Déri Tibor újpesti polgármester tavaly kurtán-furcsán távozott a Momentumból, lehet, hogy már tudni az okát

2023. április 01. 20:03

A IV. kerület fideszes frakcióvezetője, Nagy István szövevényes cégháló ügyében nyomoz, szerinte túl sokat fizet az önkormányzat nekik a gyakran silány munkájukért.

2023. április 01. 20:03
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Az újpesti önkormányzat fideszes frakcióvezetője hiába próbál két és fél éve közérdekűnek számító adatokhoz jutni, a baloldali városvezetés – élén a most már DK-s polgármesterrel – ezt megtagadja tőle, holott mind az önkormányzati, mind az információs törvény rendelkezései alapján záros határidőn belül meg kellene kapnia a kért információkat. A jogszabálysértés önmagában is probléma, ám elképzelhető, hogy azért titkolózik Déri Tibor exmomentumos politikus, mert kiderülne, miért is távozott olyan kurtán-furcsán a pártjából.

Bonyolult céghálón keresztül zajlik a sajtómunka

Nagy István olyan, az önkormányzattal – illetve annak cégeivel – kapcsolatban álló vállalkozásokról kért ki szerződéseket, teljesítésigazolásokat, számlákat, amelyek esetében felmerül a túlszámlázás, a hibás teljesítés vagy a baloldali pártok tiltott finanszírozásának alapos gyanúja. Ezek a cégek közvetett módon Soós Edvinhez köthetők, akit Varju László, a DK alelnöke – újabban árnyékminisztere –, Újpest országgyűlési képviselője hozott a IV. kerületiek nyakára is, a munkáját pedig Bedő Kata, kommunikációért is felelős alpolgármester, Varju kampányfőnöke felügyeli. Soós egyébként más ellenzéki vezetésű településen – Tatabányán – is részt vesz a marketingmunkában, a két DK-s vezetésű önkormányzat hozzá visszavezethető cégeket foglalkoztat vagy foglalkoztatott. De nem a saját vállalkozásai nevében számláz, azok egy része végrehajtás alá került, hanem – ahogy a kormánypárti politikus fogalmaz – strómancégeken keresztül jutott és jut pénzhez.

Az önkormányzat tulajdonában álló Újpesti Sajtó Szolgáltató Nonprofit Kft. – amely elkészíti a helyi lapot, az Újpesti Naplót, valamint a webes felületeit, továbbá működteti az Újpesti Közösségi Televíziót – évi 300 millió forintjába kerül az újpestieknek. Minden technikai és személyi feltétel megvan ahhoz, hogy Újpestről, az önkormányzatban folyó munkáról hírt adjanak, és elvégezzék a városmarketing-feladatokat. Ám a Soós által felügyelt Glokalis Kft., a StudioVino Kft. és a Softsol Kft. 2019-23 között emellett további, százmilliós nagyságrendet elérő számlát nyújtott be az önkormányzatnak,

amivel megfejelték az amúgy sem túl kicsi, propagandára fordított kiadásokat.

A StudioVino Kft. és a Glokalis Kft. között a kapcsolódási pont pedig Visontai Kálmán, aki Soós Edvin iskolatársa volt. A StudioVino Kft. fő tevékenységként film-, videó-, televízióműsor-gyártással foglalkozik. Ehhez képest Újpesten weblapfejlesztésre és -felügyeletre, illetve grafikai tervezésre is vállalkozott. A Városházán viszont úgy tudják, a weblap működtetését valójában nem a StudioVino Kft., hanem a Visontai Kálmán „végzi”, aki a Glokalis Kft. tulajdonosa. A munkáért az önkormányzat és az Újpesti Sajtó Kft. – önkormányzati támogatásból – utalja a pénzt. A látszólag nemzeti elkötelezettségű, jó technikai háttérrel rendelkező stúdióval rendelkező cégek úgy szerveződtek, hogyha kell, bármilyen politikai igényt ki tudjanak elégíteni. Újpesten Visontai Kálmán és Soós Edvin közreműködésével el tudták érni, hogy egyik alkotásuk rendezője, Beszterczey Judit az Újpesti Sajtó Kft.-nél helyezkedjen el, ahol az Újpesti Napló, az újpesti baloldali propagandamédia zászlóshajójának főszerkesztője lett – fogalmaz Nagy István. Kapcsolati hálójuk a Kárpát Press Bt.-n keresztül egészen a Magyar Hangig ér.

Silány minőségű munkát végeztek

A Glokalis Kft. fő tevékenysége ugyan szintén film-, videó-, televízióműsor-gyártás, de a fideszes frakcióvezető szerint a cég a pénzügyi adatai és a nyújtott szolgáltatások minősége arra utalnak, hogy erre nincs felkészülve. Amit bizonyít az is, hogy a 2020-21-ben gyártott mintegy száz videójukból – havonta hét, egyenként öt perces felvételt készítettek – minőségi problémák miatt egyet sem adott le az Újpesti Sajtó Kft; az akkori ügyvezető szakmai meggyőződése miatt nem tette ki sem a honlapjukra, sem a Facebook-oldalukra, és nem vetítette le a helyi televízióban sem.

Ennek ellenére az ügyvezető – Nagy István arra gondol, az önkormányzat vezetőinek nyomására – kénytelen volt kifizetni a Glokalisnak a videó darabjáért a kiszámlázott 206-206 ezer forintot, az összeg 16 hónap alatt mintegy 26 millió forintra rúgott. A kormánypárti politikus azt feltételezi, a silány videók kifizetésével „köszönte meg” a baloldali városvezetés Soós Edvinnek, hogy a 2019-es önkormányzati választási kampányban Wintermantel Zsolt akkori polgármestert és az újpesti városvezetést lejárató, továbbá Déri Tibor momentumos polgármesterjelöltet támogató anyagokat készített. (Ezek a kampányvideók az idegesítően visszhangosított beszédükkel, a harsogó zenéjükkel, esetleg feliratukkal ugyanolyan rendkívül gyenge színvonalúak voltak, mint „állítólag” az Újpest Sajtó Kft.-nek legyártott anyagok, amiket viszont senki nem látott.) A Glokalis Kft.-nek egyébként 2017-ben és 2018-ban még nem volt bevétele, 2019-ben 10 millió, 2020-ban 20 millió, 2021-ben már 29 millió forint, az önkormányzati választás óta tehát évente mintegy 10 millió forinttal nőtt az árbevétele, miközben egyetlen alkalmazottja volt, Visontai Kálmán.

A visszásságokról egyébként Déri polgármester akkori párttársa, Tompos Márton,

a Momentum jelenlegi országgyűlési képviselője, szóvivője – mellesleg a korrupcióvadász munkacsoportjának vezetője – is meggyőződött, aki akkoriban az Újpesti Sajtó Kft. felügyelőbizottságát is vezette. Az ellenzéki politikus korrekten szóvá is tette mindezt az újpesti városvezetés felé. Bár ígéretet kapott arra, hogy a jövőben megfelelő minőségű felvételeket fogad csak be az önkormányzati kommunikációs cég, de ezt ő már nem tudhatta meg közvetlen közelről, az önkormányzat baloldali többsége ugyanis visszahívta a pozíciójából a kutakodó lila politikust. Ez lehetett egyébként a legfőbb ok, amiért megromlott a kapcsolat Déri és a Momentum országos vezetése között, aminek az lett az eredménye, hogy a polgármester kilépett a pártjából, először független lett, később a DK-hoz csatlakozott. (Akkor, tavaly októberben arra hivatkozott, a Momentum méltatlanul járt el vele, lehet, hogy Tompos ügybuzgalmát tekintette annak.)

Ide is gurulhattak amerikai dollárok

Varju László, aki Soóst feltalálta a baloldalnak, szintén hozott egy céget, a Softsol Kft.-t, a kapcsolat Varju komlói KISZ titkári múltjáig vezethető vissza, de kimutatható kapcsolat van a cég vezetője és Soós között. A cég pr- és kommunikációs feladatok ellátásáért kap havi 1 millió 549 ezer 400 forintot, miközben őket gyakorlatilag még senki nem látta a Városházán – állítja Nagy István. A Softsol Kft. pénzügyi adatai szerint az önkormányzati előtt alig volt bevétele, 2019-ben és 2020-ban is 18 millió 592 ezer 800 forintot számlázott az önkormányzatnak, bár alkalmazottja nem volt.

A cég összes bevétele az önkormányzattól származott.

Soós Edvin Márki-Zay Péternek is gyártott videókat a parlamenti választási kampányban. Több videó és fotó tanúsítja, hogy Soós közvetlenül az ellenzéki miniszterelnök-jelölt mellett dolgozott, látszik a felvételeken, ahogy instruálja a videót kezelő fiatal „operatőrét”. Így a fideszes frakcióvezető szerint vélelmezhetően valamely cégen keresztül Soós Edvinnek is juthatott a baloldalnak Amerikából küldött guruló dollárokból.

Nyitókép: YouTube/ATV-Egyenes beszéd/Képernyőfotó

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Novák Lajos
2023. április 03. 11:19
Tisztelt újságíró kolléga! Figyelmedbe ajánlom a cikkben említett StudioVino kft kis-videóit amelyek a mandiner.hu oldalon találhatók: https://mandiner.hu/tag/epuletek_xxi Külön érdekesség, hogy a mellékelt videók a Glokalis nevű YouTube csatornára lettek feltöltve. Egyébként a videókat meg lehet találni a karpatpress.hu portálon (az NMHH által regisztrált audiovizuális tartalmakat megosztó médiaszolgáltató). Hogy a furcsa egybeeséseket tovább fűzzem, a KárpátPress által készített videók is megtalálhatók a Mandíneren: https://mandiner.hu/tag/jelversek Eléggé bonyolult ez az egyszerű világ! Barátsággal: Lajos
llnnhegyi
2023. április 02. 12:53
A DK is vesztes.
5m007h 0p3ra70r
2023. április 01. 22:09
Rákérdezhetek? DK?
amca
2023. április 01. 21:31
Most miért írják a Rommentumot Roncsmentumnak ? Miért írják Fegy ö ökört Fegyőrnek ? Miért írják szaharházyt hadházinak? Miért állat férfi Gelencsér ? Miért közgazda Hajnal Thomas? Miért prosti csekkata?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!