Politico-vélemény: A magyar soros elnökség megvonása nem büntetés, hanem óvintézkedés

2023. június 08. 18:00

Az elnökség felfüggesztése hatékony eszköz a renitens tagállamok megfegyelmezésére, hogy beálljanak a sorba – vélekedik a Politico-ra írt véleménycikkében Alberto Alemanno. A szakjogász szerint egy „választási autokrácia” nem lehet az EU elnöke.

2023. június 08. 18:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

A párizsi HEC üzleti iskola európai uniós jogászprofesszora és a The Good Lobby ngo alapítója véleménycikkében emlékeztet: Orbán Viktor a leghosszabb ideje kormányon lévő miniszterelnök az uniós vezetők közül, aki szerinte a magyar kormányzati berendezkedést egy „működő demokráciából” egy „választási autokráciává” alakította át, 2024 második felében pedig az ország az Európai Unió elnökségét készül átvenni.

A szerző szerint az eddig precedens nélküli helyzet egy kellemetlen kérdést vet fel: hogyan lehetséges, hogy egy olyan tagállam veszi át a soros elnökséget, amely többször megsértette a közös európai értékek tiszteletét, és amely számára a jogállamisági hiányosságok miatt éppen felfüggesztették az uniós pénzek utalását?

Alberto Alemanno (forrás: HEC)
Alberto Alemanno (forrás: HEC)

A soros elnökség súlya

Alemanno felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Tanács elnöki tisztségét betöltő ország jogkörébe tartozik, hogy meghatározza az EU féléves agendáját, elnököljön a miniszteri tárgyalásokon, képviselje a Tanácsot a más intézményekkel való kapcsolatokban, így a 27 tagállam hiteles képviselője kell legyen.

Az európai jogász szerint súlyos ellentmondás lenne,

hogy ezeket a feladatokat olyan állam lássa el, amely éppen a Tanács hatáskörébe tartozó ügyekben eljárás alatt áll. „Ráadásul, Budapest nem túl lelkes támogatása Ukrajna számára – hogy finoman fogalmazzunk – további kérdőjeleket jelent az egész unió számára” – fogalmaz a Politico vendégszerzője.

Hogyan lehet eltiltani az elnökségtől egy tagállamot?

A HEC jogászprofesszora emlékeztet: a soros elnökség felfüggesztése eddig az uniós jogászok belterjes világában volt csak jogi vita tárgya, de az Európai Parlament múlt héten elfogadott határozata ezt az európai belpolitika részévé tette.

Több jogi megoldást is felvázol ezt követően Alberto Alemanno. Az első, hogy a 27 tagország vezetői minősített többséggel szavaznak arról, hogy Magyarország

soros elnökségét határozatlan időre felfüggesztik, addig, amíg eleget nem tesz a jogállamisági feltételek betöltésének.

A második módszer az lehetne, hogy a magyar elnökséget megelőző két elnökség, amelyet Belgium és Spanyolország lát majd el, megegyezik, hogy belső egyezményeikben meghatározzák a magyar elnökség programját, így a Tanács jogállamisággal kapcsolatos üléseit nem a magyar kormány képviselői elnökölnék.

A harmadik megoldás pedig a magyar elnökség felfüggesztése lehetne, a 2024 második felére eső elnökséget fele-fele arányban Belgium és Spanyolország látná el a magyarok helyett.

2024 egy problémás év

A magyar elnökség két szempontból is problémás időszakban kerül(ne) sorra: egyrészt éppen a rotáció előtt, 2024 júniusában rendezik meg az európai parlamenti választásokat, amelynek eredményeként akár egy más összetételű parlament jöhet létre, másrészt következik a lengyel elnökség, és

Lengyelországgal szintén a magyar precedens alapján kellene bánnia az EU többi államának,

ami fokozza a kellemetlenségeket.

Az Európai Tanács magyar elnöksége ugyanakkor szintén problémás lenne – figyelmeztet a szerző, ugyanis az EP jelezte: nem fog együttműködni, bojkottálni fogja az elnökség munkáját, és az Európai Bizottsággal való együttműködéssel is gondok lehetnek, hiszen Magyarország az EB-vel áll konfliktusban, annak döntései miatt nem jut az uniós forrásokhoz.

A magyar elnökség felfüggesztésének ötletét több tagállam támogatja, így Németország, Hollandia, Svédország is, de hajlana rá Belgium, Dánia és Ciprus is – írja a jogász.

A magyar és a lengyel kormány

Így ebből azt feltételezhetjük, hogy már csupán ennek a lépésnek a meglebegtetése is hatékony eszköznek tűnik Brüsszel számára arra, hogy Magyarországhoz hasonló renitens tagállamokat megrendszabályozza” – fogalmaz Alberto Alemanno, aki hozzáteszi: a magyar elnökség akadályoztatásának nem Orbán megbüntetése a célja, hanem az EU hatékony működésének és a jó kormányzás megőrzésének biztosítása. Ezzel pedig elindulhat egy régóta aktuális politikai vita arról, hogy meddig tűrheti el az EU, hogy egy tagállama folyamatosan kihívást intézzen tekintélye ellen, miközben az unió pénzügyi és státuszbeli előnyeit élvezi – zárja szavait az európai szakjogász.

--

--

Nyitókép: Orbán Viktor sajtótájékoztatója az Európai Parlament brüsszeli épületében 2019. március 20-án   (forrás: EMMANUEL DUNAND / AFP)

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
njohn
2023. június 09. 05:50
Vagyis a böszméje elismerte hogy ha valaki nem a birodalmi központ szerint cselekszik hanem a saját országa érdekei szerint akkor annak lesz nemulass... Ezt már 50 évig átéltük. Köszönjük, de nem kérünk belöle újból.
Isten jobb keze
2023. június 09. 02:19
Elnökség meg vonása! Köszönhetjük Orbán Viktornak hogy ismételten mély szégyenbe tette hazánkat! Hogy meredjen ki reggelre!
citromosParizer
2023. június 08. 21:52
szerintem azért is visszavehetne az arcából az összes ilyen kígyó vállú libsi senki, mert ha a munkásságuk miatt idővel megint eljön a háborúk és káosz kora, akkor biztos lesznek akik rá is emlékezni fognak, és számon kérik. a szilvafa alatt meg nem fog számítani, hogy anno melyik Soros szervezetnek volt a tagja. és ő ránézésre is csak a tipikus bandában nagy szájú, amúgy egy szaros senki kategóriás...
-Zsolt-
2023. június 08. 21:29
Nem fogják tudni letiltani a magyar elnökséget. Ha mégis az az évszázad szégyene lesz a magyar kormánynak. Már így is az, hogy egyáltalán erről beszélnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!