Újabb hárommilliárd eurónyi kínai autóipari beruházás érkezik Magyarországra

2023. május 15. 15:35

Blokkosodás helyett konnektivitást akarunk – mondta Szijjártó Péter.

2023. május 15. 15:35
null

Újabb hárommilliárd eurónyi kínai autóipari beruházás jön Magyarországra a következő időszakban, ez tovább erősíti hazánk pozícióját a kelet-ázsiai ország vállalatainak első számú közép-európai beruházási célpontjaként – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kínai kereskedelmi miniszterrel, Vang Ven-taóval folytatott találkozóját követően arról számolt be, hogy öt kínai nagyvállalat vezetőjével is tárgyalt a nap folyamán, amely társaságok közül négy az elektromos autóiparhoz kapcsolódóan fog beruházást végrehajtani Magyarországon, így kiszolgálva a szintén jelen lévő német autógyártókat.

– mondta, hozzátéve, hogy ezek nagyban hozzájárulnak a gazdasági növekedés fenntartásához. Aláhúzta: ezek a beruházások mind az európai autóipar megújítása érdekében, a német vállalatoktól kapott megrendelések miatt érkeznek a kontinensre.

„Mi nagyra becsüljük azt, hogy a kínai vállalatok első számú közép-európai beruházási célpontjává vált Magyarország.

– közölte. „Mi ezt a folyamatot folyamatosan szeretnénk fenntartani, (...) ezért továbbra is ösztönözzük a kínai beruházásokat”, amelyekhez mindig a maximális támogatást adjuk – fogalmazott.

A blokkosodás veszélye

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború egyik legsúlyosabb negatív következménye, hogy a világ ismét megindult a blokkosodás irányába, ami a magyar érdekekkel teljesen ellentétes.

blokkosodás helyett konnektivitást akarunk (...) Mi úgy gondoljuk, hogy Kína globális kezdeményezései ezt a célt szolgálják, ezért azokat mi támogatjuk” – húzta alá.

(MTI)

***

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2023. május 15. 19:58
Ha a Magyarországra jövő "újabb hárommilliárd eurónyi kínai autóipari beruházás" között újabb akkumulátorgyárak is vannak, akkor bizony, (a szijjártói lelkendezés helyett) nagyon meg kellett volna fontolni az alábbiakat: 1.) Kaderják Péter (Fidesz-alapító), a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője egy korábbi interjújában (némileg vonakodva) elmondta, hogy bizony, a magyarországi akkugyárak felelőssége az általuk gyártott és 5-10 év után elhasználódott akkumulátorok begyűjtése, ártalmatlanítása, újrahasznosítása - FÜGGETLENÜL ATTÓL, hogy melyik országba került az a gépkocsi, amiben az akku működött. Merthogy minden egyes akku saját azonosítóval(!!!) kerül ki a gyárból. 2.) Bár a Kaderják-interjúban nem kerül szóba, hogy mi lesz a minőségi vizsgálat alapján selejtnek minősülő akkukkal, illetve a gyártás során keletkezett hulladékkal, de más helyről viszont azt lehet tudni, hogy pl. a CATL ilyen anyagait Debrecenben ártalmatlanítanák. Hogy ez milyen tevékenységekkel jár, azt egész pontosan lehet tudni a dél-koreai SungEel Hitech magyar vállalatától, ami a gödi Samsung SDI selejtes akkuit ill. gyártási hulladékát dolgozza fel 2 telephelyén (Szigetszentmiklóson és Bátonyterenyén). Tessék belenézni a bátonyterenyei dokumentációba: https://nmkh.hu/images/KVO/El%C5%91zetes/SungEel/SungEel_Hitech_Hungary_Kft._el%C5%91zetes_vizsg%C3%A1lat_0222_meghat_n%C3%A9lk%C3%BCl_HONLAPRA.pdf 3.) Valószínű, hogy az előző pontban olvasható ipari eljáráshoz hasonlóval kell majd ártalmatlanítani, feldolgozni, újrahasznosítani a magyarországi akkugyárak (köztük a CATL) által gyártott, IRDATLAN MENNYISÉGŰ (!!!) AKKUMULÁTORT - Magyarországon (hacsak nem akad majd más európai ország, ami a területére engedi ezt az ipari tevékenységet). 4.) De azért csak tessék-tessék örvendezni, tapsikolni az egyre több magyarországi akkugyárnak...
Reszelő Aladár
2023. május 15. 19:03
Pedig megint elmondják majd, hogy a kínai rossz az amerikai jó (de az nem jön, mert otthon jobban megéri és mert nem vagyuk tökéletes jogállam). Vagyis akkor lehet választani a nem fejlődünk és a ideológiailag rossz befektető között. A kérdés egyenértékű a megfagyjunk-e Ukrajnáért, ha ezzel nemzetközi morális buksisimit lehet kapni.
Akitlosz
2023. május 15. 18:27
A globalizáció nem magyar érdek.
Kenton
2023. május 15. 18:23
Idáig hallom a mikepércsi anyák zokogását...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!