Hiába a növekvő terrorveszély, Brüsszel nem enged a migránskvótából

2023. június 29. 11:15

Miközben Európa-szerte a vészharangokat kongatják, addig Brüsszelben a kényszerbetelepítés a legforróbb napirendi pont.

2023. június 29. 11:15
null
Sümeghi Lóránt
Sümeghi Lóránt

Írta: Sümeghi Lóránt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője

 

Nem sokkal azt követően, hogy véget ért Brüsszel sok-sok évnyi pávatánca a migránsok kötelező betelepítésének ügyében – melynek értelmében az uniós tagállamokra nézve végül kötelező feladatként hárul a bevándorlók befogadása, ellenkező esetben pedig az adott tagországot büntetés megfizetésére kötelezhetik –, mind a magyar, mind a lengyel kormány is

Kevéssé meglepő módon a magyarok mellett a lengyelek is ugyanazzal a világos és eddig következetesen képviselt érvrendszerrel álltak elő, mint amelyet az elmúlt évek során az európai politika különböző platformjain hangoztattak.

E szerint a kényszerbetelepítés egyrészt tagállami (2016-os kvótanépszavazás) hatáskörbe tartozik – melynél fogva Brüsszelnek nincs e kérdésben valódi hatásköre –, másrészt a migránsok Európán belüli szétosztása komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt magában. Hiszen az elmúlt évtizedben bekövetkezett és példátlan pusztítással járó terrortámadások már számtalanszor bebizonyították, hogy bizonyos iszlamista terrorsejtek egyfajta lehetőségként tekintenek az Európán belüli mozgást lehetővé tevő különböző mechanizmusokra.

Ám ahogyan az oly gyakran lenni szokott,

felelevenítve azokat az évek óta untig elismételt frázisokat, miszerint az újdonsült kezdeményezést ellenző tagországok valójában olyan, kifejezetten nem jól működő demokráciákkal rendelkeznek, ahol a politikai irányvonalat az idegengyűlölet és a kirekesztés gyakorlata jelöli ki. Mi több, egyes bürokraták szerint azok az országvezetők, akik a bevándorlás kérdését egylapon emlegetik a terrorveszéllyel, egész egyszerűen feláldozták a szakmaiság kérdését a politikai haszonlesés oltárán.

Azonban az elmúlt hetekben, hónapokban napvilágot látott különböző tagországok belügyminiszteri, illetve titkosszolgálati jelentései homlokegyenest ellentmondanak az említett baloldali, hazánkat és Lengyelországot egyaránt kritizálóknak. Ugyanis az idei év első két negyedében közzétett francia, svéd, holland, valamint dán bevándorlást és terrorveszélyt kiértékelő szakmai anyagok egytől-egyig arra a következtetésre jutottak, hogy a 2015-ben kicsúcsosodó migrációs hullám után Európában ismét növekedésnek indult a terrorveszély.

Hogy a migránspárti bürokraták, valamint az itthoni ellenzéki politikusok mennyire távoli kapcsolatot ápolnak ezügyben is a valósággal, talán a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin nemrég intézett nyilvános tájékoztatója érzékelteti leginkább, melyben többek között kifejtette: „Európában továbbra is a lakosságra a legnagyobb veszélyt a szunnita terrorizmus jelenti”. A belügyminiszter szavait egyébként csak megerősíteni tudja a francia a DGSI belföldi hírszerző hálózat friss kommünikéje is, melyből még egyértelműbben kiderül, Franciaország jelenleg is nagyon komoly belbiztonsági kihívásokkal küszködik. Mint olvasható,

akik bár nem tartoznak egyetlen terroristaszervezet kötelékébe, mégis a dzsihád nevében terveznek merényleteket elkövetni.

Érdemes aláhúzni, e tendenciáról számolt be nemrég a nemzetbiztonsági tanácsadásra szakosodott központ (Centre de Réflexion sur la Sécurité) elnöke, Thibault de Montbrial is, aki több hírszerzői anyag elemzése mellett különös figyelmet szentelt a holland szolgáltatok friss anyagának, amely szerint hiába omlott össze az Iszlám Állam közel-keleti kalifátusa, a terrorszervezet jelenleg is aktívan toboroz Európába önjelölt „kommandósokat”. Montbrial szerint mindezt a leghatékonyabban pedig a szír-afgán-török migrációs útvonalon keresztül képes a szervezet megvalósítani.

De az európai migrációval összefüggésben lévő terrorveszély kapcsán hiba lenne pusztán a francia és holland szervek jelentéseire fókuszálni, ugyanis nemrégiben két skandináv tagország, Dánia és Svédország is közzétette a terrorveszéllyel kapcsolatos, titkosszolgálatok által készített jelentéseik egy részét.

A koppenhágai székhelyű, Dán Biztonsági Hírszerző Szolgálat alá tartozó Terrorelemzések Központjának tavaszi összegzése szerint a lakosságra továbbra is az iszlamista szélsőségesek jelentik leginkább a veszélyt. A jelentés egyértelműen fogalmaz: „az iszlám fémjelzésű terrorizmusnak továbbra is megvan a képessége, szándéka és lehetősége is arra, hogy támadásokat tervezzen Dánia és dán érdekek ellen”. E kockázatnak a valódi veszélyét egyébként törvényi szinten sem vette félvállról a skandináv ország, ugyanis tavaly tovább szigorítottak minden terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény büntetési tételén, ezáltal majdnem megduplázva az efféle incidensek szabadságvesztéssel kapcsolatos időtartamait.

Megjegyzendő, Svédországban szintén vészjósló szakmai anyagok születtek az idei év első negyedében. A Svéd Biztonsági Szolgálat közleménye szerint

ennek lenyomata pedig egyértelműen kitűnik a hírszerzési folyamatokból, nem véletlen tehát, hogy az ötfokú, fenyegetettséget jelző skálán továbbra is hármas erősségű jelzés van érvényben.

Ugyanakkor kifejezetten érdekes, hogy a hivatalos elemzések a közvetlen terrorveszély mellett a migrációval szintén kapcsolatban álló szervezet bűnözés és a tömeges, illegális lőfegyverbirtoklás kérdését is a sürgősen orvosolandó belbiztonsági kihívások közé sorolják. Nem is meglepő, ugyanis Svédországban továbbra is a legmagasabb a lőfegyveres halálesetek aránya: egymillió svéd lakosra négy olyan haláleset jut, amelyet lőfegyver okozott (európai összevetésben ez a szám mind­össze 1,6), míg a halálesettel végződő fegyveres konfliktusok elkövetőinek 85 százaléka vagy külföldön született, vagy migrá­ciós hátterű.

Az említett hivatalos jelentések, illetve szakértői beszámolók tükrében tehát könnyedén belátható, hogy a Brüsszel által nemrégiben áterőltetett, úgynevezett „kötelező szolidaritási mechanizmus” Európára és a kontinens belső biztonságára nézve talán nem is következhetett be volna rosszabbkor, mivel a kényszerbetelepítés kitűnő lehetőséget biztosíthat a jövőben arra,

Mindemellett számításba véve a legfrissebb, magyar határvédelemmel összefüggésben készített statisztikákat, miszerint a tavalyi adatokhoz képest immár háromszor annyian próbáltak átjutni idén a balkáni útvonalon, minden jel arra utal, hogy a magyar kormánynak ez ügyben is embert próbáló időszakra kell felkészülnie. A kérdés csupán az, hogy a jövőre esedékes európai parlamenti választások fényében vajon miként értékelik majd az európai állampolgárok ezeket a sorsdöntő folyamatokat?

 

Nyitókép: Facebook / Mandiner archív 

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manid-manus
2023. június 30. 09:10
Megint egy
manid-manus
2023. június 30. 09:10
Még egy komment ide
manid-manus
2023. június 30. 09:08
Első kommentem az oldalon!
Zolt
2023. június 29. 20:43
Mi az ,hogy migráns kvóta? Tudomásom szerint főképp az így is túlszaporodott németek hívták be a területükre. Milyen jogon szeretnék a meghívottjaikat más kárára pénzelni. Meghívták őket mert /ezért ,vagy azért,igy jár nekik az ottani ellátás. Így bizzon a buziimádókban az ember. Nem érdeklik mit mondanak az emberek,csak a saját beteges gondolkodásuk érdekli,úgyanúgy mint a háború. Mindig csak egy irányból látják az almát,nem hajlandók másik oldalról vizsgálni. A szerződéseket nagy ívbe leszarják. Talán nem kellene keletre ilyen olyan indokkal háborút gerjeszteni ,nem lenne migráns. Talán nem kellett volna megtanítani az oroszoknak a taktikai hadművelet című dalt.Talán ,lehetne a demokráciához joguk az ukránoknak is,ha úgy tettek volna és ezt egyéb szerződés nem zárná ki. Szerintem nem az ukránokat kellett volna támogatni,hanem azon a pénzen az eus határvédelmet megerősíteni(nato szintre gondolok) nem határvadász.Helyszinen kellett volna a migráns kérdést kezelni támogatni.Olcsobb eleve. Nem tudom ezek után,mit gondoljak ezekről a szaros ovodás szintü,de hatalmon lévőkről akik mindennemű egyetetés nélkül rendelhet vakcinát pl. Már ott látszódott lexarják az európai embereket.Számonkérhetőség az tuti nincs.Gondolom a saját pénzükből egy fillért nem adományoztak ukrajnának se a migránsoknak se. Bocs nekünk meg van a saját problémánk minden országba se ingyenélő,se pup sem fasszopóra nincs igény,(utóbbi akkor jöhet amikor joga lesz az aberráltnak álattal,házasságot kötni,mert van aki hasonlóan más szexuális igényű,ő pl kecskévé műtetné magát,ha joga és pénze lenne rá,mert ő meg úgy érzi "rossz testbe született." Tehát ennyi erővel jogsértő velük szembe a hokosság elfogadása aza nem demoratikus ez :) De nem a buziikkal ,vagy a migránsokkal van bajom,inkább a jogalkotókkal akik jelenleg bitorlók ,mint alkotók ,mert minden ember jogát tiszteletbe tartva döntenének. A meghívó nem kezd variálni kvótázni. Ha meghívom x-t nem más fogja a cekhet álni. Nos ezek még ezt sem tartják tiszteletben. Ahogy azt sem akarják,gyermek védelmi törvény.Biztos sok köztük a pedofol így szeretnének minél több friss húst Szerintem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!