Hidvéghi Balázs: Magyarország ismét kész ellátni az EU soros elnökségét

2023. június 09. 06:00

A képviselő interjújában az EU sokszínűségét, egymás tiszteletben tartását szorgalmazta, és elítélte a kettős mércét.

2023. június 09. 06:00
null

Magyarország tizenkét éve már ellátta az Európai Unió soros elnökségét, Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt, mindenki elégedett volt a munkánkkal, és készek vagyunk ismét ellátni az elnökséget 2024 második felében – mondta az Info TV francia hírtelevízió vitaműsorában Hidvéghi Balázs.

A Fidesz európai uniós parlamenti képviselője csütörtökön arra reagált, hogy több európai parlamenti képviselő és miniszter „antidemokratikus elhajlások” miatt kétségbe vonta Magyarország képességét az elnökség menedzselésére.

Hidvéghi Balázs a Magyarország által az uniós elnökség idején elsődlegesnek tekintett kérdések között fontosnak nevezte a hagyományos értékek, így a család és a házasság védelmét. Az illiberális demokráciával kapcsolatban kifejtette, hogy

az LGBT-ideológia erőltetése a család és a házasság hagyományos fogalmával szemben. Valójában ez támadás a hagyományos értékekkel szemben. Az Európai Parlament, a brüsszeli szervek nem fogadják el a más, a konzervatívabb értékeket. Mindenki kizárólagosan ezt gondolja, hogy ez az a baloldali liberális demokrácia az elfogadható” – mondta. Ezzel szemben a képviselő az EU sokszínűségét, egymás tiszteletben tartását szorgalmazta, és elítélte a kettős mércét, amely gyengíti Európát.

„Egyértelműen elítéltük az agressziót”

Az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos magyar véleményt firtató műsorvezetői kérdésre válaszolva Hidvéghi Balázs leszögezte: „számos akalommal egyértelműen elítéltük az agressziót, a miniszterelnök és az államfő egyaránt. Ebben nincsen vita, vannak bizonyos bírálataink egyes gazdasági szankciókkal kapcsolatban, elősorban az energia területén. Egyelőre nagyban függünk az orosz energiától, a gáztól és a kőolajtól, és nem csak Magyarország, hanem inkább az egész térség. Néhány szankció nem volt helyénvaló, és

Itt elnyomják a kisebbségeket, és szívesen látnánk ezen a téren változásokat az ukrán kormány részéről. Ha Ukrajna integrálódni akar Európába és együtt akar velünk működni, néhány európai feltételt és értéket integrálnia kell.”

„Az EU és NATO nem áll háborúban Oroszországgal”

Emmanuel Macron francia elnöknek a háborúval kapcsolatban a minap Pozsonyban kifejtett álláspontja kapcsán Hidvéghi Balázs rámutatott: „az EU és NATO nem áll háborúban Oroszországgal. (.)

Márpedig nagyon nehéz békét teremteni, a háború közben elkezdeni a tárgyalásokat. Ez háború, ez agresszió  a független, szuverén Ukrajna ellen, de szerintem veszélyes arról beszélni, mintha már mi is háborúban lennénk. Békét kell teremteni, és ez nagyon nehéz” – jegyezte meg.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

***

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik