Internacionalista kapcsolatokat épített a nyolcvanas években az a politikus, aki Karácsonyék kampányát fizette

2023. június 29. 09:24

A párbeszédes Perjés Gábor hosszú éveken át gépjármű-importálással foglalkozott, s feltűnően foglalkoztatta már akkor is a pénzváltás – írja a Magyar Nemzet.

2023. június 29. 09:24
null

Annak a párbeszédes politikusnak a múltját tárja fel a Magyar Nemzet régi újságcikkekre hivatkozva, aki 19 részletben – nagyrészt euróban és fontban – fizetett be több mint félmilliárd forintot Karácsony Gergely kampányára. 

Perjés Gábor a nyolcvanas évek első felében Afrikában, a volt portugál gyarmatokon, Angolában és Mozambikban ápolta az „internacionalista kapcsolatokat” – a Népszabadság írt így róla –, a Tesco maputói irodáját vezette. 1987-től a Contrex nevű cégnél

Mitsubishi gépjárműveket importált Magyarországra.

A Délmagyarország 1989. november 13-ai számában a mai botrány fényében pikáns kérdést kapott a riportertől: „Hogyan lesz ebből a schillingből forint?” 

1991-ben „Mitsubishi-főnökként” nyilatkozott Perjés, feltűnően sokat foglalkozva a pénzváltásokkal, ráadásul külön kitért arra, hogy egy idő után „már a valuta eredetét sem firtatták”. Azt mondta: „A kereslet egyébként a magyar fizetőképes felvevőpiac kitűnő barométere. Míg éltek a magas vámok és csak valutáért lehetett autót eladni, elsősorban külszolgálatosok és diplomaták vették a Mitsubishiket. A nagy fordulat 1989-ben következett be,

A Békés Megyei Hírlapnak 1991-ben arról beszélt, hogy míg „1987-88-ban 60 gépkocsit forgalmaztak Magyarországon, addig ’90-ben háromszázötven autó talált gazdára”. A párbeszédes politikus 1993-ban Nissant, 1994-ben Chryslert, 1996-ban viszont már Citroënt árult. 1994 októberében amiatt panaszkodott az SZDSZ-közeli Magyar Hírlapnak, hogy az állami adminisztráció nem lép fel elég hatékonyan a „szürkeimport” és az ügyeskedők ellen.

A Magyar Nemzet azzal folytatja majd a cikksorozatát, hogyan került Perjés munkakapcsolatba előbb Bajnai Gordonnal, majd hogyan lett 2019-ben a Karácsony-kampány egyik fő pénzügyi guruja.

Nyitókép: Mediaworks

Perjés Gábor a 99 Mozgalom pénzügyeiről: Időben ki fog derülni minden (Videó)

A Párbeszéd politikusa elismerte, hogy ő kezelte a szervezet pénzügyeit.

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budihazi gabriellák
2023. június 29. 13:26
Ez akkoriban volt amikor a trottyos orkszopó Soros faszán kapaszkodott ki a putriból?:DDD
Tibibácsi
2023. június 29. 12:47
Aki átmegy egy országhatáron, már internacionalista kapcsolatokat ápol. Ez veszélyes! Ezt mondták országunk nagyjai. ...nagyjából...
Namond
2023. június 29. 12:26
Nyilván egy titkos, kádár rendszerét belülről romboló reformkommunista, Párbeszédbe átmentett titkos SZDSZ-es, kék, piros és zöld útlevéllel. Lehet, hogy az 500 millió, az SZDSZ által felvett, de soha vissza nem fizetett hitel külföldön bespájzolt (a'la Simon Gábor) maradéka? Mégsem a budapesti, belga, holland, brit, német és norvég követségek mozgalmi juttatásai? Nincs épeszű magyarázat arra, Szijjártó miért engedélyezte Schadl Györgynek és feleségének a zöld diplomata-útlevelet. Na meg arra sem, hogy Habony Árpád, Csíki Sör tulajdonos-vezetője, Lénárd András, Dzsudzsák Balázs is, sőt a cigarettacsempészés közben tetten ért Legény Zsolt is kapott diplomata útlevelet. A diplomata útlevél felhasználásával kiválóan lehet bárhová, vízummentesen, bőrönd számra nagy összegű készpénzt szállítani, a vámot elkerülve VIP utasként , aki még csak az utazását terhelő adókat és illetékeket sem köteles megfizetni.
Gonella
2023. június 29. 12:02
no ez is egy impexes ügynök. ó, hogy szakadna rá az ég!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!