Gyurcsány a történelemmel példálózott, de sikerült hatalmas öngólt lőnie

2022. február 11. 15:37

A volt miniszterelnök az ősiség törvényét keverte bele István és Koppány párharcába.

2022. február 11. 15:37
null

Megtartotta 18. évértékelőjét Gyurcsány Ferenc, aki a tőle megszokott show-műsort kerített az ország állapotát elemző beszédéből. Szóba került a házasság, a kereszténység, a kultúra, és rövid ideig történelem is. Utóbbiban mintha lennének hiányosságai a korábbi miniszterelnöknek, ugyanis amikor arról beszélt, hogy a két oldalnak a hideg polgárháborút követően meg kell tanulnia együtt élni egymással, ejtett egy kínos bakit.

Amikor azt mondom, hogy Hunnia és Pannónia együtt kell, hogy éljen, abból következik valami. Mert az egymást kizáró igazságok azok a történelemben hatalmas konfliktusok, hatalmas drámák forrása. Mondhatok példákat. Mi magyarok, emlékezhetünk rá, ha máshonnan nem, egy nagy rockoperából, István és Koppány konfliktusára. Nem tárgyalóasztalnál ért véget: Koppány négyben végezte. Az ősiség törvénye vagy a keresztény Európa? Ez volt a dilemma. Nem kibékíthető a kettő” – fejtegette Gyurcsány, aki valószínűleg a szeniorátus elvére gondolt, mely a sztyeppei népeknél olyan trónöröklési rendet jelentett, amely szerint a patriarchális nagycsaládban a legidősebb, vezetésre alkalmas férfitag örökölte a hatalmat.

Az is lehet, hogy Gyurcsány a Szörényi–Bródy-féle rockoperában megénekelt „ősi jogra” gondolt. A szerzőpáros ugyanis az alábbi híres szavakat adta a pogány vezér szájába: „Ősi joggal engem választ majd az ország, Árpád népe, hej”.

Az általa említett ősiség törvénye azonban teljesen mást jelent, és egyáltalán nem összeegyeztethetetlen a keresztény Európával, sőt. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy Magyarországon 1848-ig (tehát a kereszténység felvételét követően bő nyolcszáz évig) életben volt az ősiség törvénye. Ez az 1848 előtti magyar jogban a nemesi birtok öröklési és elidegenítési szabályrendszere volt. Egyenesági fiúörökös hiányában a rokonság, a nemzetség örökösödését biztosította a koronára való visszaháramlással szemben, és érvénytelennek tekintette a hatálya alá eső – öröklött – birtok eladását, eladományozását vagy örökül hagyását, és nem vonatkozott az örökhagyó által nem örökléssel vagy osztállyal szerzett birtokra.

A törvényt I. Nagy Lajos magyar király hirdette ki 1351-ben.

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2022. február 12. 17:02
Matek után a töri is kilőve. De legyünk megértőek, aki rendszeresen bérmálkozik, annak nyilván kevesebb ideje marad a tanulásra.
general Ziaul Hakk
2022. február 12. 15:01
orbán felemelkedése és BUKÁSA !!!! Ahogy a repülő se marad fönt : Kadhafi , Szaddam , Csau , stb. Tolvajorbán hazug rémuralmából : Elég volt !
Csendőr
2022. február 12. 12:16
Mit várunk attól, aki kétszer bérmálkozott?
Gyzoltan
2022. február 12. 11:57
Demokratikus és liberális beállítottságomnál fogva, követelem, hogy Jakab Pétertől kezdve, az összes pártvezető tartsa meg éves beszámolóját, kiegészítve olyan Bajnai-féle is alakokkal is... Amúgy is uborkaszezon van úgy a belpolitikában, mint a nemzetközi politika terén is, az állandósult bajokat leszámítva... Április elejéig jól ellehetnénk velük... Főleg akkor, ha érdemeik felsorolásánál nem fognák magukat vissza.., de félő, hogy csak hallgatnának, persze szerénységből...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!