Magyar püspök az amerikai lapnak: Inkább bók, mintsem sértés, ha konzervatívnak mondják a magyar egyházat

2023. április 12. 11:57

Magyarország lehet mintaország, és a nyugatiak többsége velünk ért egyet – mondja Veres András MKPK-elnök a National Catholic Registernek. A püspök genderügyben is kifejti véleményét.

2023. április 12. 11:57
null

Kicsit csalódott volt a magyar egyház, hogy Ferenc pápa csak rövid ideig tartózkodott hazánkban az Eucharisztikus Kongresszus alkalmából, de mikor távozott, azt mondta, hogy szívesen visszajönne, amiben nagy szerepe lehetett az őt fogadó, buzgó tömegnek is – mondja a National Catholic Register című amerikai katolikus lapnak adott interjújában Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

Veres hozzáteszi: a maga részéről most szeretne nagyobb hangsúlyt helyezni az ifjúságra, illetve arra, hogy a magyar egyház, akárcsak az előző ezer évben, most is hűséges a Szentszékhez.

Ugyanakkor – mint mondja – be kell ismernünk, hogy az egyház nehéz időket él Magyarországon. Veres szerint az ateizmust a gyermekek óvodától egyetemig tartó ateista neveltetése okozza. Ma már több generáció van, amelyek sosem kaptak keresztény neveltetést. Ráadásul

A kevesebb hívő kevesebb papot és kevesebb keresztény családot jelent.

Viszont vannak apró, de fontos jelei a keresztény hit megerősödésének is Magyarországon – teszi hozzá a püspök. Sok fiatal például nem a családján keresztül jutott el a hithez, hanem ifjúsági csoportok által.

Újságírói kérdésre válaszul Veres András kifejti: utazásai során megtapasztalja, hogy a média miatt sokaknak negatív véleménye van Magyarországról. Sok német ajkú püspökbarátja van, akik azt kérdezik tőle, mi folyik Magyarországon, de általában meginvitálja őket, és amikor ellátogatnak ide, akkor rájönnek, hogy sok téves információt kaptak a médiától.

– jelenti ki Veres András. – Ha vet egy pillantást arra, hogy miért kritizálnak minket, akkor azok olyan nagyon alapvető dolgok, hogy például a magyar kormány elutasítja a genderideológiát az iskolákban, amivel a hívek egyetértenek.”

Veres leszögezi: „Azt gondolom, hogy Isten férfit és nőt teremtett, és ez a norma. Mást mondani aberráció.”

A bevándorlással kapcsolatban a püspöki kar elnöke kifejtette: nem igaz, hogy Magyarország elutasítja a menekültek befogadását. Csak az illegális bevándorlók befogadását utasítja el. Ukrajnából egymillió menekült érkezett az országba, a Hungary Helps program pedig segíti többek közt a közel-keleti keresztényeket.

A kérdésre, hogy lehet-e Magyarország mintaország, a püspök igennel válaszol. Hozzáteszi: ritkán találkozik olyanokkal, akik ne úgy gondolkodnának, mint a magyar többség. A legtöbb támadás szerinte politikai mozgalmak által támogatott kis körökből jön. „De általánosságban azt gondolom, hogy a nyugatiak többségének véleménye közel van a miénkhez” – zárja szavait Veres András.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik