„Az egyház elengedte az emberek kezét” – nyilatkozta Hodász András a Telexnek

2023. február 14. 08:45

Hodász azt is bejelentette: nem kívánja folytatni a papi hivatást.

2023. február 14. 08:45
null

Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, a Papifrankó Youtube-csatornáról ismert Hodász András a SzemLélek portálon vallotta be, hogy kamaszkorában szexuális visszaélést követtek el ellene. Az eset kapcsán a Telex egy videós interjút készített vele, amely során Hodász beszélt az őt ért abúzus körülményeiről illetve, hogy milyen okok miatt hagy fel a papi hivatással.

A részletekről beszámolva Hodász úgy fogalmazott: az ő esetében az történt, hogy egy fiatal és népszerű pap sok fiatalt gyűjtött maga köré, és jó ideig nem tűnt fel senkinek, hogy gyanúsan exkluzívak ezek a barátságok. Hónapokig tartott a szexuális zaklatás, aminek úgy lett vége, hogy

az elkövetőre hajnalban rárúgták a rendőrök az ajtót.

Nem tudja pontosan, hány gyerek lehetett érintett abban az ügyben, de egy tucatra tippel. Az elkövetőt nem kívánta megnevezni, de elárulta, hogy az illető már 2007 vagy 2008 óta nincs egyházi kötelékben. Lefolytattak egy eljárást, és kitették, a rendőrség gyermekpornográf felvételeket talált a számítógépén.

Az egyház elengedte az emberek kezét

Az egyház részéről nem tartotta a legjobb döntésnek, hogy feljelentették Pető Attilát, aki maga is szexuális zaklatás áldozata volt gyerekkorában. Miután a bíróság másodfokon is bűnösnek találta Pető Attilát, Hodász úgy döntött, hogy ő is megszólal a témában.

Nálunk sajnos ez hiányzik, és ez védhetetlen. Ezt nem lehet kimagyarázni, ezt meg kell csinálni”

– mondta arra, hogy a világ számos országától eltérően a magyar katolikus egyház miért nem folytatott olyan átfogó vizsgálatokat, amelyekből kiderülne, hogy az elmúlt évtizedekben hány szexuális visszaélés történt egyházi személyek és fiatalkorúak között.

Pető Attilát az azóta a papságból elbocsátott Szűcs Balázs molesztálta kamaszkorában. Balázs atya ellen 2015-ben indult egyházi vizsgálat és büntetőeljárás, mivel csak ekkor tett Pető olyan bejelentést, ami alapján eljárást lehetett indítani, habár erre már korábban is biztatták. 2016-ben pedig kit is ették az egyházból Balázs atyát. Az egyház feljelentette ugyan a rendőrségen is, de a világi jogszabályok miatt az eljárást nem folytatták le. A bíboros két héten belül felmentette az érintett papot minden szolgálata alól, és egy hónap múlva, miután az egyházi vizsgálat újabb eseteket tárt fel, megindította az egyházi büntetőeljárást a Vatikán felé. Az eljárás nem a médiában megjelent cikkek miatt indult el. Az egész egyházi eljárás úgy zajlott le egy éven belül, hogy az 1500 oldalas dokumentációt olaszra is le kellett fordítani. Róma pedig elsőként enyhébb büntetést szabott ki, mint amit a magyar fél kért az érintett papra, akit aztán a főegyházmegye újabb Vatikánnak küldött javaslatára laicizáltak. Korábban Pető Attila testvére évekig zsarolta Balázs atyát, a hallgatásért pénzt kérve cserébe. Ezért Pető testvérét jogerősen elítélték. A molesztálási ügy már régen lezárult. Pető ellen azért indult egy másik eljárás, mert miután többször írásban fenyegetőzött budapesti és veszprémi főpapi liturgiák megzavarásával, volt plébánosa, Snell György és Süllei László érseki általános helynök bejelentést tettek, és a távolságtartás elrendelését kérték a hatóságoktól. Azt, hogy az ügyből bírósági eljárás legyen, nem is a bejelentők, hanem az ügyészség kezdeményezte. A per tehát nem a gyermekbántalmazás kapcsán indult Pető ellen, hanem attól teljesen függetlenül. Snell György, aki annak idején bocsánatot kért azért, hogy sokáig nem hitt Petőnek, azóta elhunyt a koronavírus-járványban. 

„Számomra fájdalmas azt látni, hogy az egyház, amely alapvetően az emberekért, a szegényekért, a társadalomért van, és nem a templomfelújításért, az az egyház elengedte az emberek kezét” – fogalmazott. A kritikáit megfogalmazta a belső papi levelezési listán, püspököknek is jelezte, de nem értettek egyet vele.

Jelenleg felmondási idejét tölti, jelezte az egyház felé, hogy nem kívánja folytatni a papi hivatást.

„Elfogadom, hogy az egyházban kisebbségi vélemény vagyok, többek között ezért is lépek ki, mert nem akarok zavart okozni, nem akarok botrány lenni. Látom, hogy ilyen értelemben nincs helyem az egyházban” – nyilatkozta az egykori atya, aki azt is kifejtette: magát nem ellenzékinek, hanem kormánykritikusnak tartja:

Ha Gyurcsány Ferenc lenne a miniszterelnök, rajta ugyanúgy számonkérném a Biblia tanítását.”

Ezzel együtt továbbra is nagyon szereti az egyházat, hisz Istenben, továbbra is jár templomba, és imádkozik. Azt viszont egyelőre nem tudja, hogy mivel fog foglalkozni a jövőben.

Nyitókép: YouTube / Telex

Összesen 248 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2023. február 18. 21:47
András egy szájjal fújsz hideget és meleget. Azt írtad, hogy haragudtál a szüleidre. Itt azt, hogy nem haragszol a szüleidre. Azt mondták a nagyon hívő barátaid, hogy beszüremlett a misére a politika, - ami szemenszedett hazugság - és már semmit nem tud adni nekik a mise, vagy mi. Itt azt mondod, hogy milyen remek papjaink vannak, milyen remekül prédikálnak. Ezt miért nem mondtad a "nagyon hívő" barátaidnak? Nem hiszek neked! Nem hiszem el neked, hogy nem olvastad el a Főegyházmegye közleményét. Fábiánnal olvastattad el. :)) Még nem találkoztam azzal a kormánypropagandával, ami rád hivatkozott volna a meleglobbival kapcsolatban, amiben egyébként jól beégtél és hazudtál is egy jó nagyot, mert, mint tudjuk van. Olyan munkát vállasz, amivel egy kicsit eltűnsz a világ szeme elől??? :)))) Ezt már ígérted és alig bírtál ki 3 hetet, hogy ne nyilatkozzál valami negatívat, na nem az ellenzékről. Bölcs döntés? Okos vagy, de a bölcsesség hiányzik belőled. Támogatja a jó fene a Katolikus Egyházellenes Szemléleket! Szóval az volt a munkád? Érdekes, hogy a Mandinernek nem voltál hajlandó nyilatkozni, mondván, hogy nem már nem politizálsz, aztán pár nap múlva interjút készített veled egy ellenzéki média. Még jó, hogy nem nősültél meg. A házasság szentségét is ilyen lazán vennéd, mint a papi szentséget. Ez a Privátszféra műsorban is jól látszott. Tudod, amit a templomban nyilatkoztál. Engem legalábbis megbotránkoztattál vele. Na pá!
Zozz44
2023. február 15. 11:30
Kedves András! Már az ellenzéki vezetőkön is számon kérheted a Bibliát, ne tartogasd arra az esetre, ha ne adj Isten hatalomra kerülnek, mindkét oldaltól azonnal kérd számon! De azért azt nem létni, hogy micsoda gyűlölet van az ellenzék oldaláról a hit az egyházak és a keresztyén közösségek ellen, na az azér nem semmi. Én nem nézem le önt András és a problémája felett sem szeretnék elsiklani az észrevételeiben sem mondom, hogy nincsenek igazságok, mert vannak. De most vegyünk ezt a mostani állítást, hogy szembe állítja a templomok felújítását a hitélet lelki tartalmával, jóllelhet ezek párhuzamos dolgok... A fizikai egyház a lelki egyházzal függ össze mégpedig szervesen. Önnek itt hangulatkeltő célja volt - ez olyan satdonépítős ellenzéki - szövegre hajaz... Hamar meg fog jelenni ellenzéki körökben, ami még véletlenül sem bűn, csak ön fügefalevél lesz - békepap - sajnálom!
amca
2023. február 15. 06:24
Hodász nevű. Fiatal vagy. Az egész eddigi életed 1 nagy tévedés. Mint: Elmegy a csúnya kislány , aki vallásos ,mint Hodász: Gyónás. Atyám , órákig gyönyörködöm a szépségemben. Nem bűn ,az lányom, csak NAGY, NAGY TÉVEDÉS.
korty
2023. február 14. 22:09
Értjük, sajnáljuk. Most akkor minden előkészítve, jöhet a coming out.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!