Nem vagyok optimista az idei évvel kapcsolatban – Kiss Ambrus a Mandinernek

2023. március 31. 20:00

A főpolgármester-helyettes elmondta, hova is tűnt az a 200 milliárd forint Budapestről, melyet még a Tarlós István-féle városvezetéstől örököltek.

2023. március 31. 20:00
null
Bokor Gábor

Pénteken került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen Gansperger Gyula, a Városháza-ügy kulcsszereplője arról beszél, szerinte hova tűnt el a főváros büdzséjéből az a 200 milliárd forint, amelyet a főváros előző vezetése adott át az új kabinetnek. Gansperger szerint „a főváros sleppjére mehetett el a pénz”.

Az ügyben megkerestük Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest, aki lapunk megkeresésére a számokat ismertetve kifejtette: 2020. január első napján a főváros főszámláján volt 186,2 milliárd forint nem kötött felhasználású forrás. Mint mondta, hiába van a számlán EU-s projektekre keret, kormányzat által utalt előleg vagy közvetlen uniós forrás, azok kötött célú felhasználásra vannak, azokból nem lehet napi működést finanszírozni.  

Kiss Ambrus lapunkkal közölte, hogy idén január 1-jén a főváros számláján már csak 10,1 milliárd volt, mely alapján „jól látszik, hogy 176 milliárd forinttal apadt ez az összeg”

– jelezte a főpolgármester-helyettes. 

Úgy fogalmazott, a kiadások terén három tétel növekedett meg, legnagyobb mértékben a közösségi közlekedésben keletkező kiadások. Szavai szerint a közösségi közlekedés finanszírozása három tételből áll:

  • az állam fizeti egy részét,
  • az utasok jegyvásárlás formájában egy másik részét,
  • a maradék részt pedig a főváros állja.  

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner
Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Kiss Ambrus úgy folytatta, hogy 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben Budapest vezetésének 2019-hez képest 81 milliárd forintot kellett tennie a közösségi közlekedésbe. A főpolgármester-helyettes szerint a másik nagy többlet a szolidaritási hozzájárulás növekedése volt. Míg 2019-ben ez az összeg 10 milliárd forint volt, ez aggregálva a fentebb jelzett további három teljes évben 67,6 milliárdos tételt tett ki.  

– közölte. 

A politikus szerint az elmúlt években a bérek is nagymértékben megnőttek: a szakszervezetek és a városvezetés között megkötött bérmegállapodás értelmében 2020-ban, majd legközelebb 2022-ben volt egy átlagosan 15 százalékos béremelés. Adatai szerint a béremelés hatása 2019-hez képest további 45 milliárd forint többletkiadást jelent a fővárosnak működési oldalon. A

– mondta lapunknak a főpolgármester-helyettes, aki jelezte: ezt csak úgy tudták kigazdálkodni, hogy a személyi- és egyéb kiadásokon csökkentettek.  

Megjegyezte továbbá azt is, hogy a kamatkiadásokat tekintve jelenleg a jegybanki alapkamat emelkedése miatt jóval többet kell fizetniük, mint korábban. Kiss Ambrus azt mondta, hogy  egy normál időszakban négymilliárd forint kamatot kellene fizetniük, ez most ugyanakkor 20-24 milliárd összeg között alakul ugyanakkora tőkeösszegnél. 

Arra a kérdésre, hogy az idei évre mit jósol, a városvezető azt mondta, semmiképp sem optimista. Mint fogalmazott, a főváros akkor lesz teljesen fizetésképtelen, mikor a folyószámla-hitelkeret nagyságánál egy forinttal többet kell elkölteniük. Ez jelenleg 25 milliárd és egy forintban áll meg.  

– közölte, jelezve: amennyiben nincs kormányzati segítség vagy átütemezés, akkor súlyosan mínuszos lesz az idei költségvetése Budapestnek.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. április 02. 18:40
Ahol bolsi, komcsi, liberélis, zöld-az új vörös- haladó, progressziv uralkodik bármilyen szinten, ott előb, utóbb, inkább előbb elfogy a pénz. Mondják ők és hallgatjuk mi. 70 év felettiként nekem épitenem kellett a szocializmust, a hatvanas években valamikor azt hittük felépült és nensoká a kommunizmust kell majd építenünk. De kitalálták, előbb a fejlett cocalizmusnak kell megvalósulni. A lényeg, ők, az elvtársak, 90 óta urak egyre jobban élnek belőlünk és nekik soha semmi nem elég. Ami változot, az arcbőrük vastagságaMint a rhynocéroszé.
pesti051
2023. április 01. 08:48
Olyan csillagállás még soha nem volt a történelemben, hogy a bal/liberális kormányzás ne az állandó csődhelyzettel küzdött volna. Amit egyébként ők csináltak. "Ma még rossz, de majd a fényes jövőben Kánaán lesz." Ezt mondogatják száz éve. A xar az mindig bejött a kormányzásukkal, a jobb időkre még várni kell. A vallások legalább a túlvilágra igérik a mennyei bolgoságot, ezek még akkora sem.
mo ching
2023. április 01. 00:00
Lúzerek vezetik a fővárost. Ebből következik, hogy minden fővárosi veszít.
masikhozzaszolo
2023. március 31. 22:10
Megyünk itt a tartalék, maradvány után. Írhatnának már arról is, nem csak a tartalék, a főpénz is el van lopva ám! Mert amit a Blahán, a Lánchídon csinálnak az az! BKV, Főkefe, Mártha holding, stb. Nem a hordó szivárog, hanem nincs is feneke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!