Az MSZP mélyen hallgat arról, Őrsit indítja-e a polgármester-választáson

2023. április 15. 12:00

A viszonylag sikeresnek tartott második kerületi városvezető kínosnak tarthatja a szocialistákat, ezért inkább a pártokon felüli politikus imázsát ölti magára.

2023. április 15. 12:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

És Őrsi Gergellyel mi van?!

A meglehetősen rossz passzban lévő MSZP – a legtöbb közvélemény-kutatási adat szerint messze a parlamenti bejutási küszöb alatt áll, legutóbb pedig az egykori elnöke, volt miniszterelnök-jelöltje Mesterházy Attila hagyta ott és hozott létre új pártot – azzal próbálja az életképességét jelezni, hogy az elmúlt hetekben sorra nevezi meg, jövőre kit támogat polgármesterjelöltként.

A botrányos ügybe keveredett Gajda Pétert is bevállalták

Eddig 21 fővárosi és vidéki politikust jelentett be, köztük több ismert, de néhány kevésbé ismert politikust is. Az például, hogy  Nemény András ringbe száll a színeikben nem meglepő, hiszen a szombathelyi városvezető az egyik legstabilabb pontnak számít a szocialistáknál, korábban társelnökként is felmerült a neve, végül nem vállalta a tisztséget. Nem véletlen, hogy információink szerint korábban rá is kivetette a hálóját a DK, de végül nemet mondott. Amikor ezt megkérdeztük tőle, beszédes hallgatásba burkolózott.

Az már meglepőbb, hogy Gajda Péter mögé is beállt az MSZP, holott Kispesten – ahol ő polgármester – három és fél évvel ezelőtt komoly korrupciógyanús és fehér poros ügyek kerültek nyilvánosságra. A nyomozás azóta is tart, komoly kockázat egy ilyen botrányokkal terhelt városvezetőt támogatni, de a szocialisták bevállalták. Ám kérdéses, hogy a szövetséges ellenzéki pártok is

áldásukat adják-e egy ilyen múltú politikusra.

Ezek tükrében különösen érdekes, hogy a szocialisták eddig nem nevezték meg Őrsi Gergelyt, aki 2019 októberében a második kerületben nagy meglepetésre több mint öt százalékponttal (52,66:47,34 százalék) megverte a Fidesz egyik erős budapesti emberét, a hivatalban lévő Láng Zsoltot, s azóta is az egyik legsikeresebbnek tartott polgármesternek számít. A kormánypártok ellenzékben lévő önkormányzati képviselői erről persze egészen mást gondolnak, ők úgy vélik, az MSZP-s politikusnak sokkal jobb a marketingje, hatékonyabban menedzseli – azaz fényezi – magát, mint amilyen munkát valójában végez. Ennek ellenére tény, Őrsi Gergely azon – nagyon – kevés politikusok egyike az MSZP-ben, akinek a nevéhez valamilyen teljesítmény fűződik, s mégsem szerepel a polgármesterjelölti listájukon.

Talán tehertételnek tartja a szocialistákat

Ennek egyik oka az lehet, hogy a nem szeretnének vele is úgy járni, mint Grőber Attilával. Kunhalmi Ágnes társelnök ugyanis néhány hete bejelentette, hogy a pápai elnökük, önkormányzati képviselőjük indul a városvezetői poszt elnyeréséért. Ám nem sokkal ezt követően a politikus átment Gyurcsányékhoz, mondván, cselekvő akaratra, politikai dinamizmusra, világos jövőképre és elszántságra van szükség és a Demokratikus Koalíció az a politikai közösség, amely képes erre a feladatra. Arról pedig több információ is napvilágot látott, hogy egy-két hónappal ezelőtt Őrsit is megkörnyékezték (bár tény, Gyurcsány minapi rádiós interjújában már azt mondta, leállnak az átigazolásokkal, mert számos konfliktus alakult ki ezekből). A második kerület irányítója azonban nem válaszolt a levelünkre, amikor erre rákérdeztünk.

Egyik önkormányzati forrásunk azonban ennél nagyobb esélyt ad annak, hogy marad az MSZP-nél, hiszen kiváló viszonyban van a párt erős embereivel, Molnár Zsolt pártigazgatóval, valamint Horváth Csaba fővárosi elnökkel, elsősorban nekik köszönheti, hogy polgármester lett belőle. Ugyanakkor Őrsi pontosan tisztában van azzal, hogy a szocialisták mostanság inkább tehertételnek, mintsem komolyan vehető politikai erőnek számítanak, ezért a nyilvánosság előtt igyekszik úgy megjelenni, hogy a pártkötődése ne legyen egyértelmű. Így könnyen elképzelhető,

ő kérte, hogy azt MSZP ne jelentse be a támogatását.

Ezt bizonyíthatja az is, hogy Őrsi Gergely idén januárban adott egy nagyobb lélegzetű interjút a helyi önkormányzati újságnak, a Budai Polgárnak, a cikk címe az volt, hogy „Pártpolitikai alapon nem lehet kerületet vezetni, az én »pártom« Buda”. A lapnak többek között kijelentette, „az útnak ugyan van bal és jobb oldala, de nincs bal- vagy jobboldali kátyú rajta. Ebbe politikát keverni a lehető legnagyobb felelőtlenség”, s hosszan beszél arról, hogy milyen fontos a civilek részvétele a kerület életében. Egyébként az önkormányzat képviselő-testületben is létrehozták a „Kerületünk az Otthonunk” frakciószövetséget, ami szintén azt támaszthatja alá, hogy a polgármester pártokon felülemelkedve próbálja a városrészt irányítani, és valami hasonló – egyesületi támogatás – lehet a terve a jövő évi választásra is.

Az MSZP nem reagált, Őrsi Gergely elkente a választ

A helyzet tisztázása érdekében megkerestük az MSZP sajtóosztályát. Arról érdeklődtünk, hogy Őrsi Gergely miért nem szerepel a polgármesterjelöltjeik között. S igaz-e, hogy a párt már megnevezte volna, de ő ezt nem akarta, mert kvázi pártokon felül álló politikusként, egy egyesület színeiben akar jövőre ringbe szállni. Vagy netán attól tartanak, hogy

megismétlődik Grőber Attila esete?

Az MSZP azonban nem válaszolt a kérdésünkre.

De levelet írtunk a második kerületi önkormányzatnak is. kérve a polgármester tájékoztatását az ügyben. S arról is tudakozódtunk Őrsi Gergelytől, ő is fontolgatja-e, hogy átlép a DK-ba, ahogy már több MSZP-s tette az elmúlt időszakban. A városrész vezetője három nap után reagált a megkeresésünkre. Azt írta, „Buda pártján állok. Úgyis mondhatnám, az én pártom Buda”.

Nyitókép: Őrsi Gergely Facebook-oldala

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2023. április 16. 10:42
Bedobták a postaládába a kerület lapját, a "Budai Polgárt". Őrsi Gergely nevét 13-szor említik benne, a fényképe ötször látható.
Kristály
2023. április 15. 22:19
Olyan 1-2-3-4 % pártok nem is idulhatnának önkormányzati választáson mert a guruló dollárokkal érik el az eredményt. Ha elnyernek egy önkormányzatot összelopják a választásokra ki adott dollár millíó kat.
Átlag Józsi
2023. április 15. 16:24
Látványpolitizálás minden, amit csinál. Egyetlen eredménye a Széna tér, de annak is csak a felét csinálta meg az eredeti tervekhez képest.
llnnhegyi
2023. április 15. 14:45
Az MSZP DK pártok mindenkinek nagyon kínosak! A normális embereknek biztosan! Le velük! Abcúg Apró-klán! Soha többé liberalbolsevista hatalmat Magyarországon! Piros volt a paradicsom nem sárga, Magyarország előre megy nem hátra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!