Völner Pál és Schadl György is tagad – újabb felvonásához érkezett a Völner–Schadl-per a bíróságon

2023. február 23. 09:57

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál, az igazságügyi tárca korábbi parlamenti államtitkára is megszólalt csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken az ellenük és 20 másik társuk ellen korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt indított büntetőper előkészítő ülésén. Völner és Schadl mindent tagad.

2023. február 23. 09:57
null

Az Index előzetese szerint a hétfőn kezdődött előkészítő ülés csütörtöki, harmadik napján Schadl György és Völner Pál is nyilatkozik, bűnösnek érzi-e magát.

Völner és Schadl is tagad

A délelőtt során a tárgyalóteremből tudósító portálok szerint Völner Pál tagadta bűnösségét. Az államtitkár azt mondta, nem követett el bűncselekményt, a vádirat nagy részét pedig alaptalannak és valótlannak nevezte. Hozzátette, nem fogadott el pénzt Schadltől, és nem élt vissza hivatalával, hogy bírósági végrehajtókat nevezzenek ki. Szerinte a nyomozati papírokból kimaradtak azok a hanganyagok, amelyek az ő ártatlanságát bizonyítanák.

A tárgyalási szünet Schadl György is szót kapott, és Völnerhez hasonlóan azt közölte, nem követett el bűncselekményt, így tagadta azt is, hogy pénzt adott volna a korábbi államtitkárnak.

A vádirat szerint Schadl 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával, s jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását a vesztegető érdekeinek megfelelően vetette latba.

A további vádpontokról

Az ügyészség szerint Schadl vezetői pozíciójából, valamint a Völnerrel fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyásra hivatkozva hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. A vádhatóság szerint a végrehajtói kar elnöke 924 millió forintnyi illegális jövedelemre tett szert a Völnerrel kialakított korrupciós kapcsolata révén.

Ez várhat Schadlékra

A nyomozó főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje Schadl Györgyöt tíz, míg Völner Pált nyolc év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket tíz év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Az előkészítő ülés elmúlt két napján több végrehajtó is beismerte bűnösségét, ezzel lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, és elfogadták az ügyészség által indítványozott büntetést.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. február 23. 19:24
"..Völner Pál mindent tagad..."' NYILVÁN, HISZEN TELJESEN ÁRTATLAN..EZ 1000%-IG BIZTOS.
gekk
2023. február 23. 16:09
Na, tessék nernyikek, lehet védeni a védhetetlent. Szánalmas, ahogy szinte már dicsőség az ügyészség munkája, és szinte az erkölcs mintapéldái a vádlottak, hiszen törvény előtt állnak.
Mich
2023. február 23. 14:18
Valószínűleg arra utaznak még mindig (és azért húzták el ezt az ügyet eddig), hogy majd Schadl, engedmény fejében, bemószerolja Völnert...
CsakIstenSzabad
2023. február 23. 13:49
Ez is csak egy csont a felszínen, amin rágódhatunk. Engem inkább az érdekelne, honnan az a pénz, amit beforgattak a végrehajtók. A végrehajtottak fizettek, hogy ne vigyék el a fontos vagyonelemeket? Vagy az elvett vagyon áron aluli eladásáért fizetett a "baráti vásárló"? Vagy szimplán csak túl vannak fizetve a végrehajtók és megy a tülekedés a zsíros praxisért? Kioknyomozhatná már valaki, aztán a miniszterasszony igazolhatná ártatlanságát a rendvágással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik