Reichert János: A nép legutóbb 1849 tavaszán került ekkora optikai tévedésbe

2023. május 18. 20:25

A cselédek, a Kádár-rendszer és a Fidesz sikere között fedezett fel összefüggéseket az újságíró.

2023. május 18. 20:25
null

Ha csütörtök, akkor Kötöttfogás – és egy újabb siránkozós megmondás arról, hogy miért van a Fidesz hatalmon.

Az eheti adás nagyívű történelmi elemzését Reichert János szolgáltatta, aki azzal nyitott: a magyar nép „legutóbb 1849 tavaszán volt ekkora optikai tévedésben, amikor azt hittük, hogy legyőztük a Habsburgokat”.

„Aztán 1914 után többször is beadták a népnek, hogy megnyerjük a háborút, és ami a legfájóbb számomra, hogy 1943-ban, amikor a II. magyar hadsereg romjai hazakerültek, akkor a társadalom jelentős hányada igyekezett erről nem tudomást venni, mert jól ment a szekér üzletileg és különben is a zsidók tehetnek mindenről. Szóval szerintem az emberek Fidesz iránti szerelme ilyen történelmi gyökerekre megy vissza” – fejtegette az újságíró, majd hozzátette: a magyar társadalom legnagyobb hányada uradalmi cseléd volt. 

Szerinte ez a réteg 1853-ig mindent megkapott, ami a rendkívül egyszerű egzisztenciájához kellett.  „Majd amikor elkezdődött a szabadversenyes kapitalizmus, egyre rosszabb lett a helyzetük, egy részük városszéli proletár vagy zsellér lett” – folytatta az eszmefuttatást Reichert.

„Ennek a rétegnek a nagy álma az volt, hogy úgy lesz minden, mint régen volt: ezt nyújtotta Kádár, és ezt nyújtja Orbán” – érkezett a  következtetés az újságírótól.

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
j.orban
2023. május 19. 10:11
Nagy az Isten állatkertje és ezek elég "szép" példányok.
DFK
2023. május 19. 08:25
Már megint ez a belpesti beltenyészeti gőg. Süt belőlük a lenézés, a gyűlölet.
Gake
2023. május 19. 06:46
A baloldalon nincsenek cselédek... .. Bár, ha többet tapasztalt volna az úr ebben a témában a proli megnevezésben felfedezhetné őket. Újabban megnevezésük pedig a panelproli lett. Pont ugyan olyan nincstelenek és mint akikről ő összehasonlítást tesz, bár van egy kivétel a két eset között ők nem szívesen szegődnek el, csak várják fentről a szokásos szociális hálót ami majd egész életükben védelmezi őket.
Tárkány Álmos
2023. május 19. 05:59
Pontos meglátás. Akik itt jobboldalinak parodizálják magukat, a megnyilvánulásaik alapján valójában a kádári gulyáskommunizmust visszasíró frusztrált panelprolik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!