Pedagógus életpályamodell – már tavasszal dönthet a parlament

2023. május 17. 07:09

Kormányzati cél, hogy 2025-ig a diplomás átlagbér 80 százalékáig nőjön a pedagógusok átlagbére.

2023. május 17. 07:09
null

Az Inforádiónak adott interjút Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára. Maruzsa kijelentette: abban reménykedik, hogy az unióval folytatott tárgyalásokon is kedvező elmozdulás jön, és az életpályamodellről is olyan megállapodás születik, hogy még a tavaszi ülésszakon dönthet róla a parlament.

Az államtitkár megerősítette, kormányzati cél és vállalás, hogy

2025-ig jelentős emeléssel a diplomás átlagbér 80 százalékáig nőjön a pedagógusok átlagbére.

Közölte, 2030-ig ez több mint 5000 milliárd forintot igényel, ebből 844 milliárd forint uniós forrás.

Az uniós programból 844 milliárd forintra várnak, de az államtitkár szerint, annak ellenére, hogy ez a pénz jár Magyarországnak, „egyelőre nehezen mozdul”, mert most éppen az igazságügyi reform elfogadásáig blokkolják a kifizetéseket – hangzott el.

A kormány ragaszkodik a 22-26 órás kerethez

Maruzsa a kötelező óraszámról úgy nyilatkozott, hogy a kormány egyelőre ragaszkodik a 22-26 órás kerethez.

„A szakszervezeti félelem az, hogy nem lesz elég pedagógus, pedig inkább csökkenteni kell a terheket. A kormányzat ebben partner, de először induljon el az új életpályamodell, mert akár lefelé is mozdulhat a terhelés.

Abban bízunk, ha ezek az intézkedések megvalósulnak, akkor jelentős vonzereje lesz a pályának, és akkor az óraterhelés is csökkenhet” – jelentette ki a köznevelési államtitkár, aki azt is megjegyezte, hogy a jelenlegi helyzetben a fix óraszám mellett néhány helyen nagyon sok túlórát kellene biztosítani.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

***

 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tisza009
2023. május 17. 14:07
A legtöbben nyilván szülőként látják és ítélik meg a tanárok munkáját. Egy szülői értekezleten húsz percig mindenki el tudja játszani a korszakos zsenit, aki a lelkét kiteszi a diákoknak. Árnyalódik a kép viszont, ha egyetemi oktatóként tanárszakosokkal dolgozol és napi szakmai kapcsolatba kerülsz az elit gyakorló gimnáziumok tanáraival. Nekem semmi bajom a várhatóan 800 ezres fizetésükkel, de akkor nézzünk már rá a szakmaiságra is időről időre.
Robert69
2023. május 17. 12:15
Előre bocsátom jobboldali érzelmű vagyok, de tudomásom szerint a tanári hivatás gyakorlása az diplomához kötött, akkor miért csak a diplomás bér 80%-a cél és miért nem most? Egy közgazdasági diplomával előadóként dolgozó állami alkalmazottnak miért jár a diplomás 100%-os bér ha a pedamókusnak nem. Fiúk ezt rendbe kellene tenni. Gyorsan.
zsiráf
2023. május 17. 10:56
Adjanak pl. 7 - 8 évente pihenő évet a tanároknak, mint Hollandiában. Ez allatt vagy kutatási évük van, vagy dolgozhatnak egyéb állami intézménykben pl.: könyvtárban.
kovászos cipó
2023. május 17. 10:37
Megszűrni a "pedagógusokat". Kivágni az összes dékásliberális aljadékot az iskolákból, bezárni a korcs- és deviánsképzőket, az összes szivárványos rohadékot kőbányába követ törni! MOST! AZTÁN lehet a valódi oktatóknak, pedagógusoknak, tanároknak béremelést adni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!