Kutatótársak, ha összefognak: Hann Endrééknek és Róna Dánieléknek is jutott szerződés Karácsonyéktól

2023. április 28. 09:00

A Medián áprilisban, a HVG megbízásából reprezentatív budapesti felmérést készít: Karácsony Gergely lett a befutó. Egy fővárosi cégnek, a Budapest Brandnek márciusban közvélemény-kutatásokra, kérdőívek elkészítésére lenne szüksége. Hann Endréék és Róna Dánielék lettek a befutók. Nettó 15 millió forintért. Kell még valamit írnunk?

2023. április 28. 09:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

„A Mandiner ezúttal árnyékra vetődött” – írta megkeresésünkre Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója, miután beszámoltunk arról, hogy a legfrissebb felmérésük szerint egykori kutatójuk, a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely a legnépszerűbb politikus Budapesten.

Csakhogy közel sem biztos, hogy árnyékra vetődtünk

Szerda esti cikkünkben jeleztük, a HVG legújabb, printcímlapjuk szerint csütörtökön megjelenő (!) lapszám online ajánlójában konkrét adatok, számok nem szerepelnek. Bezzeg a városvezető szerdai Facebook-posztjában.

A Medián szerint Karácsony szimpátia eléri az 50 százalékot, őt követi negyvennyolc százalékkal Donáth Anna (Momentum), illetve 45 százalékkal a közel négy éve semmilyen szerepet nem vállaló Tarlós István.

Felvetettük tehát, hogy a baloldali városvezető már az előtt nyilvánosságra hozhatta a Medián kutatását, mielőtt a fizető olvasók kezükbe vehették volna a HVG mostani lapszámát. Hogy tisztázzuk a furcsaságot, levélben kerestük a Mediánt, a felmérést megrendelő HVG-t, illetve a fővárost.

Hann Endrééktől azt kérdeztük: „Szerződésben állnak a fővárossal, annak bármely intézményével (Fővárosi Önkormányzat, Főpolgár-mesteri Hivatal), netalántán a főpolgármester pártjával, a Párbeszéddel?” – mire csütörtök reggel érkezett az ügyvezetői válasz:

A lapunk által fentebb vázolt dilemmára pedig ezt írta: „A nyomtatott HVG-hetilap, amellyel 1989 óta vagyunk szakmai-üzleti kapcsolatban, valóban csütörtöki dátummal jelenik meg, de már sok évtizede már az előző napon, délben jön ki a nyomdából, és a fővárosban néhány árusítóhelyen már szerdán kora délutántól hozzáférhető. Egyúttal néhány szerkesztőségbe is eljut, így aztán az is rendszeresen előfordul, hogy újságírók már szerdán érdeklődnek intézetünknél az épp megjelent közvélemény-kutatás részleteiről.”

Megkeresésünk Gyurcsány Ferenc egykori államtitkárához, az egyébként fővárosnál ténykedő Gál J. Zoltánhoz is eljutott. Meg is jegyezte levelezésünkben: „Én kész vagyok eskü alatt vallani, hogy szerdán leszaladtam egy újságért a Blahára.”

Majd – némi fáziskéséssel – Karácsonyék sajtókapcsolati csoportjától is befutott a válasz szerda esti e-mailünkre. A fővárostól azt szerettük volna megtudni – szó szerint idéznénk:

„Szerződésben áll-e a Főváros (annak intézményei, a Fővárosi Önkormányzat vagy a Főpolgármesteri Hivatal) a Mediánnal, ők fizették-e a kutatást, vagy minek köszönhető, hogy megjelenés előtt konkrét adatokat ismernek belőle?” Mire érkezett a válasz: „A HVG print kiadása szerdán délután elérhető Budapesten, a Főpolgármesteri Kabinetre is eljutott, benne a kutatási eredménnyel, ennek alapján született a poszt. A főváros nem áll szerződésben a közvéleménykutató céggel.”

A beérkezett válaszok abban az értelemben pontosak, hogy maga a Fővárosi Önkormányzat vagy a Főpolgármesteri Hivatal valóban nem áll szerződésben a Mediánnal. Azonban ez csak a teljes kép kis szelete, ugyanis

találtunk olyan fővárosi céget, amely igenis leszerződött a kutatócéggel.

Mégpedig a 2020. november 1-től működő, a korábbi BVA (Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a BFTK (Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ) egyesüléséből létrejövő Budapest Brand Nonprofit Kft.-nek.

Látható tehát, hogy a Budapest Brand – hat alkalomból álló közvélemény-kutatással kapcsolatos feladatok ellátására, kérdőív kidolgozására, adatfelvételre és elemzésre – nettó 14 millió 875 ezer forint (+ áfa) értékben kötött szerződés a Mediánnal és a Róna Dániel által igazgatott 21 Kutatóközponttal. Ahogy Karácsony, úgy Róna is dolgozott a Mediánnak.

A kontraktus idén március 14-én lépett hatályba, a teljesítés időszaka: április 1 és december 31. között.

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat hivatalos turisztikai, kulturális és marketing szervezete, a Budapest Brand Nonprofit Zrt egyébként már korábban is megbízta a Mediánt – Karácsony Gergely volt munkahelyét – és a 21. Kutatóközpontot – Karácsony Gergely volt tanácsadójának cégét egy kutatással. Ahogy arról a Mandiner már 2021-ben beszámolt, a két cégnek az volt a feladata, hogy készítsen kutatást a vakcinákról, amiben valamiért a pártpreferenciákra is rákérdeztek.

Nyitókép: Hann Endre szociálpszichológus, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója (b) és Róna Dániel, a Medián kutatója, szerzők az Antiszemita előítéletesség a magyar társadalomban című kutatási jelentést ismertető sajtótájékoztatón a tanulmányt megrendelő Tett és Védelem Alapítvány (TEV) budapesti irodájában 2016. április 19-én. MTI Fotó: Demecs Zsolt

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2023. április 29. 13:09
Két igazi "őskeresztény" néz ránk a nyitó képen. Egyik, mint a ravasz róka, aki nyúlnak mutatja magát. Másik, mit a hiéna, pénzéhes tekintettel. A hibbant pedig a pesti lakosokkal együtt keresi az eltűnt pénzt ahelyett, hogy a "bölcs rabbi tanácsa" szerint visszahozatná ezekkel és a többiekkel is. Magáról nem is beszélve. A kő el van vetve elvtársak, csak még azt nem tudjuk kiket talál el? Jó lesz résen lenni ott a városháza környékén, mert még a pápa véletlenül meggyóntat benneteket.
KKEE
2023. április 28. 14:05
Ez a Hann Endre szerepel az Elkurtuk című filmben? ;-)
gekk
2023. április 28. 13:54
Hát igen, ilyen, amikor a moslékzabáló ingyenélők feltárnak. Csak a másik! Nálunk, moslékadó kisgazdánknál? Ááááá, ilyen nincs. Pedig, többek között ezeknek kellene vmi világosságot vinni mindenki agyában. De hát mára ez egy moslékország. Moslékzabálóknak. Aki teheti és akarja, meneküljön innen. Orbanisztán szép lassan elsüllyed a fekáliában.
Igazszó
2023. április 28. 12:15
Sok a duma, miközben a magyarok pénze ömlik judapestre, hogy a zsidó kommunista ellenségeink tobzódjanak. Nem szabad nekik adni egy forintot sem. Rohadjanak meg judapesttel, magukban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!