Dave Rubin: Magyarország vezető a nemzeti önmeghatározásért folytatott harcban

2023. május 18. 12:25

„Azért látogattam meg Izraelt, most pedig Magyarországot, mert meg akarom nézni, mi folyik itt, ugyanis kívülről úgy tűnik, ezek az országok nagyon is jól működnek” – mondja Dave Rubin amerikai véleményvezér a Mandinernek, aki a Danube Institute vendége volt Budapesten. Interjúnk!

2023. május 18. 12:25
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Dave Rubin amerikai műsorvezető, politikai kommentátor 1976-ban született a New York-i Brooklynban. Korábban bevallottan baloldali volt, mára azonban klasszikus liberálisnak vallja magát, és életében először 2020-ban szavazott a republikánusokra. Jordan Petersonnal járta be a világot, Rubin Report nevű műsorában pedig rendre fogad olyan konzervatív közszereplőket, mint Ben Shapiro, Candace Owens vagy Steven Crowder. A Twitteren közel egymillióan követik, magát mégis a „szellemi dark web" részének nevezi. A zsidó származású és melegségét vállaló Rubin a budapesti Danube Institute-ban adott elő Izraelt és hazánkat magába foglaló útja részeként.

***

Rubin előadása Budapesten

 

Kit látna a legszívesebben republikánus elnökjelöltként?

Most látogattam meg Izraelt, onnan érkeztem ide, és sokat beszélgetek európaiakkal. Pár órája vagyok Magyarországon, én mindenki az amerikai politikáról kérdezget. Van ebben valami szép, Amerika az utolsó szuperhatalom, legyen ez jó vagy rossz, és érdekli az embereket, hogy mi történik ott. Ugyanakkor még mindig 18 hónap van az elnökválasztásokig. Kedvelem Trumpot, Trumpra szavaztam, Floridában él, barátok vagyunk a gyerekeivel, szerintem kiváló elnök volt, és jól kezelte a Covid-válságot. Ha nem lett volna Covid, a második elnökségének a közepén lennénk. Nagyon hatékonyan harcolt a globalista nonszensz ellen.

Ezzel együtt azt gondolom, hogy hatalmas szükség lenne új jelöltek felbukkanására,

és épp benne vagyunk egy nemzedékváltásban. Joe Biden 82 lenne a beiktatásakor, ha győzne, Donald Trump 78. Szerintem fiatalabbakra van szükségünk. Minthogy Florida szabad államában élek, azt gondolom, Ron DeSantis kormányzó a legegyértelműbb választás. DeSantis 44 éves, fiatalabb nálam, egyben jó, tisztességes családapa, aki hihetetlenül hatékonyan kormányozza Floridát. Egymillió ember költözött Floridába három év alatt, és egymillióan hagyták el Kaliforniát!

Akármit is gondolsz valaki politikájáról, hogy lemérd a sikerét, ahhoz elég, ha megnézed, hogy honnan költöznek el az emberek és hová mennek. Mindenki Floridába megy, és senki sem megy Kaliforniába vagy New York államba. Floridában alacsonyak az adók, nincs sok szabályozás, gyorsan lehet vállalkozást építeni. A sok betelepülő miatt viszont felmentek az ingatlanárak. Viszont sok infrastrukturális beruházás zajlik. Amit az emberek ma kifejezetten keresnek egy politikusban, az a kompetencia, a tisztánlátás, a kommunikációs képesség. Aki hatékonyan építkezik, és nem hadakozik állandóan a médiával. Meglátjuk, mi történik az előválasztásokon. Ha Trump nyer, egyértelműen rá szavazok. Amire szükségünk van, az egy olyan vezető, aki, nos, vezet, mégpedig érett módon. Szerintem ez az ember Ron DeSantis.

Aki elköltözik Kaliforniából, mert nem működik az állam, és demokrata szavazó volt, nem fog továbbra is demokratákra szavazni, szóval nem viszi magával a problémát is?

Szerintem ma már nem, ez a Covid előttig igaz volt.

A kaliforniaiak és a New York-iak is exportálták a rossz politikáikat.

De a Covid vízválasztó volt, ez volt a piros tabletta. Az emberek felfogták, hogy a nagyon szigorú kijárási tilalmakat és más korlátozásokat a demokraták erőltették rájuk. Így ma sokan tudják, hogy miért is költöznek, és most már a republikánusokra szavaznak. A legjobb példa Florida. Az első kormányzóválasztásán, 2018-ban Ron DeSantis 0,4 százalékkal nyert, ami kicsit több mint 30 ezer szavazót jelent. 2022-ben viszont a különbség 19,4 százalék volt, ami másfél millió szavazót jelent. Szerintem a DeSantis-szavazók jó része friss beköltöző volt.

 

Említette, hogy meglepődött, mert ennyire érdeklődnek az emberek az amerikai politika iránt. Miért?

Mindenhol találkozom ezzel. Amerika egy nagyszerű ország volt 250 évig. Mindenhonnan mindenki odament, egy hihetetlen nemzetet alkotva, ami mindenkit gazdagabbá és sikeresebbé tett, és mindenki kereshette a boldogulást a maga módján. De egy évtizede elvesztettük a fókuszt. És épp azért látogattam meg Izraelt, most pedig Magyarországot, mert meg akarom nézni, mi folyik itt, ugyanis

kívülről úgy tűnik, ezek az országok, Magyarország és Izrael nagyon is jól működnek.

Ezek olyan helyek, ahol próbálják megoldani a problémákat, harcolnak a woke ideológia térnyerése ellen, a kollektivizmus és szocializmus ellen, és igyekszenek megérteni, mi történik a nagyvállalatok világában. S amit látok, azt megpróbálom importálni Amerikába. A világ jobb hely, amikor Amerika vezeti. Valaki mindig vezeti a világot, és ha mi eloldalgunk, feljön Irán meg mások. De ahhoz, hogy jól vezesse Amerika a világot, jó és kompetens emberek kellenek a kormányrúdhoz.

Biden és külügyminisztere, Antony Blinken deklarálták, hogy helyre szeretnék állítani Amerika világcsendőri szerepét, amit szerintük Trump feladott.

Szerintem a legnagyobb baj ma a demokratákkal az, hogy mindenki tudja, valami nem stimmel Joe Bidennel.

Örülnék, ha lennének még normális demokraták – magam is demokrata szavazó voltam sokáig.

John F. Kennedy demokrata volt, de mára a radikálisok átvették az uralmat a pártban.

Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor, aki gyakran a republikánusokkal együtt szavaz?

Ő elég marginális ember, de ha olyanok lennének többségben a Demokrata Pártban, mint ő, akkor a Demokrata Párt egy mérsékelt párt lenne. Talán kicsit nagyobb kormányzatban hisz, mint én, de el tudnám viselni. De mára a demokraták, az egész párt teljesen megőrült.

Mi a benyomása, mint gondolnak a magyarok Amerikáról?

Számomra teljesen világos, hogy Magyarország nagyon jól harcol a woke-izmus ellen. Tudom, hogy a woke ideológia megérkezett Magyarországra, itt van, és hogy vita van róla. Nem vagyok szakértője a magyar politikának, ez az első napom Budapesten. De a benyomásom az, hogy a magyarok azt gondolják, ez az ő országuk, joguk van megvédeni a határaikat, meghozni a saját törvényeiket, és meghatározni, mik a normák, a szokások. Na, ezt kéne csinálnia minden országnak. Ezért vannak nemzetállamok. Ezért van Észak-Amerikában Kanada, Egyesült Államok és Mexikó. Saját területük van, meghatározhatják, kik az állampolgáraik, és mik a törvényeik. Az Egyesült Államok szövetségi rendszerben működik, ami azért szép, mert ha nem tetszik az egyik tagállam, akkor elköltözhetsz a másikba. Én például otthagytam Kaliforniát és elköltöztem Floridába.

Magyarország vezető szereplő a nemzeti önmeghatározásért folytatott harcban, és Lengyelország is kiveszi a részét.

Ezért jöttem ide, Budapestre. Ha visszamegyek Amerikába, elmondhatom az embereknek, hogy ez az Orbán fickó nem olyan, amilyennek leírja a média, egyáltalán nem egy őrült fasiszta. Sőt, akár importálhatnánk egyes dolgait, Amerika ugyanis nagyon el van veszve. Nem tudjuk, hogy miért is harcolunk. Leginkább egymás ellen harcolunk. Pedig a mienk a legnagyszerűbb történelem, a legnagyszerűbb kísérlet. Épített más országot az egyéni szabadságra alapozva, ahol mindenki azt csinál, amit akar? Alapvetően ez egy őrült ötlet, de több mint kétszáz évig jól csináltuk. Az utolsó tíz évben viszont elvesztettük a fonalat.

És mit tapasztalt Izraelben?

Izraelnek megvan az az előnye, hogy nagyon kis területű nemzet, és úgy született meg, mint a földjükre visszatérni szándékozó zsidók álma. Valami hihetetlen dolgot építettek, ami épül és épül és épül.

Az izraelieknek küldetése van, amit még nem teljesítettek, még benne vannak.

Eközben kemény biztonsági problémákkal kell megküzdeniük, ott vannak a politikai viták, például az igazságszolgáltatás rendszeréről, de mégis fókuszálnak, és élnek az álmaik. Szóval érdekel, hogy mi tartja egyben a nemzeteket Izraelben és Magyarországon.

Többször említette, hogy otthagyta Kaliforniát. Mi a baj Kaliforniával?

Minden. Szó szerint semmi nincs, ami jól megy Kaliforniában. Magas adók, sok szabályozás, az egész totál vállalkozásellenes. Ha csak egy boltot vagy fodrászatot akarsz nyitni, akkor is hihetetlenül komplex a bürokrácia. És a magas adóktól nem jobbak a szolgáltatások. Másfél éve lakom Floridában, ott nincs személyi jövedelemadó, rengeteget tudok spórolni. Nem emiatt költöztem oda, hanem a Covid és a kaliforniai korlátozások miatt, de két vállalkozásomat is ide hoztam, és mások is követtek.

Mindenki boldog, szabad, mindenki csomó pénzt megspórol.

És még a szolgáltatások és az utak is jobbak. Kaliforniában Gavin Newsom kormányzó és mások, ha valamit lehet rosszul csinálni, azt rosszul csinálják. S mindemellett nagyon radikálissá váltak a transzneműség ügyében és az abortuszt illetően – még a 8-9. hónapban is lehetővé akarják tenni a magzat elhajtást, sőt a születés közbeni abortuszt is, ami lényegében gyilkosság. Érdekes, hogy Kalifornia és Florida földrajzilag az Egyesült Államok két szélén helyezkednek el – és ez így van politikailag is.

 

Nyitókép: Dave Rubin Facebook

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roughneck
2023. május 18. 21:51
Nem kellenek a szirenhangok, Dave. Egy amerikai buzi zsido vagy, semmi tobb!
budapesti
2023. május 18. 15:47
"...a Demokrata Párt egy mérsékelt párt lenne. Talán kicsit nagyobb kormányzatban hisz, mint én, de el tudnám viselni. De mára a demokraták, az egész párt teljesen megőrült." Pont ez történt a hazai ellenzékkel is. Nem véletlen, hogy az ottani Demokrata Pártot másolni igyekvő Demokratikus Koalíció a vezető ereje.
5m007h 0p3ra70r
2023. május 18. 15:02
"még a 8-9. hónapban is lehetővé akarják tenni a magzat elhajtást" Ha még várnak pár hetet a saját lábán megy el, ha hajtják. Akkor aztán esetleg kilőhetnék, vagy valami hasonló. Ha már egyszer mindenképpen valamilyen kínzással is járó emberölés a cél.
-Zsolt-
2023. május 18. 13:56
Csak nem kezd a magyar kormány átnyergelni a köztörvényes Trump-ról a digó DeSantis-ra? 🤣🤣🤣🤣🤣 Nyilvánvaló, hogy ez is festi magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!