Elkezdődött a Völner–Schadl-ügy a Fővárosi Törvényszéken

2023. február 17. 10:49

Pénteken még csak az előkészítő ülésre kerül sor, itt az derülhet ki, hogy valamelyik vádlott beismeri-e a bűnösségét az enyhébb ítéletért cserében.

2023. február 17. 10:49
null

Pénteken délelőtt a Fővárosi Törvényszéken elkezdődött a Schadl György, a Végrehajtói Kar elnöke által fémjelzett büntetőügy, amelynek első részletei 2021 őszén láttak napvilágot. Ekkor tartózzatták le a budapesti reptéren az éppen Dubajba igyekvő Schadlt, aki a vád szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2018 májusától 2021 júliusáig legalább 83 millió forint kenőpénzt adott Völner Pálnak, az Igaszságügyi Minisztérium egykori államtitkárának, 

annak érdekében hogy a számára kedves végrehajtó-jelölteket nevezze ki pozíciókba.

Schadl a pénzt azért adta, hogy a politikus államtitkárként és miniszterhelyettesként elérje, hogy Schadl embereit nevezzék ki végrehajtónak, érvényre jussanak a végrehajtói karral kapcsolatos működési, gazdasági, szervezeti elképzelései, az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe nem tartozó támogatásokat nyerjenek el a Schadl által megjelölt emberek vagy cégek.

Az ügyészség szerint Schadl vezetői pozíciójából, valamint a Völnerrel fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyásra hivatkozva hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. A vádhatóság szerint a végrehajtói kar elnöke 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a Völnerrel kialakított korrupciós kapcsolata révén.

Hivatali vesztegetés és annak elfogadása miatt az ügyészség Völnerre 8, Schadlre 10 évet kért. 

Ma még csak az előkészítő ülést tartják, vagyis a bíróság ismerteti a vádirat tartalmát, vagyis azt, hogy a nyomozást követően az ügyészség milyen bűncselekménnyel vádolja a vádlottakat. Emellett ezen az ülésen a vádlottaknak lehetőségük van a váddal egyezően elismerni a bűnösségüket. Ha ezt valamelyikük megteszi, akkor azzal lemond a tárgyaláshoz való jogáról és tárgyalás nélkül kapja meg az ítéletét.

Lapunk is figyelemmel kíséri az ügyet, és beszámolunk a fejleményekről.

Nyitókép: Atv/YouTube-képernyőfelvétel

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vendel39
2023. február 17. 12:19
Na erre kíváncsi leszek mit szabnak ki rá és a sok alkalmatlan "fejős tehén" végrehajtóra. Akik szakmai felkészültségük miatt megérdemelték volna a kinevezést senyvednek valami idióta irodájában helyettesként.
MyOp
2023. február 17. 12:03
Nincs mit szépíteni, ez egy szégyenfoltja a jobboldali kormányzásnak, nem kell védeni őket, hadd tegye a bíróság a dolgát és ültesse le őket. Mindenkit, aki érintett.
csjanos
2023. február 17. 11:58
...SZERKESZTŐ ÚR!!....VÖLNER-SCHADL ügy???....szerintem CSAK SCHADL ügy...Völner ezekhez képest csak egy besurranó alkalmi tolvaj ..az is csak HA BIZONYÍTÁST NYER....
spidxx2
2023. február 17. 11:55
Miért hagyja a fidesz ,h ilyen maffia elvigye a magyar emberek házait meg ingatlanjait?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!