Nőként nőkért és férfiakért – ezért nem jó a feministáknak, hogy nő az államfő

2022. november 13. 09:00

Fél éve van hivatalban Novák Katalin, aki első női köztársasági elnökként több alkalommal megnyilvánult női témákban. Ám a feministáknak ez sem elég, hiszen nekik a konzervatív nőnél még egy férfi is jobb.

2022. november 13. 09:00
null
Szalai Laura
Szalai Laura

Kirakatnő, bábu, a szélsőjobb trójai falova – megválasztása óta ilyen és ezekhez hasonló felütésű elemzések készülnek feminista körökben annak kapcsán, hogy Novák Katalin személyében női államfője lett Magyarországnak. A kesergésnek jó alapot szolgáltat továbbá, hogy térségünkben is egyre több nő tölt be vezető állami tisztséget – legutóbb például Giorgia Meloni lett Olaszország miniszterelnöke.  

Hiába történik pozitív változás a nők politikai reprezentációban, a máskor nő- és különösképpen kvótapárti hangok mostanában elhalkultak, hiszen szépséghiba a történetben, hogy – maradva a magyar köztársasági elnök megválasztásánál – egy konzervatív kormány párttöbbsége juttatta az első női államfőt hatalomba.

Csak egy példa: míg néhány éve a WMN-en hosszú elemzések jelentek meg arról, miért kell növelni a nők arányát a politikában, néhány hete ugyanazon a platformon már arról értekeztek, hogy „mikor kiüresített, jelképes pozíciókban látunk női vezetőket, az gyakorlatilag a női test használata”, és „a politikában régóta tudják, hogy a patriarchátusnak nincsen hitelesebb árusa, mint a konzervatív nő”. Még tovább ment a nők elleni erőszakkal foglalkozó Patent Egyesület, amely kijelentette: „régi, de még mindig hatásos trükk ez: egy kedvesnek tűnő női arcot adni a nők elnyomásához, és úgy prezentálni, mintha a nők egyenjogúságának megnyilvánulása lenne”  (érdekesség: a máskor a szexizmus ellen is vérre menő harcot folytató szervezet pont egy nőknek tulajdonított attribútummal jellemzi a köztársasági elnököt).

Lényegében tehát kimondhatjuk: feminista-liberális körökben egy konzervatív női vezető valójában nem ér semmit,

nem tudja képviselni a női ügyeket, sőt egyenesen elnyomja őket, és nekik csak az számít igazi női politikusnak, akit minimum egy baloldali politikai közösség emel magas tisztségbe. 

Nézzük a tényeket: Novák Katalin beiktatása pillanatában tisztázta, hogy minden magyar, így értelemszerűen minden nő köztársasági elnöke is akar lenni. Jó pár alkalommal fel is hívta a figyelmet a helyzetükre: az ENSZ női állam- és kormányfőknek szervezett New York-i fórumán például kijelentette, szükséges, hogy a nők lehetőséget kapjanak arra, hogy teljes életet éljenek, ne kelljen választaniuk anyaság és karrier között. Több alkalommal az ország leghátrányosabb részein keresett fel nőket, hogy bemutassa, mi mindent tesznek ők helyben a közösségért.

És a nőkért is tett,  amikor az ország egyik első számú egyeteméről üzent, hogy képezzenek „nagy tudású, kritikus fiatalokat”, vagy amikor a legtehetségesebbek diákokat segítette instruktorként, hogy a világ vezető egyetemein tanulhassanak – nem különbséget téve közöttük, hogy fiúkról vagy lányokról van-e szó. Mert hogy ugye a feministáknak ez is fontos: hogy egyenlőnek kezeljük a két nemet – és hát kétségtelenül nincs jobb előszobája ennek a hozzáállásnak, mint az oktatás. És, ha már oktatás, érdemes megemlíteni azt is, hogy

a köztársasági elnök mielőbbi megoldást szorgalmazott a tanárok anyagi biztonsága érdekében – amely szakmában tudjuk, hogy felülreprezentáltak a nők.

Összességében tehát az, hogy női államfője lett Magyarországnak, pozitív üzenet a nők szempontjából, hiszen igenis bizonyítja, hogy lehet nőként magas szintű politikai tisztségbe jutni, és onnan képviselni az érdekeiket. Novák Katalin teszi a dolgát, nőket és férfiakat egyaránt képviselve – még ha ezzel nem is elégszik meg a feministák egy része. 

Nyitókép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Futrinka
2023. április 22. 10:07
Novák Katalinnal nem az a baj hogy nő hanem az hogy egy báb Hozzá képest Áder egy független politikus Környezetvédelemért is Áder jobban kiállt
osbehemot
2022. november 13. 14:13
A liberálisoknak csak az a fontos, hogy punci legyen a lába között, kivéve, ha konzervatív. Akkor nem számít. Mert aki nem ért egyet a kis mozgalmaikkal, az csak egy cseléd lehet, és elnyomó.
zorroro
2022. november 13. 13:01
1. Veresné kiváló iskolákat végzett, de ezek után hagyományos női szerepekben, főállású családanyaként, háztartásbeliként élt, és ez ellen fellázadt - erről számolt be egy pályázatában (Rácz Zsuzsáék alapítványánál) 2. Amikor ezek után a fidesznyák párt szolgálatába, azaz a "munka" világába lépett, és az oktatásért (is) felelős balog miniszter kabinetfőnöke, majd államtitkár, majd miniszter lett, tevékenyen hozzájárult az oktatás és a pedagógusok lezüllesztéséhez.
01234567890
2022. november 13. 12:32
A miniszterelnök úr embere, azt mondja amit a pártközpontból megmondanak neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!