Fekete-Győr András: Ökölbe szorul a kezem, amikor Trianonról olvasok

2023. június 04. 08:53

„A kárpátaljai magyarok helyzete is messze van attól, amit elfogadhatónak tartok” – fogalmazott a Momentum politikusa.

2023. június 04. 08:53
null

Fekete-Győr András is megemlékezett Trianonról a nemzeti összetartozás napján.

Bejegyzésében kifejti: „Egyetemistaként meghatározó olvasmányélményem volt Bryan Cartledge Trianon egy angol szemével című könyve. Felkavaró, dühítő, elkeserítő élmény.

Ha az erejét nézem, úgy hajónként, iparvállalatonként tűnt el, máshová kerültek nyersanyagai, kincsei. Ha a lelkét nézem, és ez a legfontosabb, akkor pedig magyarok millióit vesztettük el, akik hirtelen egy más ország, sokszor jogaikban korlátozott polgáraivá lettek”.

Hozzátette: „Másfelől persze jól tudom, hogy az ország nem akkor veszett el, hanem már az első puskalövéssel, ami a világháború kezdetét jelezte. Magyarország nem volt bűntelen egyik világégésben sem, de messze felelősségén túl büntették, amikor területének kétharmadát elcsatolták. Igazságtalan és örök sebet hagyó megtorlás volt ez”.

„Ugyanezért nem hiszek abban, hogy önmagában az uniós tagság megoldást jelent. Szükséges, de nem elégséges, ha minden, velünk szomszédos ország belép az EU-ba. Pont Magyarország aktuális állapota bizonyítja, hogy önmagában a tagság ténye még nem garancia az európai értékek érvényesülésére. A közelmúlt történelmében pedig sajnos volt elég példa arra, hogy a felvidéki, erdélyi vagy épp vajdasági magyaroknak külön küzdeniük kellett a többségi társadalmat automatikusan megillető jogokért. És igen, az ukrán nyelvtörvény,

– fogalmazott a Momentum politikusa.

***

Nyitókép: Facebook

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuper
2023. június 05. 14:31
"a kárpátaljai magyarok helyzete is messze van attól, amit elfogadhatónak tartok” Igen-igen Bandi! Te ugatsz, aki azoknak a román férgeknek kampányoltál, akik azért harcolnak a mai napig, hogy a magyarokat takarítsák ki Erdélyből és még Föld szinéről is! Gusztustalan mocskos vagy!
mai nap
2023. június 05. 09:11
Te csak zuhanyozd a villanyrolleredet, ne ugass bele a történelembe, nem neked való!
Mlaci01
2023. június 05. 07:51
Remélem erről többet tud, mint anno a saját kerületéről, ahol választást akart nyerni...
bagira
2023. június 05. 02:55
Szegény fegyőr hazájáért köldökét kisírja , közben Brüsszelben hazaárúsdit játszanak .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!