Kiderült, mikor találkozik Pintér Sándor a parlamenti frakciók képviselőivel

2023. május 23. 16:04

Kormányzati cél és vállalás, hogy 2025-ig jelentős emeléssel a diplomás átlagbér 80 százalékáig nőjön a pedagógusok átlagbére.

2023. május 23. 16:04
null

Ahogy azt a napokban a Mandineren is megírtuk, Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kijelentette: abban reménykedik, hogy az unióval folytatott tárgyalásokon is kedvező elmozdulás jön, és a pedagógus életpályamodellről is olyan megállapodás születik, hogy még a tavaszi ülésszakon dönthet róla a parlament.

A kormány ragaszkodik a 22-26 órás kerethez

Az államtitkár azt is megerősítette, kormányzati cél és vállalás, hogy

2025-ig jelentős emeléssel a diplomás átlagbér 80 százalékáig nőjön a pedagógusok átlagbére.

Közölte, 2030-ig ez több mint 5000 milliárd forintot igényel, ebből 844 milliárd forint uniós forrás. Maruzsa a kötelező óraszámról azt mondta: a kormány egyelőre ragaszkodik a 22-26 órás kerethez.

A szakszervezeti félelem az, hogy nem lesz elég pedagógus, pedig inkább csökkenteni kell a terheket. A kormányzat ebben partner, de először induljon el az új életpályamodell, mert akár lefelé is mozdulhat a terhelés” – jelentette ki a köznevelési államtitkár az Inforádiónak. Azt is megjegyezte, hogy a jelenlegi helyzetben a fix óraszám mellett néhány helyen nagyon sok túlórát kellene biztosítani.

Egyeztetés a frakciókkal

A három hónapja tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően a parlamenti pártokkal is egyeztet a Belügyminisztérium az új pedagógus-életpályatörvényről, amely megalapozza a pedagógusok további jelentős béremelését is − adta hírül a Belügyminisztérium egy közleményében. 

Pintér Sándor belügyminiszter 2023. május 24-ére, szerdára hívta egyeztetésre a parlamenti pártok frakcióvezetőit, politikusait, szakértőit.

A megbeszélés délelőtt tíz órakor kezdődik, helyszíne pedig a Belügyminisztérium épület lesz. A tárca kifejtette: bízik benne, hogy az ellenzéki pártok hajlandóak a higgadt, konstruktív párbeszédre annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek oktatásának színvonala és megtörténjen a pedagógusok béremelése.

A minisztérium a közleményben arra is kitért, hogy az elmúlt hónapokban intenzív szakmai egyeztetést tartottak az új pedagógus-életpályatörvény tervezetéről a szakszervezetekkel, a Nemzeti Pedagóguskarral, szakmai és civil szervezetekkel. Az egyeztetések során több tucat tartalmi kérdésben fogadtak be szakmai javaslatokat, az egyeztetések lezárultát követően a kormány benyújtja a parlamentnek a törvényjavaslatot.

Mely frakciók és miért vesznek részt – vagy épp nem vesznek részt?

A szerdai egyeztetésre a Fidesz–KDNP, a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik és a Mi Hazánk frakciója kapott meghívást.

A DK sajtóirodája a meghívásra reagálva egy korábbi közleményében azt írta: „A Belügyminisztérium – cinikusan, a Kossuth téri diáktüntetéssel egyidőben – arról adott ki közleményt, hogy egyeztetésre hívja a parlamenti pártok frakcióvezetőit, politikusait és szakértőit az új pedagógus-életpályatörvényről. A Demokratikus Koalíció majd akkor egyeztet a kormánnyal az új pedagógus életpályatörvényről,

Ez persze soha nem fog megtörténni, hiszen az Orbán-rendszer előbb fúj le könnygázzal és ver meg békésen tiltakozó diákokat, minthogy megemelje a tanárok vagy bárki más bérét. Ez a kormány csak az árakat emeli, a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány azonban azért dolgozik, hogy letörjük az orbáni inflációt, és ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek.”

Gréczy Zsolt azonban az ATV-ben ennek kapcsán már úgy fogalmazott: mégis csak részt vesz a Demokratikus Koalíció is az egyeztetésen, de úgy, hogy diákokat is magukkal visznek majd.

A státusztörvényről tartott egyeztetésen az LMP is részt vesz, elmondásuk alapján a jogszabálytervezet visszavonása mellett állnak majd ki. Erről az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese írt szombati Facebook-bejegyzésében.

 

A PDSZ arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy menjenek el a Pintér Sándor által a státusztörvényről kezdeményezett egyeztetésen. A Tanítanék Mozgalom arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy ne vegyenek részt a megbeszélésen. Nehéz helyzet, az ellenzéki pártok kénytelenek lesznek saját maguk döntést hozni a kérdésben. Mi pedig úgy döntöttünk, hogy elmegyünk az egyeztetésre, és ott azt fogjuk képviselni, hogy a státusztörvényt úgy ahogy van, vonják vissza, fenyegetés helyett pedig emeljék meg inkább a pedagógusok bérét. Nem kell várni az Európai Unióra, ha nem fizetünk százmilliárdokat azért, hogy szennyező akkumulátorgyárak jöjjenek az országba, akkor lesz pénz béremelésre” – írta Kanász-Nagy Máté.

Az egyeztetés csupán színjáték

Érdekesség, hogy Kanász-Nagy a tárgyaláson történő részvételüket azzal indokolta: bojkott esetén hetekig hallgathatják majd, „nem merült fel kritika az ellenzék részéről a státusztörvénnyel kapcsolatban”.

– tette hozzá. Véleménye szerint „az egyeztetés nyilván egy színjáték”, amelyben „a Fidesz kommunikációs gépezete a bojkott szerepét osztotta az ellenzékre”.

A Mi Hazánk is ott lesz a pedagógusok helyzetéről tartandó egyeztetésen, hiszen, mint fogalmaznak: egyetlen lehetőséget sem hagynak ki. „Azért küldtek minket a Parlamentbe az emberek, hogy dolgozzunk, nem azért, hogy cirkuszoljunk. Ha el sem megyünk, biztosan nem érünk el semmit. Ettől még a törvény tervezete persze elfogadhatatlan,

a fizetésemelés még a sajtóban eddig hangoztatott mértéket sem éri el, hatásköröket vonnak el a nevelőtestülettől, és sok kérdés egyszerűen zsákbamacska marad, mert rendeleti szinten fogják szabályozni” – nyilatkozta Dúró Dóra az ATV-nek.

A Jobbik-Konzervatívok is képviselteti magát a szerdai egyeztetésen, de mint kiderült, pusztán azért, hogy elmondják: a jogszabály bevezetését évekig tartó szakmai és politikai egyeztetésnek kellene megelőznie – közölte a párt. Ennek oka az, hogy hatása átnyúlik a parlamenti ciklusokon, ezért nemzeti megegyezéssel lehet csak sikerre vinni – részletezték.

A párt közleményében arra is kitért, hogy ezeket az egyeztetéseket rendszerint elfelejti a kormány, semmibe vesz mindent és mindenkit. „Amennyiben visszaállítanák a parlamentáris demokrácia alapintézményeit, a kormánytöbbség pedig elfogadná, hogy a nemzetet az ellenzék is képviseli, nem csak ők, és a nemzet ügyeit tényleg fontos lenne átbeszélnünk, akkor lenne valódi értelme ilyen egyeztetéseknek” – fogalmaztak.

A Momentum részéről Donáth Anna a témában közölte: szerinte a magyar oktatás súlyos válságba került, az egész rendszer az alapjainál fogva alkalmatlan a 21. században arra, hogy felkészítse a gyermekeket a jövő kihívásaira. A legnagyobb problémaként pedig a tanárhiányt nevezte meg. „Az iskolák 30%-ában nincs elég nyelvtanár, 35%-ában nincs elég természettudományos tanár, és közel felében nincs elég matematikatanár” – fogalmazott.

Az MSZP is részt vesz a szerdai frakció-egyeztetésen; a párt a Momentumhoz hasonlóan szintén a pedagógushiányt emelte ki, mint legfőbb problémát. „Ha a kormány továbbra sem hajlandó eleget tenni a pedagógusok követeléseinek, és a rabszolgatörvénnyel felérő státusztörvénnyel újabb csapást mér a pedagógustársadalomra, akkor valóban nem lesz, aki tanítsa a jövő nemzedékét. Ezt nem lehet hagyni!

írta közösségi oldalán Kunhalmi Ágnes.


Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
K4t1nk4
2023. május 23. 19:23
Újabb szokásos ellenzéki hiszti, látszik az ötlettelenségük a szokásos mantákból. Az egyeztetésbe most sem tudnak konstruktívan részt venni, mert nekik mindent el kell utasítani, ha nem ők találták ki. Kettő darab státusztörvényt (hajtv. és eszjtv.) is aláírtam, és láss csodát, hiába volt azoknál is óriási hiszti, semmi negatívuma nincs, pedig már évek teltek el. Amúgy meg a jogszabályokat a szerzett tapasztalatok alapján szokták évről évre finomhangolni.
letsgobrandon
2023. május 23. 18:32
fel kéne már fogni, hogy a közalkalmazottak bérét azok termelik meg akik a futószallag mellett robotolnak vagy máshol güzülnek mint a ló... ha béremelés kell akkor kire lesz terhelve ? egyet találhat minden patkány
mokány
2023. május 23. 18:17
Gaudeámusz , igitur Iskolában , ne tanulj ...
kiss.istvan770
2023. május 23. 17:30
"A szakszervezeti félelem az, hogy nem lesz elég pedagógus, pedig inkább csökkenteni kell a terheket." Mindenkinek tudni kell, hogy a szakszerveeti tagok létszáma folyamatosan csökken, már csak 6%. Ez a 6% a meglibbant, anarchista selejt akik nélkül csak javulhatna az oktatás színvonala. Ök azok akik a belső ellenségnek engedelmeskedve mindent megtesznek azért, hogy a pedagógusok ne kapják meg az EU-ból nekik járó pénzt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!