Megmondja. A Gyurcsány nevű. Tizenkilencedszer is – évértékelőt tart vasárnap a DK elnöke

2023. január 30. 11:37

A DK elnöke számos minőségében értékelt már évet az elmúlt csaknem két évtizedben, idén feltehetően arról fog beszélni, mindenki vegye tudomásul: az ellenzéki térfélen az ő pártja fújja a passzátszelet.

2023. január 30. 11:37
null

Idén február 5-én, a Demokratikus Koalíció XIII. kongresszusán – a Budapest Kongresszusi Központban – tartja meg szokásos évértékelőjét Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök 2023-ban immár a 19. alkalommal áll a publikum elé, hogy megossza nagyívű gondolatait, amelyet az érdeklődők számára online is közvetítenek a DK Facebook-oldalán.

Nagyon sokféle szerepben szólalt már meg

A Mandiner Gyurcsány első 16 beszédét két évvel ezelőtt már részletesen elemezte, amely itt olvasható. Akkori cikkünkből kiderül, hogy a politikus ez idő alatt számos minőségében megszólalt, így szövegei is rendkívül szerteágazóak. Beszélt frissen megválasztott miniszterelnökként 2005-ben, majd egy évvel később, amikor hurráoptimista lózungokat nyomott, holott az őszödi beszédből pár hónappal később nyilvánvaló lett, mekkora bajban volt az ország. Azután jöttek a nehéz, majd a válságos évek, 2010 elején ugyan még balliberális kormány volt hatalmon, de már közeledett a parlamenti választás, és a várható nagy bukás. 2011-ben már ellenzékiként szólt a híveihez, egy évvel később pedig már egy új párt, a DK elnökeként, s ez a helyzet azóta sem változott.

Miről beszélt Gyurcsány Ferenc az elmúlt években?

A DK-vezér 2021-ben, a koronavírus-járvány második évében arról szólt, hogy

a pártjának a megalakulása óta nem kellett érdemi korrekciót végrehajtani,

és kiállt a föderatív Európa mellett, miközben a vakcináció kezdete nem fog aranylapként bevonulni az EU történetébe – állította akkor Nagy Attila Tibor. A politikai elemző szerint a belpolitikában nem kívánt új irányt bemutatni, korholta a történelmi egyházakat, Orbán Viktort úgy ábrázolta, mint aki szalonképtelen Európában – bár most nem nevezte gazembernek, mint 2014-ben –, beszélt a korrupcióról, a „kormányzati lopásról”. A fideszes szavazókhoz nem szólt, a jobboldal számára oly fontos haza, nemzet témáját veszélyes, múltban ragadt dologként állította be.

Deák Dániel a DK-s politikus akkor beszéde kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyurcsány a baloldal vezetőjeként beszélhetett a hívei előtt, kijelölte a többi ellenzéki párt helyét a szivárványkoalícióban és gyakorlatilag saját pártjaként beszélt a teljes ellenzékről, magának egy miniszterelnöki koreográfiát komponált, amit a beszédstílusával és a mögötte látható díszlet is szimbolizált. Világossá tette, hogy hiába lesz majd pártja miniszterelnök-jelöltje Dobrev Klára, valójában ő fogja irányítani a folyamatokat. 

Tavaly azt mondta, a Fidesz ideje lejárt

A XXI. Század Intézet elemzője szerint a pártelnök lényegesen mérsékeltebb volt a korábbi évekhez képest, ezzel a  kormányzóképességet akarhatta felmutatni. Ez ugyanakkor nem nagyon sikerült neki, hiszen a beszéde meglehetősen zavaros volt – értékelte a tavalyi beszédét Deák.

Két hónappal a parlamenti választás előtt Gyurcsány Ferenc az ország állampotát is értékelte. A legnagyobb különbséget abban látta a kormány és az ellenzék között, hogy hova tartozik Magyarország. „Nyugat vagy Kelet?” – tette fel a kérdést, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy nekik az a dolguk, hogy bátorítsák az embereket, hogy merjenek szabadok lenni. Többször is hangoztatta, hogy a Fidesz „elfáradt” a 12 év alatt, s

Majd kijelentette, Orbánék „nem egyszerűen hazudnak, hanem gyalázzák közös kereszténységünket”. Úgy vélte, most van nagyjából 2,5 millió szavazó, akik a Fideszt támogatják, és van ugyanennyi, akik az ellenzéket, és fontos, hogy mi lesz a két és félmillió emberrel a választások után, de szerinte „meg kell tanulnunk együtt élni, mert nem tehetünk mást”. „Nekik lejárt az idejük, nekünk meg eljött az időnk” – fogalmazott. Azt is elmondta, vitathatatlanul a DK-t támogatják messze a legtöbben az ellenzékben, a DK ugyanis egy egészséges és érett párt.

A DK a balliberális térfél vezető ereje

Ám elkövetett egy bakit is, amikor arról beszélt, a két oldalnak a hideg polgárháborút követően meg kell tanulnia együtt élni egymással. A politikus az ősiség törvényéről beszélt, pedig valószínűleg a szeniorátus elvére gondolt, amely a sztyeppei népeknél olyan trónöröklési rendet jelentett, amely szerint a patriarchális nagycsaládban a legidősebb, vezetésre alkalmas férfitag örökölte a hatalmat. Az ősiség törvénye ugyanis egyáltalán nem összeegyeztethetetlen a keresztény Európával, sőt.

Miről fog beszélni Gyurcsány Ferenc 2023-ban?

Noha a DK-vezér tervezett beszédének tartalma nem szivárgott ki – s az is elképzelhető, hogy még most is írja –, a pártelnök olyakor szabadvers formában megírt Facebook-bejegyzéseiből, egyéb megnyilvánulásaiból, illetve a az ellenzéki oldalon történt mozgásokból azért lehetséges levonni néhány következtetést annak tartalmát illetően.

Egészen biztos például, hogy a kormány gyalázása mellett Gyurcsány Ferenc idén is nyilvánvalóvá teszi,  hogy a DK a balliberális térfél immár megkérdőjelezhetetlenül vezető erejének számít. S burkoltan – vagy meg csak nem is véka alá rejtve – arra is fel fogja szólítani a többi pártot, politikust, hogy fogadják el pártja a hegemóniáját, igazodjanak hozzá, mert nemigen van más választásuk.

De már csak pár nap, és fellibben a függöny.

 

Nyitóképen: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke megérkezik 15. évértékelő beszédének megtartására Budapesten, a Sofitel Hotelben 2019. február 9-én. MTI/Bruzák Noémi

 

***

Gyurcsányi fordulatok - tizenhat évértékelő tanulságai

Tizenhetedik alkalommal értékel évet szombaton Gyurcsány Ferenc, a pandémia miatt ezúttal online formában. A szónok a sorozatot még frissen kinevezett miniszterelnökként kezdte 2005-ben, majd következett az őszödi beszéd, a bukás, az új párt, számos választási vereség, antifasiszta kirohanások, mostanra pedig a teljes ellenzéki összefogás. Elemzésünk.

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2023. január 31. 10:25
Erősen jobbra dől Feri a képen.
trl9
2023. január 30. 18:42
Gyurcsányi!
fado
2023. január 30. 15:56
El Qro
rókabácsi
2023. január 30. 15:29
az egyik tábor ujjong! a másik átkozodik. a normális meg figyel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!