Különleges strandok Magyarországon: mutatjuk, miből válogathat, aki nem mindennapi fürdőzésre vágyik

2023. június 22. 21:00

Kutyás strand, naturista strand, éjszakai fürdő – a különleges strandok magyarországi kínálatából szemezgettünk.

2023. június 22. 21:00
null
Helmeczi Zoltán

A vakáció és a kánikula beköszöntével egyre többen keresik fel a magyarországi fürdőket. Lapunk annak járt utána, milyen különleges strandok működnek Magyarországon, legyen szó akár éjszakai fürdőről, kutyás strandról vagy éppen nudista strandról.

Fotó: MTI/Beliczay László
Fotó: MTI/Beliczay László
Kutyás, naturista – különleges strandok Magyarországon

A kutyatartók számára komoly fejtörést okoz a nyári hőségben, hogy hol találhat nemcsak magának, hanem házi kedvencének is felfrissülést. Ilyenek lehetnek a deklaráltan „kutyás strandnak” kikiáltott fürdőhelyek. Ám ezek csak olyan pancsolóhelyek lehetnek, amelyek nem kijelölt fürdőhelyek, és tábla sem tiltja a kutyás strandolást. A kutyakajas.hu a Balatonnál négy kutyás strandot ajánl a gazdiknak: a fonyódit – amely a legrégebbi ilyen partszakasz –, a keszthelyit és a balatonföldvárit, valamint a tihanyi Belső-tónál szintén van lehetőség az ebek csobbanására. Utóbbi két helyen nincs belépő, míg a többi helyen 500–700 forint közötti a tarifa.

Budapest környékéről a gyáli Fundy-tavat és a Délegyházi-tavak kutyabarát strandját, valamint a dunakeszi Duna-part egyik szakaszát ajánlja a portál,

ha pedig a Velencei-tónál keres valaki kutyás fürdőhelyet, a hozzáértők szerint a Drótszamár kemping az ideális választás.
A különleges strandok közül a leginkább „klasszikusoknak” talán a nudista fürdők mondhatók, amelyekből szintén nincs hiány Magyarországon. Az egyik legismertebb hazai naturista strand a Balatonnál található, Balatonberényben, ahol már több évtizede fogadják azokat, akik a „természetes fürdőzésnek” hódolnak. A kemping tájékoztatójában külön kiemelik, hogy a terület jól lehatárolt a kíváncsi tekintetek elől. A Naturisták Berényi Baráti Körének Egyesülete azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy aki a kikapcsolódásnak ezt a fajtáját választja, annak több írott és íratlan szabállyal is érdemes tisztában lennie. A fürdőruha-viselés tilalma mellett alapszabály, hogy nem szabad fényképezni, megbotránkoztatóan viselkedni, és mindenkitől elvárt a tegeződés. A balatonberényi mellett ismert még a Budapesthez közeli Délegyházi-tavak naturista kempingje, amely a legnagyobb területtel és saját kezelésben lévő vízfelülettel rendelkező magyarországi naturista létesítmény. A szabadidőközpontot a Magyar Naturisták Egyesülete is ajánlja, amelynek tagjai – mint írják – „a meztelenséget természetes állapotnak tekintik, és a meztelenül folytatott napi közösségi tevékenységet nem hozzák összefüggésbe szexualitással”.

Éjszakai fürdőzés – nem csak Budapesten

A strandszezon egyre népszerűbb programjai az éjszakai fürdőzések is.

A fővárosban egyebek mellett a Rudas fürdő kínál éjjeli kikapcsolódást

– péntek és szombat éjszakánként, este 10 és hajnal 3 óra között, amikor is a törökfürdő, az uszoda, a wellness részleg, valamint a tetőteraszon lévő koktélbár áll a vendégek rendelkezésére. Aki pedig a bulival egybekötött zenés éjszakai fürdőzést választaná, az előtt az év szinte minden szombatján nyitva áll a Széchenyi fürdő Budapesten, ahol a szervezők minőségi elektronikus tánczenét és észbontó vizuális élményt ígérnek a medencés bulihoz.
Az éjszakai fürdőzés azonban korántsem csak fővárosi műfaj. Sok más strand mellett például a Budapesthez közeli leányfalui termálfürdő is kínál péntekenként és szombatonként este nyolctól éjfélig tartó éjszakai megmártózást, de nagy népszerűségnek örvend ez a szolgáltatás a karcagi gyógyfürdőben, a miskolctapolcai barlangfürdőben, ahogyan a Hello Summer nevű ceglédi éjszakai fürdő is.

Különleges strandok gyerekeknek, ahova érdemes elmenni idén nyáron

Azok, akik gyerekekkel vágnak neki a strandolásnak, szintén többtucatnyi speciális szolgáltatás közül válogathatnak.

Ha a Balatonnál vakációzik a család, nem érdemes kihagyni az északi part nyugati végében fekvő gyenesdiási játékstrandot,

ahol a családbarát szolgáltatásokra és az animációs programokra helyezik a hangsúlyt. Az elmaradhatatlan játszótér mellett megtalálható a parton a tó élővilágával kapcsolatos foglalkoztató tábla, óriáscsúszda, természetes gyerekpancsoló „mediterrán hangulatban”, továbbá szerveznek sportversenyeket és minidiszkót is. A létesítmény kedvezményes strandbelépőt kínál a gyerekeknek – hétköznap 900, hétvégén 1000 forintos áron –, továbbá váltható családi és nagycsaládos jegy is.
A déli parton hasonlóan jó szórakozást ígér a balatonboglári Buborék élményfürdő, amely a Platán strand területén található. A nagyobb gyerekeket élménycsúszdák, valamint szárazföldi és vízi játékok várják, a kisebbeket pedig gyermekpancsoló.

A strandszezon egyik csúcspontja: a Strandok éjszakája

A jellemezően május 1-jén kezdődő – kültéri – strandszezon egyik fő attrakciója minden évben a Strandok éjszakája. A rendezvényt idén július 29-én már 14. alkalommal rendezi meg a Magyar Fürdőszövetség, amely ezen az estén a nyitva tartást legalább 22 óráig, de lehetőség szerint éjfélig ajánlja a csatlakozó fürdőknek.
Az idei fürdőbelépőárakat tekintve a budapesti strandok árai között elég nagyok a különbségek, hiszen míg például a Dandár gyógyfürdőbe már 2700 forinttól jegyet lehet váltani a felnőtteknek, addig a Palatinuson ugyanez minimum 4400 forintba kerül, a Gellértben pedig 9400-ba.

Nyitókép: az orfűi kutyastrand. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2023. június 22. 22:45
ÉS A LEGKEVÉSBÉ SEM ÉRDEKEL HOGY MILYEN SZARSÁGOT HÚZTOK ELŐ A SEGGETEKBŐL HOGY MÁRPEDIG IGEN! MEG SEM VAGYTOK HALLGATVA!!! SOHA! EGYSZERŰEN ÜTVE VAGYTOK!
EX_Terminator
2023. június 22. 22:43
NEM VÁLOGATOK EGYSZERŰEN AGYON VAGY ÜTVE!!!
Akitlosz
2023. június 22. 22:42
"A fürdőruha-viselés tilalma mellett alapszabály, hogy nem szabad fényképezni, megbotránkoztatóan viselkedni, és mindenkitől elvárt a tegeződés. " Mi köze van a tegeződésnek a fürdőruha viseléshez vagy nem viseléshez?
Tolókapu
2023. június 22. 22:02
Ja....értem.....:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!