Der Standard: Nem lenne meglepő, ha az autokrata Orbán a NATO-bővítést egy kis zsarolásra használná fel

2023. március 03. 09:13

Az osztrák lap szerint a jobboldali populista magyar miniszterelnök az ukrajnai orosz invázió után nagyrészt folytatta a Moszkvához való simulását.

2023. március 03. 09:13
null

Törökország mellett Magyarország az utolsó olyan NATO-ország, amely még nem ratifikálta Svédország és Finnország csatlakozását – olvasható a lap véleménycikkében. Az erről szóló szavazásra várhatóan a jövő hét elején kerül sor, és pozitív kimenetele biztosnak tekinthető. A baloldali és a liberális ellenzék is igennel fog szavazni. Mindez már jóval korábban is megtörténhetett volna, minden további nélkül: az Orbán-kormány már hónapokkal ezelőtt benyújtotta a törvényjavaslatot a parlamentnek. Azonban a parlament, amelyet Orbán kétharmados többséggel irányít, még nem tűzte napirendre.

A jobboldali populista Orbán tudatosan nem sietett. Az ukrajnai orosz invázió után nagyrészt folytatta a Moszkvához való simulását. Orbán úgy tesz, mintha semmi kifogása nem lenne a NATO bővítése ellen. Többször felszólította a képviselőket, hogy szavazzák meg a ratifikációt. Ugyanakkor a kormánypárton, a Fideszen belül heves viták zajlottak – írták, hozzátéve, hogy persze ezt senki sem akarja igazán elhinni – fogalmazott a szerző. Egyedül Orbán határozza meg, hogy miről beszélnek a pártban. Nem lenne meglepő, ha a magyar autokrata végül ezt a témát egy kis zsarolásra használná fel.

Nyitókép: MTI/ EPA/ Stephanie Lecocq

***

 

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2023. március 03. 21:11
Kedves cikkíró! Miért lenne zsarolás, ha valakit megkérnek, hogy ne hazudjon, rágalmazzon tovább?!
Töki
2023. március 03. 18:35
Sógor-sógor. A nagy Wien-ből te olyan jól látod a mi dolgainkat, mint 1 vak vakundok! :))))))
nempolitizálok
2023. március 03. 14:21
Az autokrata Orbánnak olyan hatalma van, hogy a demokratikus európában betiltotta a szólásszabadságot. Négyszer olyan szabadnak érzik magukat a magyarok, mint a németek https://www.origo.hu/itthon/20210906-negyszer-olyan-szabadnak-erzik-magukat-a-magyarok-mint-a-nemetek.html A nyílt média és a szólásszabadság Európában már régen megszűnt – mondta Johan Beckman politológus, a Helsinki Egyetem jogszociológiai adjunktusa. Minden, ami történik, teljesen abszurd, és az információs térben van, amikor valójában mindenhol tilos igazat mondani. Európában jelenleg nincs politika, mert nincs nyílt vita, nincs nyílt média, nincs szólásszabadság. A legnehezebb a helyzet természetesen a Baltikumban Észtország, Lettország és Litvánia” – fejtette ki a szakember a Patriot Media Group sajtótájékoztatóján. Csak a németek 18%-a szerint van hazájában szólásszabadság – az ex-NDK-sok szerint bolsinál is bolsibb a tempó https://nemzeti.net/csak-a-nemetek-18-a-szerint-van-hazajaban-szolasszabadsag-az-ex-ndk-sok-szerint-bolsinal-is-bolsibb-a-tempo-14746169.html
dezilluzionista
2023. március 03. 14:18
EgyigaziGECInemtudnemgecilenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!