesület

A bajnaista politikus aztán 2014 októberében immár a II. kerületi – új – 8. számú körzetben végzett a második helyen az önkormányzati választáson, „MSZP–DK–PM”, tehát immár Gyurcsány–Bajnai-színekben, 5 százalékponttal lemaradva a kormánypárti vetélytársa mögött. Perjés végül 2019-ben nyert egyéni választókerületet a II. kerületben. Arról épp a Mandiner hetilap számolt be 2019 októberében, hogy Perjés a 2019 januárjában bejegyzett Mindenki Budapestért Egyesülettel „mikroadományokat” gyűjtött Karácsony kampányára. A Magyar Nemzet szerint a 2019-es kampányban az egyesület összefonódott a fővárosi balliberális kampánnyal. 

Perjésék a 2019-es bírósági beszámolójukban a Mindenki Budapestért Egyesület nevében több, mint 57 millió forint bevételről számoltak be, amely teljes egészében adományból érkezett, tehát még tagdíjat sem szedtek, miközben az összes ráfordításuk 61 millió forint volt, azaz mínuszban zártak, 2020-ban viszont már csak 229 ezer forint volt a bevételük, tehát 

a szervezetet és a forrásokat kampánycélokra használták.

2022-ben az egyesület mindössze hatezer forint összegű adományban mért bevétellel rendelkezett és a tárgyévi eredménye újra mínuszos lett, hiszen 624 ezer forint helyett 395 ezer forint adóssággal zárt.

A lap összegzése szerint Perjés három fontos ponton is kapcsolódik Bajnai Gordonhoz. Az üzleti pályán az ezredfordulótól gyakorlatilag Bajnai Perjés főnöke volt, majd 2013-ban már biztosan az Együtt–PM-szövetség színeiben politizáltak közösen.  2019-ben mindketten támogatták Karácsony Gergely kampányát, és Perjés – Bajnai több ismerősével egyetemben – felügyelőbizottsági helyet kapott egy fővárosi cégnél.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. június 30. 14:34
Nem ismeri fel, sose látta, nem tudja ki van a felvételen...
Gyzoltan
2023. június 30. 14:03
Bajnai-Perjés hovatartozása? -csak nem..?
nempolitizálok
2023. június 30. 13:53
Bajnai mint stróman, értelemszerűen nem marad ki. Ő oszt vissza.
pollip
2023. június 30. 12:39
A pénz nagyobbik része a datadat-hoz került. Lehet, hogy az ellenzék pénzmosoda lett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!