Ilyen karácsonyfát vegyen, ha oda akar figyelni a környezetére!

2022. december 19. 21:00

Legnépszerűbb keresztény ünnepünk előkészülete során törvényszerű-e, hogy összeütközzék a hagyomány és a környezetvédelem szempontja? Milyen karácsonyfát válasszunk? Rangos természetvédőt faggattunk.

2022. december 19. 21:00
null
Joó István
Joó István

„Teremtésvédelem” szavunk egyszerre utal bolygónk – keresztény hitrendszer szerinti – teremtettségére és arra: ha a Teremtő nekünk ajándékozta a létfeltételeinket biztosító Földet (s benne a természetet), annál inkább fontos azt megvédeni. Bár elhomályosult a köztudatban, a karácsonyfa a keresztény hit szerint a Szentírás-beli Élet Fájára utal, amit az életét értünk odaáldozó Jézus Krisztus személyében tesz hozzáférhetővé számunkra Isten. De van-e mérlegelni való a Megváltó születésének nagy vallási ünnepén azzal kapcsolatban, milyen karácsonyfát válasszunk és mit tegyünk vele az ünnep után?

A kérdés megválaszolását a Mandiner olyan környezetvédőnek kínálta fel, aki nem rejti véka alá kereszténységét. Vicze Csilla, a legendás harcokat maga mögött tudó Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője elsőként ezt szögezi le: „A karácsony szent ünnep, ezért megőrzendő az a hagyomány, hogy hajlékunkban – a nem lebomló műanyag fa helyett – valódi fával idézzük fel a Jóisten irántunk való szeretetét, illetve azt, hogy örök élettel akar minket megajándékozni.”

Nem áll ez ellentmondásban CMM harcaival? – vetjük azonnal közbe. Hiszen közismert: ez

fakivágásokkal, természetrongálással, a mecseki karsztvizet is kockáztatva. Ráadásul ugyancsak Vicze Csilláék emelték fel szavukat azzal szemben, hogy a Mecsek évszázados fáit – tájsebeket okozva – biomassza-alapanyag címén mértéktelenül irtották és égették el a regionális erőműben (melynek akkoriban Pécs jelenlegi baloldali polgármestere volt a vezérigazgatója).  

A természetvédő mozgalom szóvivője elismeri, hogy nincs tökéletes megoldás: „Látni kell, hogy karácsonyi faárusításért történő

a viszonylag kevés oxigént termelő tűlevelű fákat nagyobb részben kivágják vagy jobb esetben földlabdával együtt eltávolítják, ami a meglehetősen kizsigereli a termőföldet. Az ünnep múltával kidobott fenyő egyébként sem túlzottan alkalmas a komposztálásra, nem javítja a belőle készült komposzt a föld minőségét, az elégetés pedig környezetkárosító.”

Ugyanakkor Vicze Csilla szerint igenis van megoldás arra, hogy a vásárlók a maguk részéről környezettudatosan oldják meg a karácsonyfavásárlás és a fa sorsának a kérdését. „Ha lakókörnyezetünk tájékán ez lehetséges – mondja –, akkor mindenképpen

lehetőleg olyan elárusítóhelyeken, ahol a termelő-forgalmazó vállalja az ünnepek múltával a növény visszavételét, amennyiben azt óvatosan használta a vásárló.”

Az élve árusított fenyőfa karácsonyi használatának egy másik variánsáról is beszél a természetvédő aktivista: „A legideálisabb, ha az élő fenyőt mi magunk visszaadjuk a természetnek! Hiszen a földlabdával vagy cserépben vásárolt karácsonyfát később ki is lehet ültetni a szabadba: kertbe vagy éppen egy közeli erdőnek a megfelelő pontjára. Utóbbi, könnyebben kivitelezhető megoldáshoz azonban jó, ha kérjük a terület tulajdonosának a beleegyezését. Igyekezzünk elkerülni, hogy hirtelen hőmérsékletváltásnak tegyük ki a növendék fát; célszerű egy enyhébb februári napon elhelyezni – tájba illően – a karácsonyfaként vásárolt fenyőnket.”

A Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője szerint ilyen apró „zöld” odafigyelésekkel építhetjük környezetünket a kérdéses időszakban. „Így a karácsony szakrális jellege és szimbóluma: a karácsonyfaállítás análkül maradhatna fenn, hogy felelőtlenül, a túlfogyasztás könnyelműségébe esve, kizsigerelően járnánk el az ünneplés során” – érvel javaslatai mellett a természetvédő.

 

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. december 20. 16:30
Tele van a hócipőm ezzel a sok nem ehetek ezt, nem csinálhatok azt, és legegyszerűbb minden a klímára rá tolnak, de bezzeg a különböző szarokkal tele lőtt űr, az nem számít, a hiánybetegségeket okozó szar kaják a menők, nem szeretem ezt a világot! Az ünnep az ünnep és teszek a siránkozókra. Marad a szokványos kaja, nem átdolgozott formában és marad a süti is, meg minden! Akinek nem tetszik nem eszi! A világ békéje fontosabb, talán a háborút kéne leállítani mindenhol és akkor a rakéták sem szennyeznék a levegőt. Z mentes új évet akarok!
tartarossz.blog
2022. december 20. 16:23
A műfenyő a legjobb megoldás, azt állítják rólunk vegetariusokról, hogy mi kegyetlenek vagyunk a növényvilághoz, ennek ellenére érdekes, hogy én minden évben műfenyőt állítok, sőt rákontrázok nemrég vettem egy kiló lilahagymát és ebből mostanra két lilahagyma is kihajtott a hagymák közül, és nem volt szívem felszeletelni, hanem elültettem mindkét lilahagymát. A húsevőkre inkább jellemző az a közöny szerintem, hogy őket nem érdekli, ha kivágott fenyőt vásárolnak.
ChatBot
2022. december 20. 11:12
Értelmes ember nem vesz karácsonyfát.
jóember
2022. december 20. 09:09
"zsidó-keresztény hitrendszer szerinti – teremtettség" Hányszor kell még leírni, hogy nincs olyan, hogy zsidó-keresztény! Vagy zsidó, vagy keresztény!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!