Milyen szétesés? Kiálltak a kormányfők a visegrádi együttműködés mellett

2022. november 24. 21:24

A kassai csúcstalálkozó kapcsán Orbán Viktor mellett a lengyel és a cseh kormányfő is a közép-európai szövetség fontosságát hangsúlyozta.

2022. november 24. 21:24
null

Bár az orosz-ukrán háború kitörése utáni fél évben számos megszólaló temette a visegrádi négyek szövetségét, – különösösen, miután a házelnökök egy része lemondta a találkozót – azonban a csütörtöki kormányfői csúcson elhangzott nyilatkozatok nem erre utalnak.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a visegrádi együttműködés egy harmincéves sikertörténet, és azért jött létre, mert az volt a meggyőződésük az országoknak, hogy vannak közös érdekeik és számos közös álláspontjuk. Kiemelte: Ukrajna és Oroszország ügyében a stratégiai célokat illetően egyetértés van a V4-ben. Magyarország is azt gondolja, hogy Oroszország nem jelenthet fenyegetést Európa biztonságára, és fontos, hogy mindig legyen a NATO-tagállamok és Oroszország között egy szuverén Ukrajna, amely meg tudja őrizni a területi integritását.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő  a Facebookon vette védelmébe a V4 szövetséget.

„A Visegrádi Csoport szilárd eleme az európai biztonsági struktúrának. Néhányan az utóbbi időben csak azon keresztül néztek ránk, hogy miben különbözünk. Mi viszont azért jöttünk össze, hogy arról beszéljünk, ami összeköt bennünket. A V4-ek ugyanis egy sok területre kiterjedő együttműködés nagyon fontos fóruma” – fogalmazott a lengyel miniszterelök.

A lengyel kormányfő védelmébe vette a V4-et

Mateusz Morawiecki a Facebookon vette védelmébe a V4 szövetséget. „A Visegrádi Csoport szilárd eleme az európai biztonsági struktúrának. Néhányan az utóbbi időben csak azon keresztül néztek ránk, hogy miben különbözünk. Mi viszont azért jöttünk össze, hogy arról beszéljünk, ami összeköt bennünket. A V4-ek ugyanis egy sok területre kiterjedő együttműködés nagyon fontos fóruma" - fogalmazott a lengyel miniszterelök.

Petr Fiala cseh kormányfő a kassai sajtótájékoztatón azt mondta: meggyőződése, hogy a V4-es együttműködésnek van értelme és jövője, és folytatni fogják a minisztériumok szintjén is. Fontosnak mondta a kassai találkozót, ahol „nyílt párbeszédet sikerült folytatni olyan kérdésekről is, amelyekben különbözők az álláspontok” -, s ez utóbbiak tiszteletben tartása mellett - egyetértés volt Ukrajna tekintetében a legtöbb lényegi kérdésben, egyebek mellett abban, hogy meg kell őrizni Ukrajna területi egységét, és katonailag és anyagilag is segíteni kell az orosz agresszió elleni harcában.

Eduard Heger szlovák kormányfő elmondta: segítséget kért hivatali partnereitől az országában körvonalazódó egészségügyi válság kezelésére, annak összefüggésében, hogy a pozsonyi kormánynak továbbra sem sikerült végső megegyezésre jutnia a béremelési követelésekkel előálló orvosi szakszervezetekkel, aminek következtében több, mint kétezer orvos adta be felmondását.

(Forrás: MTI)

Nyitókép: TI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán miatt megszűnt (végre) a Visegrádi Négyek

„Amíg az uniós csatlakozás és a NATO-tagság volt a cél, ez az összefogás egy progresszív szerveződés volt, ami később az ellentétére fordult. Most meghalt, ahogy a csehek mondják, s ami meghalt, az nincs, az megszűnt. Isten adja meg, hogy soha többé ne támadjon fel, örökre tűnjön el, és semmisüljön meg.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agybeteg Fideszes2
2022. november 25. 21:49
Az ellenzéki média úgy kommunikálta a találkozó elötti hangulatot mintha Orbán(Fidesz) miatt szétesett volna a V4, holott erről szó nem volt. Amúgy ennek a tetves szaros ellenzéknek miért lenne jó, ha szétesne a V4? A kommentelőik olyan szóhasználattal éltek mint amilyet én viszonthasználtam épp most rájuk. Igazi magyarellenes szar konfiguráció, hiszen semmi nem jó nekik amik előre viszik az ország sorsát. Ilyenek voltak a csicska konspirátor besúgók a második világháború után. Meg is lett az eredménye vagy ötven évet estünk vissza a kormányzatuk alatt a fejlett világ sodorvonalától.
Rocktoberi
2022. november 25. 08:22
Rossz hír ez a féleszű moslékosoknak. Ezek a birkák minden hírnek örülnek amiben Magyarország valamilyen hátrányt szenved el. Pedig jól látható, hogy ettől a moslékkoalíció pártocskái nem lesznek népszerűbbek.
Zolotarjov
2022. november 25. 07:14
A sok hülye kis lippschi meg néz, mint a moziban..:)
Lajoss
2022. november 25. 06:12
Megszopatták a sállal az oroszbarát csuti köpcöst..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!