Románia retteg attól, hogy esetleg Magyarországgá válik

2022. november 19. 12:49

Olyan rendszerben élünk, amely a szó- és gondolatkorlátozásra épít. Interjú.

2022. november 19. 12:49
null
Parászka Boróka
Parászka Boróka

Néha úgy tűnik, hogy mintha vonzanád a bajt.

Nem tudom, hogy tényleg vonzom-e, szerintem az, ami velem történik olykor, a szakmánkból adódó sajátosság, hiszen ott kell lennünk, ahol történik valami, azt kell írnunk, mondanunk, amit gondolunk Persze, néha meglegyint az az érzés, hogy valóban mondjam, írjam-e, mert milyen következménye lesz annak, de olyankor elszégyellem magam, mert ez felérne valamiféle visszavonulással, úgyhogy eddig mindig eljutottam odáig, hogy az ilyen gondolataimat félretegyem.

Úgy érzékeled, hogy sokan gondolkodnak a következményeken?

Igen, és ez a halála a szakmánknak. Van szakmai etika, vannak ügyek, témák, és minden ügyre, minden témára mindig ugyanazzal az intenzitással kell figyelni, és ki kell zárni azt, hogy a feldolgozásának mi lesz a következménye.

Ebből a mentalitásból viszont az következik, hogy az így gondolkodót előbb-utóbb eléri a baj.

Olyan rendszerben élünk, amely a szó- és gondolatkorlátozásra épít, arra az ösztönre, hogy vigyázz, mit beszélsz, mert annak következménye lesz. Ez a félelem alakítja ki a már meglévő jog- és szabadságfosztásokat.

De hát a szó- és gondolatkorlátozás ellenére egy politikus, konkrétan a Mi Hazánk Mozgalom egyik vezetője, minden következmény nélkül azt mondhatja rólad, hogy jobb volna, ha fölakasztanának téged.

Igen, csakhogy ez a rendszer az ő rendszere, olyan, amely félelmet akar kelteni. Az én dolgom az, hogy ezzel együtt se féljek.

Meglepett, hogy míg román közjogi méltóságok kiálltak melletted, addig ilyen gesztust a magyar kormány részéről nem kaptál?

Nem, nem lepődtem meg ezen, mert azt látom, hogy Románia retteg attól, hogy esetleg Magyarországgá válik. Nagyon figyelik, hogy mi folyik itt. Amikor megfenyegettek, egyből azt mondtam, hogy ez nem az én történetem, nem is fogok semmilyen önvédelmi lépést tenni, hiszen a román közrádió szerkesztője vagyok, és ha engem akasztani akarnak, akkor a román közmédiát akarják akasztani. Ezt a romániai vezetés megértette. Mindenki megértette.”

Nyitókép: Facebook

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. november 22. 09:09
"Románia retteg attól, hogy esetleg Magyarországgá válik" Retteghet is, mer 2/3-a Magyar terület!
Monstro
2022. november 21. 15:20
Én meg egyenesen rettegek attól, hogy Magyarországgá válik, nekünk csak a Kárpátokig kell vissza.
Qvasimodo
2022. november 21. 12:59
Boróka van szakmai etika ? Papíron leírva van. DE NEM tartja be senki. Ugyam már - független sajtó sincs. MINDEN akár elektronikus, írott sajtó valakinek, valakiknek a TULAJDONÁBAN van. Minden tulajdonos a saját ÉRDEKE szerint befolyásolja ezen sajtó tartalmát. Olyan híreket válogat, olyan művészeket léptet fel, olyan témájú filmeket rendel Hollywood-tól, ami NEKI megfelel. Akár rövid, akár hosszútávon. A régen etalonnak számító hírügynökségek mára röhejes bohócok. A közösségi média is MAGÁNKÉZBEN vannak. Belenézett már vlalaki a Win 10-es hez tartozó Edge hírajánlataiba ? Csak 444_hu, HVG_hu és a többi jelenik meg EGYOLDALÚAN. Ez van.
palicsi
2022. november 21. 11:34
Románia retteg attól... Mert Ő felmérte! Szerencsére az az ország nem ilyen zsibbadtakból áll, mint a Boróka!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!