Látványosan hárítanak a Civitas Intézet tanácsadói a Jobbik névváltoztatásáról

2023. április 15. 07:00

A korábban Márki-Zay Péterrel dolgozó Kész Zoltánt nem érdekli, hogy miket írogatnak róla.

2023. április 15. 07:00
null
Baranya Róbert

A korábban Márki-Zay Péter mozgalmában tevékenykedő Kész Zoltán is felbukkan a Jobbik névváltása mögött – írta csütörtöki cikkében a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet, hogy a volt országgyűlési képviselő neve már évek óta szerepel tanácsadóként a Civitas Intézet honlapján.

Ez az az intézet, amely a Magyar Narancs cikke szerint a Jobbik új stratégiája és névváltása mögött áll.

Ám nem csak ő, hanem az egykor a Political Capital tanácsadó céget vezető Somogyi Zoltán is szerepel a Civitas tanácsadói között. Somogyi politikai szerepvállalása nem is lenne meglepő, hiszen ő korábban az MDF-et kampányfőnökként is segítette.

Ezt a vonalat erősíti, hogy a Civitas Intézet pénzügyi igazgatója, Szélpál Szilárd szerepel Gyöngyösi Márton EP-honlapján feltüntetett hivatalos tanácsadók listáján is.

Somogyi ugyanakkor a Mandinernek nyilatkozva cáfolta a Jobbikkal kapcsolatos híreket. Mint mondta nem volt szerepe a a párt átkeresztelésében, és egyáltalán nem értette, hogyan került képbe. Sőt, azt is megjegyezte, hogy „elemzői véleménye szerint ez a név nem a legjobb választás”.

Kész Zoltán – aki 2015-ben független jelöltként megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztást – korábban élesen kritizálta a Jobbikot. Egy 2014-es rendezvényen nyíltan antiszemitának és cigányellenesnek nevezte a pártot. 

Márki-Zay Péterr mellett Kész volt az egyik alapítója a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak. A volt baloldali miniszterelnök-jelölttel együtt 2019-ben az USA-ba látogattak, ahol arra kérték tárgyalópartnereiket, hogy

az Egyesült Államok segítse az ellenzék munkáját.

Megkerestük az ügyben Kész Zoltánt, hogy valóban részt vesz-e a Jobbik névváltoztatásában, új stratégiájának kidolgozásában?

A volt politikus rövid válaszában azt írta, hogy „nem nagyon menne a mélyére a dolgoknak, hisz fogalma sincs, hogy mit ír a propaganda.” Jelenleg egy sci-fi regényt olvas, és „még abban is több valóság van, mint ami Rogán minisztériumából kijön” .

A konkrét kérdésre válaszolva ezzel együtt közölte: nem javasolt semmilyen nevet a Jobbiknak, és nem is nagyon érdekli, hogy ez jó név, vagy sem. 

Nyitókép: Kész Zoltán és Somogyi Zoltán Chicagoban, 2016-ban (Fotó: Kész Zoltán/Facebook) 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. április 15. 17:30
HÚ de BÜDÖS ez a sztori!
amca
2023. április 15. 09:30
Szegény tschoró somogyi ,meg gyonygyosi prli féle a trabijára ,anno felrakott 1 db merci logót. Na ezek ezt most feltalálták.. Csak ezek dplomás prlik.
Gazsi Bácsi Lótetű
2023. április 15. 09:03
Somogyi ritka egy ellenszenves figura. Még nem hallottam úgy nyilatkozni, hogy ne okádna egyet a kormányra. Ennek szimplán az az élete, hogy gyűlöli őket. Fasza lehet ezzel feküdni és kelni.
Borossy
2023. április 15. 08:54
Kik ezek? Ezek fogják megmenteni az ellenzéket? Akkor jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!