Történelmi esemény: Budapest legyőzte az örök bezzegvárost, Bécset

2023. január 30. 13:28

Minden nehézség ellenére a magyar turizmus jó formában fordult rá 2023-ra. Tavaly 14,2 millióan összesen csaknem 40 millió vendégéjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint a koronavírus-járvány sújtotta 2021-ben. Az előfoglalások alapján pedig ígéretes év lehet az idei is.

2023. január 30. 13:28
null
Helmeczi Zoltán

2022 csak egy hajszállal maradt el a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es év eredményétől – derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) évértékelő rendezvényén. Az impozáns adatok szerint tavaly 14,2 millió vendég érkezett a szálláshelyekre, 57 százalékuk belföldről. Budapestre 3,9 millió turista látogatott el, vidékre 10,3 millió. A vendégéjszakák száma megközelítette a 40 milliót, ami 38 százalékos növekedés a 2021-eshez képest.

A legnépszerűbb turisztikai célpontok

Voltak olyan térségei az országnak, amelyek az eddigi legsikeresebb turisztikai évnek számító 2019-et is felülmúlták a vendégéjszakák számában: ilyen Tokaj és Nyíregyháza térsége (+30 százalék), Pécs–Villány (+6 százalék), valamint Budapest és környéke (+5 százalék).

Az első számú turisztikai célpontnak számító Balatonnál is 1 százalékkal több volt az eltöltött vendégéjszakák száma 2022-ben, mint 2019-ben.

A SZÉP-kártya továbbra is erős motorja volt az idegenforgalomnak. A kártyabirtokosok tavaly 385,2 milliárd forintot költöttek a kártyákról, 5 százalékkal többet, mint 2021-ben, és dupla annyit, mint 2019-ben.

Ismét jönnek a külföldi turisták

A külföldi vendégek is visszatérőben, a főbb küldőpiacokról, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Spanyolországból és Lengyelországból jóval többen jöttek hazánkba, mint 2021-ben, pedig például az amerikaiak az ukrajnai háború miatt az előzetesen vártnál még kevesebben is voltak. A legidősebb vendég egyébként éppen egy amerikai férfi volt, aki 102 évesen utazott el Magyarországra.
Kiemelkedő teljesítménynek számít, hogy az úgynevezett STR-riport szerint – amely az egyes országok és fővárosok szállodai teljesítményeit havonta veti össze – tavaly Budapest szállodái mutatták a második legmagasabb értéket a régiós versenytársak között.

A magyar főváros a maga 60,6 százalékos átlagfoglaltságával a szállodai kapacitáskihasználtságban megverte az örök bezzegvárost, Bécset.

Az élen Varsó végzett ebben a mutatóban. A legtöbben egyébként Németországból érkeztek, és ők is költötték a legtöbbet hazánkban az előző évben.

Jól indult 2023 is

Az összesített forgalom alapján ez év első hónapja várhatóan 1,7 millió vendégéjszakával zárul majd, ami 100 ezerrel több az előző esztendőben regisztráltnál. Februárra pedig már most 1,1 millió, míg márciusra 780 ezer vendégéjszaka-foglalást könyvelt el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ.
„Ma már az utazás nem számít luxusnak, az emberek a gazdasági nehézségek ellenére is utaznak” – fogalmazott Guller Zoltán. Az MTÜ igazgatósági elnöke úgy értékelt, a magyar turizmus 2022-es teljesítménye minden várakozást felülmúlt, és ha minden jól alakul, az idei meghaladhatja a rekordévnek számító 2019-et is. Megjegyezte azt is, hogy a rendszerükben nyilvántartott 60 ezer szolgáltatóból mindössze 80 szüntette be a tevékenységét.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. január 31. 01:24
Ügyes ez a KariGeri!
orygabor
2023. január 30. 20:51
Budapest? Nem Bukarest?
nempolitizálok
2023. január 30. 16:33
Amúgy aki autózik, annak feltűnhet, hogy Karácsonyék újra Demszky módszerrel javítják a kátyúkat, azaz három lapát kátrányos anyag a kátyúba aztán jöhet a következő. Ez értelemszerűen egy kalap szart sem ér, ami ér valamit az egy négyzet-téglalap kivágása mélyen az épben és normálisan hengerelve. Tarlósék ezt a módszert használták. Nem csodálkoznék azon, ha a kátyúzással kapcsolatban is kiderülne Karácsonyék korrupciója, ugyanis magától senki sem olyan idióta, hogy így dobja ki a főváros pénzét, amiből ráadásul állítólag kevés is van.
Józsi6
2023. január 30. 16:22
"A magyar főváros a maga 60,6 százalékos átlagfoglaltságával a szállodai kapacitáskihasználtságban megverte az örök bezzegvárost, Bécset." Ez akkora baromság, hogy ilyet még a mesterséges intelligencia sem tud kitalálni. Ha három szállodát bezárnánk, akkor a kihasználtság már 80% lenne. Tehát Bécsben több a szálloda, ezt lehet kiolvasni a statisztikából. Valós adat lenne: 100 ezer lakosra hány vendégéjszaka jut.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!