Lázár János: A kormányzati munkám általában arról szól, hogy problémákat kell megoldanom

2023. május 09. 17:09

Az építési és közlekedési minisztert az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottsága hallgatta meg.

2023. május 09. 17:09
null

Lázár János építési és közlekedési minisztert kedden hallgatta meg az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottsága. A tárcavezető a meghallgatáson hangsúlyozta: „a beruházásoknál a magyar alapanyag, magyar szaktudás, magyar munka és magyar profit a cél”, valamint hamarosan a kormány elé kerül a hosszú távú vasútfejlesztési stratégia – idézte az Index.

Lázár János beszámolóját azzal kezdte, hogy a kormányon belül most zajlanak az egyeztetések a 2024-es költségvetésről, ezt követően az elmúlt egy évről részletezte, hogy

komoly szervezeti átalakulás történt, amely személyi változásokkal járt.

Lázár János felidézte, hogy az ÉKM-hez került a közlekedés, mintegy 32 ezer kilométernyi úthálózat van a magyar állam kezében, „így minden képviselő érintett ebben a kérdésben”, ezzel majdnem a legnagyobb minisztériumok közé tartozik a tárca.

A miniszter azt is elmondta, hogy az építéseket, állami beruházásokat lebonyolító ügynökségek, amelyeket a 2002 utáni kormányok hoztak létre, megszüntették, majd helyettes államtitkárságként integrálták a minisztériumba. Az ott dolgozók körülbelül 30 százaléka nem vállalta a minisztériumi munkát. Négy helyettes államtitkárság van, egy az útépítésekkel, egy a vasútépítéssel, egy magasépítéssel, egy pedig a csatornázással foglalkozik – sorolta.

Lázár János szerint ez milliárdokban mérhető megtakarítást jelent, ugyanakkor elismerte:„Sok kritikát kaptam a törvényhozásban és a fejlesztések világában, hogy ezzel gyengítem az állam végrehajtó képességét. Fontosnak tartom, hogy a költségvetési mozgástér átalakulása mellett az állam megvalósítási képessége koncentrált legyen. Szerettem volna az állami beruházások felügyeletét közelebb hozni a minisztériumhoz és a törvényhozáshoz”.

„Számos nehéz döntést kellett meghozni”

A tárcavezető úgy érzékelte, hogy az állami beruházások lebonyolítása túl távol került a költségvetést benyújtó kormánytól és az azt elfogadó Országgyűléstől azzal, hogy ügynökségek, lebonyolító cégek hálózata szerveződött. Ezt szerette volna „karcsúsítani” és átláthatóbbá tenni, „konzervatív, feszes, fegyelmezett irányítási rendszer van, ami a források kontrollját érthetőbbé teszi”.

„A kormányzati munkám általában arról szól, hogy problémákat, nehézségeket kell megoldanom.

Nyugodtan ülök a miniszteri székben, erre a tárcára senki nem vágyik” – jelentette ki Lázár János.

Magyar alapanyag, magyar szaktudás

Az ülésen Lázár három joganyagról beszélt, ezek között van az építésügyi törvény, a helyi építési szabályozás, valamint az örökségvédelem. Ebből egy nagy építészeti csomag áll össze, ami harminckét év után új keretet teremt, sok szó esett róla a nyilvánosságban, volt előzetes társadalmi egyeztetés, lesz is még. Valamint Lázár János a frakciókat a parlamenti vita kezdete előtt szeretné külön tájékoztatni a részletekről. Komplett újraszabályozás vár az építésügyre és építésgazdaságra, „lesznek ízlésviták, érdekviták, külföldi vállalatok sértve érzik majd magukat” – tekintett a jövőbe a miniszter.

– foglalta össze Lázár.

Példaként említette, hogy a paksi atomerőmű építésének „gigantikus” cementigénye lesz, miközben nincs magyar tulajdonú cementgyár. A tárcavezető azt sem tartja helyesnek, hogy a bányakapacitás jelentős része külföldi kézben van, ebből a szempontból „Magyarország megszállt ország”, „óriási” a pénzkiáramlás. A tárcavezető ezt a patrióta gondolkodást nem látja ellentétesnek az Európai Unió alapelveivel, mert más tagországok is képesek védeni a saját piacaikat – idézte a minisztert a lap.

Nyitókép: Lázár János Facebook-oldala

***

 

 

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. május 23. 17:38
Ravasz róka,gennyesre lopta magát..:(
tapir32
2023. május 14. 10:10
Hajrá Lázár!
BandiMandi
2023. május 13. 23:49
Erre vártam már vagy 30 éve.
Kvasztics Fedor
2023. május 09. 21:42
Itt van a lényeg. Más-más megfogalmazásban nem először mondja ki Lázár: "Komplett újraszabályozás vár az építésügyre és építésgazdaságra, „lesznek ízlésviták, érdekviták, külföldi vállalatok sértve érzik majd magukat” – tekintett a jövőbe a miniszter. „Magyar alapanyag, magyar szaktudás, magyar munka és magyar profit, ezt célozzuk meg” – foglalta össze Lázár. Példaként említette, hogy a paksi atomerőmű építésének „gigantikus” cementigénye lesz, miközben nincs magyar tulajdonú cementgyár. A tárcavezető azt sem tartja helyesnek, hogy a bányakapacitás jelentős része külföldi kézben van, ebből a szempontból „Magyarország megszállt ország”, „óriási” a pénzkiáramlás. A tárcavezető ezt a patrióta gondolkodást nem látja ellentétesnek az Európai Unió alapelveivel, mert más tagországok is képesek védeni a saját piacaikat" Ez van a vádaskodások, a lopás, korrupció emlegetése, a pénzekkel való zsarolás mögött. És, ahogyan Gyurcsány elmondta, ehhez nyújt maximális támogatást az ellenzék az EU-ban, ennek a támogatását érzi hazafias kötelességének Molnár Csaba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!