Nagy Márton: A külföldi működőtőke jobb, mint az EU-s forrás

2023. június 06. 07:47

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint minden esély megvan arra idén is, hogy a reálbérek emelkedni tudjanak.

2023. június 06. 07:47
null

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter interjút adott a Világgazdaságnak. A tárcavezető többek között arról beszélt, hogy biztos abban, hogy a szigorú monetáris, valamint fiskális politikai és kormányzati beavatkozások egyszámjegyű inflációt hoznak év végére. 

A beszélgetés legelején mérleget vont minisztersége első évéről. „Nehéz volt a tavalyi év, ha röviden kellene jellemezni, akkor egy energiacsapdába kerültünk. Egy olyan

ami a külkereskedelmi egyenleget 10 milliárd, a költségvetési egyenleget a rezsivédelmen keresztül közel 5 milliárd euróval billentette ki, s mivel mindkettőt egyszerre ütötte, ezért egy ikerdeficites állapotot hozott létre” – fogalmazott. „Ahogy azonban az energiacsapdából kiléptünk és az ikerdeficit megszűnt, beléptünk a kamatcsapdába” – tette hozzá.

A miniszter szólt arról is, hogy „az infláció nem ette meg a béreket”. Minden esély megvan arra idén is, hogy a reálbérek emelkedni tudjanak. Ugyanakkor úgy véli, hogy „az infláció leszorítása most a kulcskérdés, azzal a kamatcsapda leküzdése is egyszerűbb lesz”.

„A kötelező akciózás és az online ár-összehasonlítás további ár-leszorító hatást fejthet ki”

Arra a kérdésre, hogy meddig maradhat az élelmiszerár-stop, azt felelte, „az infláció és az élelmiszerinfláció is már gyorsulva csökken. A kötelező akciózás és az online ár-összehasonlítás további ár-leszorító hatást fejthet ki.” Majd azzal folytatta, hogy „azt gondolom, hogy a kormány ebben a hónapban, amikor dönt az élelmiszerár-stop jövőjéről, a korábbiaknál sokkal több pozitív tendenciát fog majd figyelembe venni. Ma már csak 1 százalék környéki inflációleszorító hatása van az árstopnak”.

A kamatstopról ugyanakkor kijelentette, az a „védelmi” gazdaságpolitika fontos része. 

Év végéig lezárhatják a reptér visszavásárlásáról szóló tárgyalásokat

A reptér visszavásárlása kapcsán megjegyezte, „nagyon sok” befektetővel tárgyalnak a világ összes táján, „nagyon komolyan vesszük a reptér visszavásárlását. Olyan baráti befektetőket keresünk, aki egyben operátor is és hatékonyan és nyereségesen tudja majd működtetni a repteret. Azt tudom mondani, hogy vannak

– tekintett a jövőbe.

A működő tőke kiválthatja az uniós forrásokat 

Nagy a beszélgetés során leszögezte, hogy a működő tőke kiválthatja az uniós forrásokat. „A külföldi működőtőke jobb, mint az EU forrás. A formáját tekintve mindkettő deviza és vissza nem térítendő forrás. Ha a tőke bejön és épít egy gyárat, előbb utóbb újra meg újra fejleszteni kell, itt marad nálunk az az érték, nem úgy van, hogy holnap megfogom a gyárat, lebontom, aztán áthelyezem más országba” – hangoztatta a miniszter.

Hozzátette: „hatását tekintve viszont az FDI jobb, a tőke elosztását a piac végzi, nem mi határozzuk meg, ezért pontosan tudja, hogy »mit kell csinálnia«. Az uniós forrás elosztását a kormány végzi, ránk van bízva és persze megpróbáljuk jól csinálni. De azt gondolom, hogy

ha a piac osztja magának a forrásokat, az mindig hatékonyabb, mint egy állami újraelosztás.

Az igaz, hogy az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, ugyanakkor ahogy említettem nem dominánsak a gazdaság finanszírozásában. Könnyen kiváltható forrás” – húzta alá Nagy Márton.

„Közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk” – hangoztatta.

Az EU gazdaságpolitikai kritikái kapcsán pedig megjegyezte,

Még jó, hogy nem ők mondják meg, hogy mit kell itthon tennünk.” Majd azt is hozzáfűzte, „az árstopok kivezetését, amit a magyar jegybank is sürget, elég viccesnek tartom”.

A gazdaságfejlesztési miniszter rámutatott, hogy „jó lenne megnézni más EU-s ország gazdaságpolitikáját is, és nem »kiszerkeszteni« és folyamatosan igaztalan kritikával illetni a magyar esetet.”

„Ma már több országban is van árstop, rezsivédelem és extraprofitadó. Ami pedig a fiskális számokat illeti, 2024-re az EU úgy számol, hogy 27 országból 11-ben a költségvetés hiánya eléri, vagy meghaladja a GDP 3 százalékát, és 7 országban a 4 százalékot is. Mindenki háborús időket él…” – zárta a beszélgetés Nagy Márton.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

***

***

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. június 07. 08:12
AZ TAGADHATATLAN, hogy nagy SZ@R a helyzet itthon! "Még jó, hogy nem ők mondják meg, hogy mit kell itthon tennünk.” Majd azt is hozzáfűzte, „az árstopok kivezetését, amit a magyar jegybank is sürget, elég viccesnek tartom”. S ez bizony NAGYON NEM Jó nekünk, átlag magyar polgároknak, akik NEM vagyunk NERISTÁK!
jánosbácsi
2023. június 06. 18:13
"A külföldi működőtőke jobb, mint az EU forrás." Akkor minek jár Navrasics Tibor Brüsszelbe szopni annak érdekében, hogy kapjuk meg az uniós támogatásokat?
komment2010
2023. június 06. 16:19
"A gazdaságfejlesztési miniszter szerint minden esély megvan arra idén is, hogy a reálbérek emelkedni tudjanak." Ugye nem csak a sajátjára gondolt? A lottó ötösre is megvan az esély minden héten. Az egyszámjegyű éves inflációhoz 14,6 %-ot kéne lefaragni év végéig (2023. áprilisi 24 %-os éves inflációhoz mérten). Márciusig havonta 1 % alatti ütemben csökkent az éves infláció, áprilisban 1,2 % volt a csökkenés. Ezt még a fekete öves hívők sem veszik be. "Az igaz, hogy az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, ugyanakkor ahogy említettem nem dominánsak a gazdaság finanszírozásában. Könnyen kiváltható forrás” Akkor mi az akadálya a pedagógusok és egyéb állami dolgozók béremelésének?
jánosbácsi
2023. június 06. 13:58
Kedves malacka . Az uniós kamatmentes hitel sokkal jobb mint a kínai uzsora kölcsön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!