Tamás Gáspár Miklós: „Hol látok fasizmust? Mindenhol”

2022. december 23. 07:07

„Infantilis hazudozás, gyengeség, hatalom nélküli trükközés” – ezt csinálja Orbán Viktor a filozófus szerint.

2022. december 23. 07:07
null

Tamás Gáspár Miklóssal a HVG karácsonyi lapszámában jelent meg interjú. A filozófus elárulta, biztató jelnek látja a mostani tanár-diák tüntetéseket, és nem gondolja, hogy az „csak az ellenzék és a széplelkek” akciója lenne.

A posztfasizmusról”

– hangoztatja Tamás Gáspár Miklós. „A fasizmus, különösen a posztfasizmus ugyanis nem diktatúra. Sőt: nem is az állam, hanem az erőszakkal, a kirekesztéssel rokonszenvező lakosság követi el. A posztfasizmus ezt a rettenetes, irracionális lendületet viszi be a közéletbe, aminek a hátrányos megkülönböztetés a legfontosabb alapeleme – lásd migráció, lásd genderkérdés” – véli a filozófus.

Orbán Viktorról

A tanár-diák tüntetésekkel kapcsolatban az interjú során Tamás Gáspár Miklós megjegyzi, nem csak ellenzékiek és nem csak széplelkek akciójáról van szó, „a maradék 8-9 millió ember is szeretne szebb, emberhez méltóbb életet élni, és tesz is lépéseket ez irányban”.

– fogalmaz a filozófus. Szerinte az csak a múlt, hogy Orbánnak nagy hatalma van: „Pár héttel ezelőtt nem mondhatta volna azt Matolcsy, amit mondott, vagy Ókovács nem bírálhatta volna az egyik fideszes megmondóembert”.

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2022. december 24. 09:49
Ez is eljutott már arra a pontra hogy jobb lenne ha nem beszélne.Többen is vannak már ezen a pályán.
Herskovics Lázár
2022. december 23. 23:46
Ez a tiszta lélek, ez a briliáns elme, Tamás Gáspár Miklós, sikeresen eljutott Rákosi Mátyás szellemi magaslatáig, ahhoz, amivel Rákosi védekezett Sztálinnál, hogy miért nem halad gyorsabban a szovjet típusú diktatúra kiépítésével: 9 millió fasisztával nagyon nehéz népi demokráciát építeni. Tamás: „A fasizmus, különösen a posztfasizmus ugyanis nem diktatúra. Sőt: nem is az állam, hanem az erőszakkal, A kirekesztéssel rokonszenvező LAKOSSÁG KÖVETI EL. A posztfasizmus ezt a rettenetes, irracionális lendületet viszi be a közéletbe, aminek a hátrányos megkülönböztetés a legfontosabb alapeleme – lásd migráció, lásd genderkérdés” Nagyon mellesleg rettentően bosszantó, hogy Tamás magát igazi marxistának, szélsőbalos radikálisnak adja el, miközben valójában a volt CIA-s Herbert Marcuse antimarxista, más érdekű, marxistának maszkírozott hatalomszerzési ideológiájával házal, vagyis azzal, ami már Marcuse idejében is, és most is, az amerikai és nemzetközi elit (establishment) egy domináns részének a hatalomszerzési és megtartási ideológiája. Tamásban nincs semmi harcos, nincs semmi szolidaritás a valódi szegények iránt, ő az elit csicskája, akik ezért a kamu dumájáért etetik.
pesszimista
2022. december 23. 21:26
TGM sűrűn váltogatta világnézetét, hogy a figyelem központjában maradhasson folyamatosan polgár pukkasztásra törekedett. Egy dologban viszont nem változott: világéletében hitvány ember maradt.
Lélek
2022. december 23. 19:58
Kik is fasiszták? Az erőszakos jogtipró emberietlen törvénytelen csaló manipuláló küldetéstudatos eszelősők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!