Neves amerikai politológus: A Nyugat provokálta ki a háborút Ukrajnában

2022. november 09. 13:15

John J. Mearsheimer szerint közel vagyunk ahhoz, hogy Oroszország és az Egyesült Államok közvetlenül lőjön egymásra.

2022. november 09. 13:15
null

Az Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki az ukrajnai háborút azzal, hogy kilátásba helyezte Ukrajna NATO-tagságát – jelentette ki John J. Mearsheimer a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában, Budapesten.

Az amerikai politológus szerint Putyin preventív háborút indított Ukrajnában, hogy megakadályozza Ukrajna NATO-tagságát,

vagyis hogy a Nyugat bázisul használja Ukrajnát Oroszországgal szemben. Ez egyben azt is jelenti, hogy Putyinnak soha nem állt szándékában Ukrajna elfoglalása, amire a katonai képesség sem áll Oroszország rendelkezésére – tette hozzá a professzor.

Ukrajna de facto NATO-taggá vált

Az előadó a kubai rakétaválsághoz hasonlította a 2014, vagyis az ukrajnai forradalom, a nyugatbarát hatalomátvétel után kialakult helyzetet. Ugyanis az Egyesült Államok sem tűrte, hogy a Szovjetunió támadó rakétákat telepítsen a szomszédságába. Ebben a helyzetben az Egyesült Államok nemhogy hátra lépett, hanem elkezdte felfegyverezni Ukrajnát, és Ukrajna de facto NATO-taggá vált. Vagyis ugyanolyan provokációt követett el a Nyugat-Ukrajnában, mint annak idején a Szovjetunió Kubában – vélekedett. A professzor szerint

Magyarország bölcsen egyensúlyoz a felek között,

hiszen miközben érdeke a nyugati szövetségi rendszerben a katonai és gazdasági kapcsolatok fenntartása, nem érdeke a határaihoz közeli Oroszország provokálása. Az sem áll érdekében, hogy megszakadjanak a gazdasági kapcsolatok Oroszország és az Európai Unió között – jelentette ki.

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a nukleáris háború veszélye fenyeget az orosz vereség és az orosz győzelem esetén egyaránt. Ugyanis az oroszok jó eséllyel atomfegyvert vetnek be, ha sikerül őket kiszorítani Ukrajnából. Ha pedig nyerésre állnának, akkor annak nagy az esélye, hogy az Egyesült Államok közvetlenül bekapcsolódik a háborúba, ami megint csak egy orosz atomcsapás esélyét növeli. 

Közel vagyunk ahhoz, hogy Oroszország és az Egyesült Államok közvetlenül lőjön egymásra – fogalmazott.

Arról is szólt, hogy amíg a második világháború után bipoláris, majd a Szovjetunió összeomlása után unipoláris világban éltünk, mára Kína felemelkedése miatt mutipolárissá vált a világ. Ebben az Egyesült Államok legfőbb versenytársa Kína, majd tőle erősen elmaradva Oroszország. A két konfliktust, egy kínai-amerikai, illetve egy orosz-amerikai konfliktust magában hordozó világrend pedig sokkal inkább elvezethet egy valódi háborúhoz, mint a hidegháborús szembenállás. Arról is szólt: az Egyesült Államoknak érdeke legfőbb versenytársa, vagyis Kína gyengítése, ezért nyomást fog gyakorolni Európára és Magyarországra is, annak érdekében, hogy megakadályozza a gazdasági kapcsolatok erősödését Kínával.

Sürgetjük a béke megteremtésének szükségességét

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a rendezvényen úgy vélekedett: Brüsszel hivatalos álláspontja háborúpárti, annak ellenére, hogy Oroszországgal, Ukrajnával és az Egyesült Államokkal ellentétben Európának nem érdeke a háború folytatódása. Magyarország ebben a helyzetben Ferenc pápához, Elon Musk tech-milliárdoshoz és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszterhez hasonlóan sürgeti a béke megteremtésének szükségességét – mondta a politikus.

(MTI)

Nyitókép: John J. Mearsheimer amerikai geopolitikus előadást tart. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csak ésszel
2022. november 09. 21:45
"közel vagyunk ahhoz, hogy Oroszország és az Egyesült Államok közvetlenül lőjön egymásra." Lehetőleg a Bering-szoroson keresztül. Annak két oldalán lőhetnék egymást a végtelenségig. Persze ez csupán hiú ábránd.
ThunderDan
2022. november 09. 15:51
Nehéz belekötni. Hónapok óta így látjuk innen, a Kárpát-medencéből is.
Tommaso
2022. november 09. 15:25
Az ukránoknak nyújtott amerikai fegyverszállitásos segitséghez - EGY KIVÉTELÉVEL - minden EU-s tagország csatlakozott. Önvédelemhez csak ők segitik a kárpátaljai magyarokat. A magát nemzethynek hazudó magyar kormány - NEM!!! Catalina9 jelezte, hogy nem ért egyet a véleményemmel. Csak azt nem közölte, hogy pontosan mivel nem, és miért nem. No + azt sem, hogy szerinte akkor mi a valóság? Orbán hazudott és mégiscsak küld fegyvereket? Catalina9 minden kommentjében újabb s újabb bizonyitékát adja a VITAKÉPTELENségének.
catalina9
2022. november 09. 15:09
Szabad észrevenni, hogy: 1. Az USA és vele az EU már azóta hergel Putyin ellen, mióta az nem volta hajlandó átadni az országot a zsidó oligarcháknak, Hodorkovszkijnak és társainak. 2. A fő cél, a motor (Európa) leválasztása az üzemanyagtartályról (Oroszország) 3. Ezzel Európa még jobban ki lesz szolgáltatva Soros Amerikájának. 4. Az USA keddről szerdára kivonult Afganisztánból, ösztönözve a tálib uralmat követő migrációt. 5. Amerika és az EU addig támogatja Ukrajnát fegyverekkel, amíg biztos nem lesz, hogy nem tud gabonát exportálni, és ezzel beüt az éhinség és vele a migráció...még szavakban sem emlegeti a békét, tettekben pedig végképp nem. 6. és a lényeg..."...Jeff Blankfort úgy utal Washingtonra, mint „a cionisták legfontosabb megszállt területére” Igaza van. A cionista zsidók erősebbek, mint valaha. A cionista keresztények erőteljes támogatásával az izraeli érdekek biztonságban vannak. A cionista marok szorítását az amerikai közel-keleti politikában lehetetlen tagadni. ......" Szóval itt nem csak a szankciókról van szó, hanem arról. hogy az oroszok nem hajlandók alávetni magukat Soros gazemberségeinek, és nem akarnak nemet váltani....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!