„Semmisüljön meg a Fidesz”, „mindenben szakítani kell Gyurcsánnyal” – mutatjuk a legerősebb politikusi jókívánságokat 2023-ra

2023. január 01. 15:25

Az év 364 napján túl sok jót nem akarnak egymásnak a szembenálló politikusaink, ám vannak, akik az esztendő utolsó perceiben sem változtatnak ezen. A Mandiner körképe.

2023. január 01. 15:25
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Az év vége – optimális esetben – a jókívánságok időszaka. Mi arra kértünk több politikust, hogy a politikai ellenfeleinek kívánjon valamit. Nem mindenki állt könnyen kötélnek. Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök, Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke, valamint Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese, illetve Márki-Zay Péter, a balliberális ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere nem reagált a megkeresésünkre. Az LMP-től és a DK-tól a sajtóosztályukon keresztül kértünk választ, de nem kaptunk. Viszont többen készségesek voltak, s kívántak jókat, rosszakat vegyesen, törekednek megbékélésre, szítják a konfliktusokat.

Merjenek végre mindenben szakítani Gyurcsánnyal!

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes: „Politikai vetélytársaimat akkor sem tekintem ellenségnek, ha szinte semmiben sem értek velük egyet és amit képviselnek, az sokszor árt Magyarországnak. Személyes életükben kívánom, hogy éljenek békében és szeretetben családjukkal, saját emberi méltóságukat tudják megőrizni és azt mások is tartsák tiszteletben.

1. Következzen be nemzeti fordulat a baloldalon! Ezzel jól járna Magyarország is: a nemzet ügyében elkötelezett, alapkérdésekben a nemzeti egységhez csatlakozó baloldal hozzáadott érték lenne a magyarok ügyéhez. 2. Legyenek valódi kapcsolatban választóikkal, értsék jobban a magyar embereket! A valóságismeret józanabb politikához vezetne. 3. Váljanak korszerű, versenyképes politikai erővé! Egy végre minőségi teljesítményre képes baloldal még jobb teljesítményre késztetne bennünket, jobboldaliakat is. Ez megint csak az egész nemzet javára válna. 4. Merjenek végre mindenben szakítani Gyurcsánnyal! Ugye nem kell magyarázni? 5. Fejezzék be azt a Budapest-politikát, amely túszul ejti a várost! Ne használják fel a budapestieket és a város ügyét pártpolitikai, hatalmi érdekekből! Végre építsék és ne züllesszék gyönyörű fővárosunkat!”

Az árkokat betemetni kell, nem mélyíteni és szélesíteni!

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő: „Jövő évre az ideinél több megértést, empátiát és bölcsességet kívánok politikai ellenfeleinknek kormány- és ellenzéki oldalon egyaránt! Szeretném, ha minden magyar politikus megértené, hogy csak a szolidaritás tarthatja egyben a nemzetet! Az, hogy tudjuk: számíthatunk a honfitársainkra, akikkel mind egyenrangúak vagyunk. Nincsenek többet és kevesebbet érők! Az árkokat betemetni kell, nem mélyíteni és szélesíteni! Boldog új esztendőt kívánok!”

Kudarcsorozatot a kormánypártoknak

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő: „Politikai ellenfeleimnek, vagyis a kormánypártoknak 2023-ra olyan kudarcsorozatot kívánok, amitől nem Magyarország, csak az ő politikai támogatottságuk roppan össze. Ennek kiváltó oka lehet egyebek közt, ha a ma még kormánypárti szavazók szembesülnek a valósággal, miszerint

már csak Bulgáriában keresnek és költenek kevesebbet az emberek, mint hazánkban. De gondjuk lehet az egyre kisebb koncon marakodó fideszes érdekcsoportok és oligarchák belháborújából is, ahogy a Matolcsy–Orbán meccs is hozhat izgalmakat, elég csak a jegybankelnök igazságbeszédére, majd az ezt követően a fia környékén landolt 14 milliárd forintos New York-i luxuslakás ügyében indult nyomozásra gondolni.”

Karácsony szeresse jobban Budapestet

Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője: „Azt kívánom Karácsony Gergelynek, szeresse jobban Budapestet! Ez a város, nemzetünk fővárosa, sokkal több odafigyelést és valódi tettet érdemel! Szeretném, ha többet jelentene számára annál, minthogy bázisa legyen a saját politikai pályája egyengetésének. Tiszteljen minden budapestit, függetlenül attól, mit gondol a világról, kire szavaz, hol dolgozik vagy hogy autóval vagy kerékpárral közlekedik-e. Őszintén remélem, hogy végre meg tudja tartani élete első Budapest Infóját, ahol mindenki(!) szabadon kérdezheti!”

Teljesen semmisüljön meg a Fidesz és a Jobbik

Jakab Péter, a Nép Pártján mozgalom elnöke, országgyűlési képviselő: „Amikor egy rezsim ellen harcolunk, csak két oldal van: vagy a Fidesz pártján állsz, vagy a nép pártján. A Fidesz azzal, hogy hazugsággal nyerte meg a választást, elárulta a népet, ezért nem kívánhatok nekik mást a 2023-as évre, mint a teljes megsemmisülést. Ugyanezt kívánom a Fidesszel szövetkező Jobbiknak is, amely egyedüliként jelentette ki, nem támogatják a Nép Pártján Mozgalom javaslatát arról, hogy

vagyis szerintük 2026-ig maradhat a Fidesz. A Jobbik a Fidesz pártjára állt a néppel szemben, ezért ők is ugyanazt érdemlik, mint a kormánypárt.”

Keressék a közös pontokat, és találják meg magukban a bölcsességet és erőt

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere: „Nemcsak Budapest, de az ország ügyei között is ezer olyan van, amiben a közös érdek nem függhet politikai oldalaktól: hogy minél több új busz álljon forgalomba, hogy az egészségügyben a várólisták rövidüljenek, hogy ne lophassanak a politikusok, hogy a pedagógusok és diákok minden eszközt megkapjanak egy 21. századi oktatáshoz. Azt kívánom tehát minden oldalhoz tartozó politikusnak, hogy keressék a közös pontokat, és találják meg magukban a bölcsességet és erőt, hogy – noha a saját követőik hergelése szempontjából az lenne célszerű – ne az ellentéteket, hanem a közös pontokat keressék és hangsúlyozzák.”

Ne tekintsék ellenségnek az ellenzéket

Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere: „Politikai ellenfeleimnek azt kívánom, hogy ne tekintsenek ellenségnek. Sem engem, sem az ellenzéket. Az ellenfél, az ellenzék nem ellenség, hanem a demokrácia része. Hogy értsék meg, ez a haza mindannyiunké. A miénk is. Hogy értsék meg, a sokféleség és a sokszínűség nem veszély, hanem lehetőség egy szabadabb és nyitottabb életre. Hogy fogadják el, nem Európa, hanem a putyini Oroszország ellen kell harcolni. Hogy értsék meg,

Hogy érezzenek együtt azzal a sok millió polgártársunkkal, akik rendkívül nehéz körülmények között élnek. Hogy értsék meg, európai színvonalú oktatás nélkül nincs jövője ennek az országnak, a gyerekeinknek, az unokáinknak. Hogy értsék meg, nem nemzeti színű nacionalizmusra, a Nagy-Magyarország emlegetésére, hanem egy nyitott, szabad, demokratikus Magyarországra van szükség – nekik is, nekünk is. Mindannyiunknak.”

Nyitóképen: Esküt tesznek a képviselők az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án. A patkó első sorában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j). Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. január 02. 03:24
Fürjes:" Merjenek végre mindenben szakítani Gyurcsánnyal! ' xdddddd ennyire fostok tőle?
Aerion
2023. január 01. 19:22
A neandermüller a leghülyébb az összes felsorolt közül. A féreg oktatja a fertőzött testet arra, mi a jó - a féregnek. Hát ezen röhögnék, de azok az idők már elmúltak. : /
Menhetten
2023. január 01. 18:51
Nálunk az új évben vármegyék és ispánok lettek, a horvátoknál meg euró...
Palatin
2023. január 01. 18:44
Nehogy eszetekbe jusson Gyurcsánynak, ennek a pápaí utcagyerekböl lett szélhámos zombinak valamelyik kijelentésével is komolyan foglalkozni. Még a kutya is csak olyan tárgyat vécéz le, amit valamire becsül. Gyurcsányt csak viccekkel, iróniával, karikatúrával, szarkazmussal, gúnnyal lehet jellemezni. Így ábrázolná öt pl. Juhász Gyula ma: Milyen volt böszmesége, nem tudom már, De október haván e barbár eszemben jár. Saját sortüzét nézvén, mint részeg gúnár, Lelkében minden találatra szólt egy fanfár. Milyen volt böszmesége nem tudom már, De ha látom e kajlán vigyorgó szerzetet, Szívem sajog, sajnálom e mulya nemzetet, Miért hagyja még öt, miért oly palimadár? Milyen volt böszmesége nem tudom már, De ha arra gondolok, hogy ez a bösz lator, - Ha népem, ne adja Isten, lenne oly botor -, Repetázna, várna ránk a sors, a bús, a sivár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!