Továbbra is elmegyógyintézetben van, megúszhatja a börtönt az újbudai rendőrgyilkos

2023. május 26. 06:08

Elkészült az elmeorvosi szakértői vélemény a januárban egy rendőrt több késszúrással halálosan megsebesítő férfiről.

2023. május 26. 06:08
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Továbbra is az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI)-ben van a január 13-án egy rendőrt halálra késelő Sz. Szilárd – tudta meg a Mandiner.

A Központi Nyomozó Főügyészség arról tájékoztatta lapunkat, hogy a több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés miatt folyamatban lévő nyomozás gyanúsítottja továbbra is személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés hatálya alatt áll, a fogvatartás helye nem változott. Ennél többet az ügyészség nem volt hajlandók elárulni.

Szabó Józseftől, a Fővárosi Törvényszék szóvivőjétől ugyanakkor megtudtuk, hogy Sz. Szilárd május 10-ig volt letartóztatásban, az elmúlt hónapok során a bíróság határozata alapján vizsgálták a férfi elmeállapotát az IMEI-ben. 

Ennek eredményeként az ügyészség végül a letartóztatás megszűntetését és

a gyanúsított előzetes kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta.

A bíróság ennek helyt adott és az első fokú bírósági tárgyalás előkészítése során hozandó határozatig, de legfeljebb november 10-ig elrendelte az előzetes kényszergyógykezelést.

Ezen információk alapján

az valószínűsíthető, hogy a férfi nem beszámítható.

A büntetőeljárást ezzel együtt le kell folytatni, ha viszont a férfi nem beszámítható, akkor a bíróság felmenti az emberölés vádja alól és elrendelik a tényleges kényszergyógykezelést. Hogy ez meddig tart, azt az orvosok mondják meg.

Ismert: január 12-én éjszaka egy őrjöngő férfihez hívták ki a rendőröket egy újbudai társasház lakói. Sz. Szilárd egy idős nő ajtaját rúgta és ütötte. A kiérkező rendőrök intézkedtek a férfival szemben, ám amikor meg akarták bilincselni a férfi kést rántott és rátámadt a három rendőrre, akik közül Baumann Péter rendőr főtörzsörmestert halálosan megsíbesítette.

A menekülő férfit a rendőrök csak úgy tudták ártalmatlanná tenni, hogy az utcán lábon lőtték.

Az ORFK vizsgálata szerint jogos volt a rendőrök fegyverhasználata. Az elkövető Sz. Szilárd először tagadta a gyilkosság elkövetését, de később beismerő vallomást tett.

A meggyilkolt Baumann Péter februárban lett volna 30 éves. 

Nyitóképen: Rendőrök és mentők Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház előtt 2023. január 12-én éjjel. (Fotó:MTI/Mátyus Tamás) 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fater0921
2023. május 28. 12:33
Nem bezárni, mert akkor etethetik közpénzen, meszesgödörbe lökni. Az majd elvégzi a dolgát!!!!
Johann Luipigus
2023. május 26. 11:22
Remélem, a hős rendőr családjának valamelyik tökösebb tagja végleg lerendezi ezt a férget.
I.N.R.I.
2023. május 26. 09:35
Az IMEI-ben libcsik pszichiáterek dolgoznak. Libcsik felfogással. Csak a Pszichiátriai Társaságra kell gondolni. Ott szerencsétlen, segítségre szoruló embereknek van minden ilyen drogos köcsög beállítva. Azonnal rehabilitálják őket. Mibe fogadunk, hogy jövőre szabadon lesz engedve? Sikertörténet: az IMEI felkészült, libcsik pszichiáterei a kiváló tudásukkal rehabilitálták a szerencsétlen, beteg embert és sikeresen integrálták vissza a társadalomba. Mondjuk ez a társadalom pont ezt érdemli!
Brandon the great Negro
2023. május 26. 09:10
Aki látott már kényszergyógykezelés alatt álló lényt az tudja, azért az elég komoly dolog. Onnan nincs visszatérés. Nem xaroznak, egy csomó kísérleti stádiumban lévő anyagot is beletolnak. Persze egy drogfüggő alkoholistának ez minden csak nem büntetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!