Olasz lap: Magyarország után Szlovákiában és Ausztriában is hatalomra kerülhetnek „Putyin barátai”

2023. június 13. 10:12

Attól félnek, hogy három ország vétójogát már nehezebb lesz semlegesíteni, mint egyét.

2023. június 13. 10:12
null

Folytatódhat a jobboldali győzelmi hullám Európában, mivel az összes közvélemény-kutatás szerint Robert Fico pártja nyerheti a szeptemberi szlovákiai választásokat. A La Repubblicában hétfőn megjelent cikk szerint ez azt jelenti, hogy Magyarország mellett újabb uniós tagállam vétózhatja meg az Oroszország-ellenes szankciókat.

De a Kreml befolyása az egykori Habsburg-birodalom országaiban még nagyobb lehet, írják. Ausztriában jövőre tartanak választásokat, és a legesélyesebb az  FPÖ, a szélsőjobboldali Szabadságpárt lesz, amelyet jelenleg Herbert Kickl, „a másik oroszbarát és a migránsok ellensége” vezet – írja az olasz lap.

Kickl nyíltan szimpatizál Orbán Viktorral, a közelmúltban Magyarországot úgy írta le, mint „a nemzeti önrendelkezés és a globalizmussal szembeni ellenállás utolsó menedéke Brüsszelben".

Kiemelik, hogy az utóbbi időben Közép-Európában fejlődő populista pártok „Putyin barátai és Brüsszel nyílt ellenségei”. Hozzáteszik, bár ma még egyedül Magyarország védi a Kreml álláspontját az unióban, sokkal nehezebb lenne semlegesíteni a vétójogot, ha a közeljövőben „három kormány sorakozna fel az orosz megszállók védelmében”.

Ekkor lesznek az előrehozott parlamenti választások Szlovákiában

Szeptember utolsó napján járulhatnak a választók az urnákhoz.

Nyitókép MTI/Komka Péter

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik