Fontos változás – jövőre érkezik az egynapos autópálya-matrica

2023. június 21. 06:36

Még nem tudni, hogy pontosan mennyibe kerül majd.

2023. június 21. 06:36
null

Mint ismert, 2024-től a tagállamoknak biztosítaniuk kell napi, heti, havi és éves matricákat a személyautóknak és a nehézgépjárműveknek. Így 2024 márciusától idehaza is elérhetővé válik az egynapos autópálya-matrica.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közölte, hogy az Európai Unióban

a bevezetés határideje 2024. március 25.

A dátumot az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta irányelve szabta meg.

„Jelen pillanatban sem az egynapos használati jogosultság ára, sem a hazai bevezetés pontos dátuma tekintetében nem született még döntés” – idézte a tárcát az Index.

A tagállamok érdeke a minél későbbi bevezetés

A lap hozzátette, ennek értelmében a jövő márciusi időpontig csak opcionális az egynapos matrica bevezetése. A Világgazdaság beszámolója szerint az uniós országoknak az az érdeke, hogy minél később tegyék elérhetővé az egynapos matricát,

mivel ez drágább útdíjtermék felől olcsóbb felé tereli a vásárlásokat. 

5000 forint is lehet az egynapos matrica

Az egynapos matrica bevezetése az Európai Unió országaiban kötelező. Ha Magyarország nem tenne ennek eleget, akkor kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak ellene. A rendszer rugalmassága miatt elképzelhető, hogy csupán 2024 második felében élesedik az egynapos jogosultság idehaza.

Arról még nincsenek információk, hogy pontosan mennyibe kerül a matrica, ám az infláció alakulását követve valószínűsíthető, hogy körülbelül 5000 forintért lehet majd megvásárolni – írta az Index.

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI / Rosta Tibor

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2023. június 21. 12:39
Lölőpályára nem elég a szavazat?
DINO54
2023. június 21. 09:54
Akinek volt pénze majomra, legyen banánra is! Höhöhö! :-) (.ign -nek)
masikhozzaszolo
2023. június 21. 09:41
Itt úgy látom, hogy ez az egynapos is legyen, mert Uniós szabály, az egy másik számítógépes virtuális tömböt jelent. Megkapod ugyanazt, de másnap már nem érvényes. Pénz szinte ugyanaz, mint a 10 napos. Én inkább egy lehetőséget adnék, akik akarják, és jönnek-mennek, lehessen egy kreditet nyitniuk, amit előre, és bizonyos ideig utólag is feltölthetnek. És abból lenne a csoportos (de csoport nélküli, hülye megfogalmazás) beszedési megbízás szerint, a pályamatricás cég levonja a menés árát. Így lehet most is pl. fizetni közüzemi díjakat.
Secnir
2023. június 21. 09:21
khm gyerekek vagytok még, így nem emlékezhettek arra, hogy magyarországon is volt egynapos autópályamatrica. itt vannak a 2012-es árak: www.autonavigator.hu/cikkek/a-negynapos-matrica-tenyleg-megszunik-a-tobbi-dragul/ aztán 2015-ben orbán egy kormányrendelettel megalkotta a nemzeti útdíjfizetési zrt-t, és egyúttal kivezette az egy- és négynaposat, cserébe bevezette a megyei és országos matricákat: magyarkozlony.hu/dokumentumok/ac0f45adff517b064e84c7d291112389cc69bfe1/megtekintes# (ezt a két linket találtam így hirtelen)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!