A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Gulyás Gergely a guruló dollárokról: a rendszerváltozás utáni időszakának legsúlyosabb finanszírozási botrányáról van szó

2023. március 23. 10:00

Külföldről azzal a szándékkal adtak pénzt, hogy új kormányt válasszanak a magyarok, és ne a jelenlegi kormánypártokat. Magyarországról pedig voltak, akik ezért ennek érdekében hajlandók voltak a törvényeket megszegve pénzt elfogadni, mutatott rá a miniszter.

2023. március 23. 10:00
null

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerda reggel számolt be arról, hogy ülésezett a kormány. A kormányülésen született friss döntésekről csütörtökön számolt be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely elmondta: továbbra is a legfontosabb téma az Ukrajnában zajló háború aktuális állása. A kormány továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy tűzszünetre van szükség. Fegyverszállításban Magyarország továbbra sem vesz részt, a védelmet viszont erősíti – szögezte le. Emlékeztetett: á. NATO-tagállam nem avatkozik közbe a háborúba, amíg nem éri támadás a szövetség területét. 

A miniszter ezután áttért a közös uniós lőszerbeszerzés kérdésére. Mint ismertette: egyelőre egy közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalnak egy hétéves időszakra az uniós vezetők.

Magyarország a közös lőszerbeszerzésben részt vesz, de ebből nem küld Ukrajnába

– tette hozzá, hangsúlyozva azt is, hogy ezt a lőszert csak magyar katonák használhatják fel. Azt is elmondta: jövő héten döntenek a Fidesz által benyújtott békehatározatról a képviselők.

 

Gulyás értékelése szerint az év közepén felgyorsulhat az infláció csökkenése és év végére elérhető lesz, hogy egyszámjegyűre mérséklődjön a pénzromlás. A kormány minden olyan intézkedést fenntart, amely ezt segíti elő – húzta alá. 

Az újabb pedofil botrányok kapcsán elmondta: súlyosabb büntetéskiszabásra vonatkozó módosítás is lehetséges, de nagyobb baj, hogy a 14 éve feletti fiatalokat semmi sem védi. Senki ne mondja, hogy normális, hogy egy negyven feletti felnőtt egy 15 évessel létesít szexuális kapcsolatot – tette hozzá. 

A miniszter igennel válaszolt a Mandiner azon kérdésére, hogy nyomásgyakorlásként értékelhető-e, az Európai Parlament lépése,

amely az Európai Bizottság oldalán, a magyar kormánnyal szemben szállt be az Európai Unió BÍrósága előtt a gyermekvédelmi törvény kapcsán indult perbe. 

Gulyás Gergely kérdésünkre elmondta: elfogadták a kárpátaljai magyar közösség számára nyújtandó, 500 millió forintos támogatási csomagot. Ennek keretében támogatják a kárpátaljai egyházakat, az egyházi fenntartású óvodákat, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületét, valamint az ottani magyar oktatási intézményeket eszközbeszerzését. A miniszter ugyanakkor jelezte, hogy folyamatosan támogatják az ott élő magyarokat. 

A miniszter elmondta: továbbra sincs megállapodás Erasmus-ügyben az Európai Bizottsággal. A megállapodás az lesz, ha a bizottság visszaállítja az eredeti állapotot és a magyar hallgatók újra pályázhatnak majd ösztöndíjakra. 

A miniszter arra a kérdésre, hogy mikor érkezhetnek az uniós források végre Magyarországra, Gulyás elmondta:

az Európai Bizottság illetékesei késnek a visszajelzésekkel.

Így például az igazságügyi törvények módosítása kapcsán kiküldött törvénytervezetre sem reagáltak még. 

A börtönzsúfoltságról, illetve arról, hogy egyre növekszik a börtönökben az embercsempészek száma, közölte: az embercsempészek többség külföldi, ki kellene őket toloncolni, de ehhez kellene egy befogadó állam. Ilyenek azonban nincsenek. Több megoldás is lehetséges, de a kormány a szigorú büntetőpolitika mellett van és ezen nem is változtat. Annyit tudunk tenni, hogy új börtönöket építünk, bővítjük a férőhelyeket – mondta Gulyás.

„Kár szövetségesek között komolytalan dolgokkal egymást megvádolni. Azok az erők, amelyek 4 milliárdot költöttek arra, hogy ne ez a kormány vezesse Magyarországot, most írtak egy frusztráció szülte jelentést” – utalt az újabb csörtét kiváltó éves amerikai emberi jogi országjelentésekben szereplő megállapításokra, kapcsán kialakult újabb csörtére. 

Ha Vlagyimir Putyin orosz elnök Magyarországra jönne, akkor a magyar hatóságok nem tartóztathatnák le,

hiába van ellene nemzetközi elfogatóparancs kiadva – erősítette meg a miniszter. Ennek oka, hogy Magyarország nem fogadta el a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát, mert az ellentétes az Alaptörvénnyel – tette hozzá. 

A guruló dollárok ügyében Gulyás Gergely úgy fogalmazott, külföldről azzal a céllal adták a pénzt, hogy új kormányt válasszanak a magyarok, és ne a jelenlegi kormánypártokat hatalmazzák fel újabb kormányalakításra. Magyarországról pedig voltak, akik ennek érdekében hajlandók voltak a törvényeket megszegve pénzt elfogadni, emlékeztetett. 

 

 

 

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. március 23. 16:39
Ukrajnának nem fegyver kell! A főni vagy látnok vagy tudott valamit, hogy már jóval a háború előtt beindította a fegyvergyártást, de nemezeknek, hanem az saját országunk javára. Nem adunk át nekik semmit, hiszen Ursula árulása jóvoltából 35 ország már ellátja őket fegyverrel, szinte az egész világ eltartottjai és Zelenszkíj egy garbóban dúsgazdag popsztár lett!
XTRO
2023. március 23. 13:57
Dehogynem , az , hogy a legszemetebb azt nem tudhatod , de erős a mezőny.. Ezért írtam , hogy senki nem oroszbarát ! Ez olyan mint a diktátor , a lopás meg a többi baromság ami még 4 milliárdért sem működött, most oroszbarát a maradék pénzért ezt tudja biztosítani az ellenzék. Ha ettől jobban alszol.. legfeljebb egy hülyével több szavaz qurcsányra.
bagira
2023. március 23. 13:01
2024 Zelenszkij a búzát visszaszállítja , háború miatt nem tudnak vetni ország kenyér nélkül éhezni fog. Ukránoknál 30% infláció közben a magyarokra az ukrán kenyérnek való rá rohad.
Türelem
2023. március 23. 13:00
A tényekről.....az utóbbi időben egyre több kormányzati állásfoglalás mellé, azok kétértelműsége okán, egyre több utólagos értelmezésre van szükség. Tény, hogy egyre több döntés, nyilatkozat a kormánypárti szavazók fejében is számos kérdőjelet indukál, olykor a kettős beszédre utalnak a jelek, a garanciák nélküli kormányzati vállalásokra, a retirálásra. Az is tény persze, hogy óriási nyomás nehezedik a szuverenitás, a nemzeti identitás utolsó morzsáiért harcoló kormányra. Kívülről és a hazaáruló, idegen érdekeket szolgáló balliberális ellenzék részéről is. Nehéz ma annak kormányozni, akinek még van gerince, aki az országa érdekeit mindenek fölé képes helyezni, aki nem akar buzi országot, gyermekeink morális elpusztítását, akinek fontos a család, a vallás, a kultúra megvédése. Azért vannak normális ellenzéki pártok is. Például Itáliában a korábban a balliberális koalíciós kormányban is szerepet vállalt M5Mozgalom. Annak jelenlegi vezetője, korábbi miniszterelnök, Conte változatlanul ellenzi az olasz fegyverszállítást, a lőszer bizniszt. Conte kijelentette: "Meloninak bronz arca van, Itáliát a a háborúba sodorja". Meloni, Ukrajna melletti kiállását saját koalíciós partnerei is - Berlusconi, Salvini -támadják, a két napos brüsszeli találkozó előzetes parlamenti vitája alatt kongtak a padok az ürességtől, a Lega képviselői is távolmaradásukkal jelezték a kormányfő képviselte irányvonallal való szembenállásukat. Meloni már teljesen kikészült, kifakadt, azt mondta, hogy Ő nem egy Mózes......... Amennyiben Magyarországot egy hazaáruló ügynök kormány - lásd a DK-t és koalíciós partnereit - vezetné, akkor már a magyar bakákat is képeznék az ukrajnai bevetésre, az amerikai szabadság védelmére...... Az itt kommentelő ellenzékiek többségének intelligencia és felkészültségi szintje önmagáért beszél. Magam már nem ereszkedem le hozzájuk, mások se tegyék. Olvasatlanul át kell őket ugrani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról