Zavarja a túl sok turista? Akkor ezeket az európai úti célokat felejtse el!

2023. május 30. 14:56

Utazás, nyaralás, turizmus – legtöbbünknek a vidám perceket, a gondtalan kikapcsolódást jelenti ez a pár szó, pedig már nem is annyira új keletű jelenség a turizmusfóbia vagy „túlturizmus”, amely a túlzsúfolt városok egyik jellegzetessége lett, s nemcsak a helyieknek, hanem a turistáknak is kellemetlenségekkel járhat.

2023. május 30. 14:56
null
Helmeczi Zoltán

A koronavírus-járvány után újra hatalmas lendületet vett az utazás szerte Európában, Magyarországon is egyre inkább élénkül a nemzetközi turizmus. Ám a turisták özönének nem mindenki örül a kontinensen, az óriási turistaforgalom sok népszerű fővárosban, tengerparton, de még kisebb településen is komoly problémát okoz. Lapunk is megírta a minap, hogy például az ausztriai Hallstatt vezetése a turizmus szabályozásaként a szelfiket ellehetetlenítő paravánnal próbál küzdeni az idilli városkát elárasztó turisták ellen. A Euronews cikke alapján a Mandiner is utánajárt a túlzsúfolt városok, a „túlturizmus” jelenségének.

Melyik európai országokban túl sok a turista?

A Holidu nyaralóhely-keresőmotor adatai szerint a fővárosok között Amszterdamban a legmagasabb az egy lakosra jutó legtöbb turista száma, 12. Az Észak Velencéjeként is ismert holland város egyesek számára egyet jelent a kannabisszal, az alkohollal és a prostitúcióval, ám Amszterdam most arra törekszik, hogy megváltoztassa hírnevét. Áprilisban például arról szóltak a hírek, hogy a városvezetés elköltöztetné a belvárosból a piros lámpás negyedet. Céljuk ugyanis az, hogy „Amszterdam ne legyen többé Európa bűnös városa”.
A zsúfolt európai fővárosok listájának második helyén, Dublinban, a Guinness és a Temple Bar városában 11 turista jut egy lakosra. A „dobogó” harmadik fokán Tallinn áll (10 turista/lakos), majd Párizs következik kilenc és Athén nyolc turistával lakosonként.
Ha a kört nem szűkítjük a fővárosokra, még elképesztőbb adatokkal lehet találkozni a turisztikai statisztikában.

Az egyik legnépszerűbb nyaralási célpontnak számító horvátországi Dubrovnik például 2019-ben átlagosan 36 turistát fogadott egy lakosra vetítve,

de az olaszországi Velencében, a belgiumi Brugge-ben és a görögországi Rodosz szigetén is 21-21 turista fordult meg lakosonként.

Hol vannak a legkevésbé zsúfolt fővárosok Európában?

Ha valaki egy kevésbé zsúfolt városba szeretne látogatni, az Euronews Berlin, Madrid és Brüsszel mellett Budapestet ajánlja a turisták figyelmébe, mivel a magyar fővárosban egy itt élőre mindössze két turista jut. A közkedvelt európai úti célok többsége esetében ez a szám mindenütt magasabb: Prágában például nyolc, Edinburgh-ban hét, Koppenhágában és Lisszabonban hat-hat, Stockholmban, Bécsben és Rómában négy-négy, Londonban pedig három.
Budapest azonban nemcsak a „szellősségével” tud versenybe szállni a túlzsúfolt városokkal szemben, hanem a biztonságával is.

Budapest nem csak szellős, biztonságos is. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Budapest nem csak szellős, biztonságos is. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Melyek Európa legbiztonságosabb országai?

Az előző évtized terrorcselekményei után különösen felértékelődött a biztonság a turizmusban is, így Európa legbiztonságosabb városai – köztük Budapest – sokat tudtak profitálni ebből. Egy áprilisi jelentés például azt az eredményt közölte, mely szerint Budapest a világ harmadik legbiztonságosabb városa az egyedül utazó nők számára. A WyAway utazási portál 200 várost hasonlított össze ebből a szempontból, és az izlandi főváros, Reykjavík, valamint a Puerto Rico-i San Juan után a magyar főváros lett a bronzérmes.
A Századvég még az előző évtized végén készített felmérést Budapest biztonságáról. Abban azt írták,

Budapest Európa egyik legbiztonságosabb városa, és több nemzetközi turisztikai listán is előkelő helyet foglal el.

Legutóbb az amerikai Time magazin 50 turisztikai desztinációt felvonultató összeállításába került be a magyar főváros. Budapest közbiztonságát és az állampolgárok biztonságérzetét egyébként továbbra is jónak tartja a város rendőrfőkapitánya. Terdik Tamás a Magyar Nemzetnek adott közelmúltbeli interjúban kiemelte: nincs felderítetlen emberölés Budapesten, a rablások felderítési mutatója 96 százalék, a közterületen elkövetett, továbbá a vagyon elleni bűncselekmények, köztük a lopások, személygépkocsi-lopások, gépkocsifeltörések, lakásbetörések számában pedig 2019-hez és az azt megelőző időszakhoz képest további csökkenés tapasztalható.

Nyitókép: ANP MAG/ANP via AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabar-0
2023. július 06. 09:46
Dublin egyáltalán nem zsúfolt. Párizs, Róma, London annál inkább, Bécsben állandó sorban állás a Figlmüllernél, kiábrándító.
NERbot
2023. május 30. 16:25
Kizárólag Felcsútra érdemes menni turistaként, hiszen ott van az egész Föld szívcsakrája a Pancsó Aréna vonalában.
rollotomasi
2023. május 30. 16:23
Egy ismerősöm most volt Prágában hétvégén. Prága valszeg sokszorosan megbánta azt, hogy elment a tömegturizmus irányába. A bulituristáktól - főként lány- és legénybúcsús kommandók - élhetetlen a prágai belváros. Az egykor tehetős turisták által felfuttatott ékszerdoboz belváros lepusztult és részeg suttyók fetrengenek a saját hányásukban, körítve a cseh pornóipar kevésbé szerencsés üdvöskéivel. A Károly hídra nem lehet felmenni. Mindenhol zaj, mocsok, részegek. A prágaiaknak külön kiadvány van arra, hogy ők hova tudnak elmenni szórakozni. Ha ezt akarjátok Budapesten, néhány év alatt fel lehet futtatni az ilyen irányú turizmust.
MayorAnna 03
2023. május 30. 15:54
Az utazási őrület leginkább a kutyatébolyhoz hasonlítható, fékevesztettségben - mint, akiket az asztal körül kergettek, ha nem Thaiföldön, Braziliában, vagy a Kanári szigeteken vakációznak. Lehet, kell egy háború, amolyan nagy háború, hogy az ember becsülni tudja a szerényebb életet is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!