Ferenc pápa: Nem lehet elfelejteni, sem tagadni több millió ember megsemmisítését

2023. január 27. 14:33

A pápa a holokauszt nemzetközi emléknapján írt erről a Twitter-oldalán.

2023. január 27. 14:33
null

Több millió zsidó és más vallású ember megsemmisítésének emlékét nem lehet elfelejteni, sem tagadni – írta Ferenc pápa a Twitter-fiókján a holokauszt nemzetközi emléknapján, pénteken.

A pontifex nevű, nyolc nyelven megjelenő mikroblogon a katolikus egyházfő hozzátette, nem létezhet testvériség a holokauszt borzalmát tápláló gyűlölet és erőszak gyökereinek kiirtása nélkül. Ferenc pápa ugyanezeket a mondatokat szerdán személyesen is hangoztatta a Vatikánvárosban tartott általános meghallgatáson.

Az audienciát követően levelet küldött a magyar származású, Rómában élő holokauszttúlélőnek, Edith Bruck írónőnek, akivel az utóbbi két évben az emlékezés napja alkalmából találkozott.  A nyilvánosságra hozott levélben Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy Edith Bruck szenvedése ellenére az élet szépségét, a méltóságot, a testvériséget, a vallások közötti párbeszédet hirdeti.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2023. január 27. 19:05
Unalmasak vagytok holokausztipar zsidók és unalmasak a csicskáitok is. Túl sokan vagytok még így is.
az ember
2023. január 27. 17:54
"De az itt lakó népek városaiban, amelyeket Istened, az Úr ad neked örökségül, ne hagyj életben egy lelket sem! Irtsd ki őket mindenestül" (Mózes 5 könyv)
Bell & Sebastian
2023. január 27. 16:22
Most pont nem annak van ideje, hogy elmerengjünk azon, hol volt a..., mi volt a...? Most van, holnap ránk szakad az ég, emléknapozásét nem adnak lovat a vásárban.
OberEnnsinnen
2023. január 27. 16:11
"több millió ember megsemmisítését" - ez egy korrekt tényközlés. Ugyanakkor méltatlan az áldozatok emlékének, amikor kerek számokról beszélnek itt, vagy ott, és az is, hogy a történelemben egyszeri, egyedi esetként emlékeznek a holokausztról. Másutt, más időkben is voltak faji, politikai alapú népirtások, a holokauszt elsősorban a dokumentált tények okán kerül minduntalan más népirtások elé. Az is tény: a XX. szd. legaljasabb direkt bűncselekmény-sorozata volt. egyike. Emellett vannak/voltak a kevésbé vagy nulla mértékben dokumentált népirtások, no és VOLTAK/VANNAK AZ INDIREKT NÉPIRTÁS - éppen napjainkban: woke, cancel, gender... A holokauszt a megsértett, megalázott, meggyalázott Németország válasza volt - akart lenni - a meggyalázókra lesújtva. (De - és ez is megérdemelne egy átfogó értékelést! - miért az ártatlan európai polgári lakosságot akarta kiirtani, miért nem azokat a pár száz (esetleg ezer) akkori "filantrópot", aki kizsákmányolta, terrorizálta a világot? (És ma még nagyobb mértékben megy a terror, kizsákmányolás, kirablása a naivvá tett keresztény világnak.) Honnan? Ugyanonnan, mint az 1930-as években: Washington aljazsidó-aljaanglo rejtett bűnállam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!