Publicus: Budaházy kegyelme megosztja a kormánypárti szavazókat is

2023. május 17. 08:51

A felmérés szerint a kormánypártiak csak 41 százaléka értett egyet Novák Katalin döntésével.

2023. május 17. 08:51
null

A Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek háromnegyede hallott róla, de csak ötödük tartja helyesnek, hogy Ferenc pápa látogatás alkalmából Novák Katalin kegyelmet adott a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgynek. Azt 54 százalék tartja normálisnak, hogy a jog módot ad elnöki kegyelemre, de Budaházy ügye megosztotta a közvéleményt, 75 százalék mondta azt, hogy esetében annak nem lett volna helye – ismertették.

A lap kitért arra is, hogy a kormánypártiak is kritikusabbak voltak,

csak 41 százalékuk értett egyet Novák Katalin döntésével.

Azt az ellenzékiek öt, a bizonytalanok nyolc százaléka támogatta. Főleg a szakmunkások (31 százalék) és a 30-60 év közöttiek szimpatizáltak az elnök döntéssel, az a legkevésbé a diplomásoknak, a 30 év alattiaknak volt elfogadható – sorolták.

Budaházy Györgyről a megkérdezettek fele úgy gondolta: jogosan ítélték el, bűnös volt. Egyötödük szerint politikai okok miatt került rács mögé. A Fidesz-szavazók közül ugyanakkor másfélszer többen gondolták ártatlannak, mint bűnösnek. Míg az ellenzékieknél hatszor kevesebben tartották politikai elítéltnek, mint ahányan terroristának – írták.

„Gesztust a hatalom Novák Katalinon keresztül”

Az államfői kegyelemről Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója azt nyilatkozta a Népszavának, hogy „ezzel a szélsőjobb, a Mi Hazánk szavazói, valamint a Fidesz radikálisai felé tett gesztust a hatalom Novák Katalinon keresztül”

A Nézőpont Intézet a döntést úgy értékelte, hogy Novák Katalin ezzel is

hiszen a nemzet része a radikális jobboldal is” – idézte fel a lap.

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

***

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. május 21. 10:01
A Publicus arra vállalkozott és azért dolgozik, hogy mondjon egy számot 0-100 között. Az eddigi tevékenységük alapján biztosan lehet tudni, hogy az sohasem annyi. Amúgy lényegtelen, hogy Budaházy mit követett el. Az összes terhére rót dolog miatt sem kellett volna ennyi időt rács mögött töltenie. Szögi Lajos vagy Marian Cozma gyilkosai már rég szabadok.
NullaSalus
2023. május 17. 23:24
Pulai megint kávézaccból jósol?
Hunyadi Mátyás
2023. május 17. 20:40
Engem nem oszt meg- hahaha.
cinkegolyó
2023. május 17. 17:28
Ha jól tudom, a Publikuss is kapott a guruló dollárokból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!