Kutatás: a többség jó ötletnek tartja a vármegye- és országbérletet

2023. március 14. 12:43

A felnőtt lakosság 75 százaléka pozitívan fogadta a kormány bejelentését a felmérés szerint.

2023. március 14. 12:43
null

A Real-PR 93. közvélemény-kutató friss felmérése szerint a felnőtt lakosság 75 százaléka pozitívan fogadja a kormány által a távolsági közösségi közlekedésre májustól bevezetendő havi vármegye- és országbérletet – tájékoztatta az intézet kedden az MTI-t.

Az új, kedvezményes árú utazási bérletek megítélése a fővárosiak 69 százaléka, a városiak 76 százaléka és a községben élők 77 százaléka szerint kedvező – tartalmazza a közlemény.

„Orbán Viktor évértékelő beszédének nagy bejelentése volt, hogy a kormány májustól bevezeti az úgynevezett vármegye- és országbérlet – írták. Ezekkel egy-egy megyén belül – jelképesen a havi Budapest bérletnél is olcsóbban – havi 9450 forintért, országosan pedig 18 900 forintért lehet majd utazni a települések között vonattal vagy távolsági autóbusszal  ismertették.

Összehasonlításképpen megjegyezték: egy 100 kilométeren 8 liter üzemanyagot fogyasztó autóval, 600 forintos benzinár mellett a vármegyebérlet árából nagyjából 200 kilométert lehet utazni, ami egy hónapban a munkanapokkal számolva mindössze napi 5-5 kilométert jelent oda-vissza.

Vidéken még jobban örülnek a változásoknak

A közlemény szerint az új bérlet pozitív fogadtatását jól mutatja, hogy „életkortól, pártszimpátiáktól, sőt a távolsági közlekedés igénybevételének gyakoriságától is függetlenül a döntő többség kedvezően értékeli az intézkedést”.

A 75 százaléknyi pozitív véleménnyel szemben mindössze 12 százalék negatív áll,

13 százaléknyian nem tudtak vagy nem akartak véleményt nyilvánítani. „Ez utóbbiaktól eltekintve, csak a határozott véleményeket számításba véve, 86 százalék az új, kedvező árú távolsági bérletet pozitívan értékelők aránya” – jelezték.

A Fidesz-szavazók pozitívabban értékelték az új bérlettípust

„Bár a lelkesedők háromnegyedes többsége nem jelenti, hogy ennyien élnek majd a lehetőséggel, azonban a budapesti és a vidéki Magyarország véleményazonossága egyértelműen valószínűsíti az ötlet majdani sikerét” – jegyezték meg. A vidéki városokban (76 százalék) és a községekben (77 százalék) kissé nagyobb arányban örülnek a megkérdezettek a vármegye- és országbérlet bevezetésének, mint a fővárosban (69 százalék).

Ettől valamelyest jelentősebb véleménykülönbség van pártszimpátiák szerint:

a Fidesz szavazói körében 84 százalék, a baloldali szavazók között 60 százalék értékeli pozitívan az új bérlettípust.

Az egységesen kedvező társadalmi megítélést tükrözi, hogy még azok körében is 71 százalék a vármegye- és országbérlet bevezetését jó ötletnek tartók aránya, akik nem ingáznak települések között, bár érthető módon leginkább azok támogatják az új bérleteket, akik szoktak ingázni. Ebben a teljes lakosság 56 százalékát kitevő csoportban 78-80 százalékos a kormányzati döntés kedvező fogadtatása – közölték.

Erősíti a jellemző társadalmi támogatottságot, hogy életkor szerint nézve is minden korosztályban legalább kétharmadnyi a kérdésben pozitívan nyilatkozók aránya, még a térítésmentesen utazó idősebb korúak is hasonlóképpen támogatják a kormányzati döntést, mint a fiatalok, akiket anyagilag közvetlenül érint - ismertették.

A Real-PR 93. debreceni székhelyű országos és helyi közvélemény-kutatásokkal foglalkozó cég március 6-8. között ezer felnőtt telefonos megkérdezésével végezte a kutatást.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Varga György

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CertificateOfVaccinationIDentification
2023. március 14. 21:32
Engem nem kérdeztek meg. Én a vármegyebérletet nem, csak a megyebérletet tartom jó ötletnek, de csak egy rendesen kiépített vasúti hálózaton, nem olyanon, ahol száz(!) év alatt nem csökkent a menetidő a legtöbb vonalon.
gekk
2023. március 14. 15:53
No és mia véleményük az inflációról? Hogy az utóbbi évek béremelései füstbe mentek? Hogy mennyinek kellene lenni egy normális bérnek mon? Hogy miért csak egy vékonyka réteg él jól itt? Etc., etc., etc..
NERbot
2023. március 14. 15:37
A vármegyebérlet ugyanolyan jó ötlet mint az úriszék, a jobbágyság, a tized és az első éjszaka joga.
Lajoss
2023. március 14. 15:33
Hogyne,aki személyvonatokon akarja tölteni a fél életét..másra nem jó ez a szar..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!