Szakértő a politikai folyamatokról: Európa hatalmi átszerkesztése zajlik, az USA elsősorban Macronnak üzen

2023. április 13. 13:55

Az amerikaiaknak van erejük, ebből kifolyólag pedig vindikálják maguknak az igazságot is, fogalmazott Vukics Ferenc.

2023. április 13. 13:55
null

„A Magyarországnak szóló üzenet üzenet a többi szövetségesnek is, elsősorban Emmanuel Macronnak” – mondta az Egyesült Államok szankciós politikájával kapcsolatban az Ultrahang Támaszpont című műsorában Vukics Ferenc. A szakértő szerint az USA célja most az, hogy mindenki tisztában legyen vele, milyen következményekkel jár, ha nem az történik, amit a washingtoni elit akar. Eközben nagy figyelmet kap a kiszivárogtatási botrány, amivel kapcsolatban Vukics szerint „elég nyilvánvaló beismerést” tett az amerikai kormányzat, amikor (bár a dokumentumok hitelességét nem ismerte el) John Kirby arról beszélt, ezeknek az információknak semmi keresnivalójuk nincs az újságok címlapjain. 

Vukics Ferenc szerint lehet egy kör az amerikai kormányzaton belül, amelyik nem elégedett a jelenlegi irányvonallal akár szakmai, akár ideológiai okokból, ezért megpróbálnak belepiszkítani a Biden-adminisztráció politikájába. A szakértő ugyanakkor óvott a leegyszerűsítő magyarázatoktól, felhívva a figyelmet arra, hogy amikor az USA-ról, Oroszországról, Izraelről, vagy bármely másik hatalomról szólunk, sosem egységes entitásról beszélünk,

azokon belül ugyanis versengő és vetélkedő hatalmi tényezők működnek. 

Úgy látja, nem dőlt még el az Amerika lelkéért folytatott küzdelem, mindazonáltal a neomarxista-szélsőbaloldali ideológiák által vezért csoportok képesek voltak összefogni és nagy lépéseket tenni céljaik elérése érdekében, melyekért különböző kényszerítő eszközöket is bevetettek. Hangsúlyozta azonban, hogy ezt a középosztály sem nézi jó szemmel. 

A David Pressman által a minap bejelentett szankciókkal kapcsolatban Vukics Ferenc arról beszélt, az amerikaiaknak van erejük, ebből kifolyólag pedig vindikálják maguknak az igazságot is. Mint mondta, Magyarország mozgástere érthetően szűk, e szűk mozgástérben pedig nagyon okosan kell mozognia a kabinetnek, miközben Európa hatalmi átszerkesztése zajlik. 

Háború

Az ukrajnai háború jelenlegi állásával kapcsolatban Vukics Ferenc a nyilatkozatháború áttekinthetetlenségére irányította a figyelmet. Megjegyezte, ismét nagy divat lett a politikusok körében Kijevbe utazni és Zelenszkij elnökkel közös fényképeket készíteni. 

Fontos fejleménynek nevezte, hogy Dél-Korea lőszereket kölcsönöz az Egyesült Államoknak, amely annyi lőszert szállított ezidáig Ukrajnának, hogy a hiány a harckészültséget veszélyezteti. Dél-Korea ugyanakkor csak kölcsön biztosítja ezeket, mert el akarja kerülni, hogy a lőszerek az ukrán frontra kerüljenek. 

Lengyel-ukrán két jó barát?

Lengyelország középhatalmi terveket sző, amelyek mostanra tisztán láthatók Vukics Ferenc szerint, aki nem tartja kizártnak, hogy valamiféle lengyel-ukrán államszövetség jöjjön létre a jövőben, amely lakosságszámánál és erejénél fogva már jelentős potenciállal rendelkezne. Mint mondta, „ez lehet a Barba-trükk”, hogy elháruljanak Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásának akadályai. Ukrajna kimerülőben van, a 20-30 éves korosztály 80 százaléka hiányzik otthonról, mondta, azaz éppen az a réteg tűnt el, amely majd újjá tudná építeni az országot. Végső veszélybe került az ukrán nemzet léte, hangsúlyozta. 

 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: 

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. április 13. 17:25
Nekem bármilyen megoldás elfogadható, amely azt eredményezi, hogy Kárpátalja hazatér. Aztán, hogy a Kárpátok túloldalán milyen ország lesz a szomszéd, Ukrajna, Lengyelország, Oroszország vagy más másodlagos.
elfogulatlan
2023. április 13. 16:17
Valaki belinkelhetné az ott elhanzott tanulmányt, nem találtam meg.
counter-revolution
2023. április 13. 15:27
Kiváló, mint mindig.
gyaloggos
2023. április 13. 15:07
FORDÍTOK! UKRAJNÁBAN azok az IDŐS emberek maradtak, maradnak, akik már KÉPTELENEK fizikailag a menekülésre, a távozásra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!