Mire lenne képes Magyarország, ha belesodródna egy háborúba?

2022. november 17. 10:48

Megnyugtató a tudat, hogy a magyar haderőfejlesztés jó ütemben halad.

2022. november 17. 10:48
null
Szalma György

„Szakértők szerint védelmi képességeink hamarosan olyan erőt képviselnek, hogy a Magyar Honvédség garantálni tudja a Kárpát-medencei magyarság biztonságát akkor is, ha a világrend recsegése-ropogása közepette nem számíthatunk a NATO védelmére.

A nagyhatalmak egymásnak feszülése komoly biztonsági kockázatot jelent az egész világra. Az olyan kisebb területű országok, mint amilyen Magyarország, különösen nagy veszélybe kerülhetnek egy globális konfliktus esetén. A fenyegetettséget komolyan kell vennünk, ami egyben azt is jelenti, hogy Magyarországnak fel kell készülnie a határon kívül élő magyar közösségek tagjainak megvédésére egy esetleges európai zűrzavar esetén.

 

Jókor lépett az Orbán-kormány, ma már késő lenne haderőt fejleszteni

Déli határainknál a migráció, északkeleti végeken az ukrán-orosz konfliktus, Európa-szerte pedig az épp lappangó terrorizmus - ezekből egy is alapos indok egy haderőfejlesztési program véghezvitelére. Persze, kétezer-tizenhatban, amikor a harmadik Orbán-kabinet zöld lámpát adott a Zrínyi 2026-nak, még „csupán" a bevándorlási krízis és az akkortájt előforduló tragikus terrortámadások tűntek veszélyforrásnak.

 

Gyakorlatilag minden szomszédos országban élnek nagyobb számban magyarok, Ukrajna és Románia pedig két olyan potenciális veszélyforrás, ahol a jogállami rend összeomlása esetén a magyarok ellen fordulhat a hatalom. Hiba lenne abba a hitbe ringatni magunkat, hogy komoly baj esetén a NATO megvédené a tagjait. Egy valódi krízis esetén minden ország csak önmaga biztonságáról gondoskodna. A magyar haderőfejlesztés eredményeit és kilátásait ennek fényében kell értékelnünk.

Szóval amióta Amerika Oroszországgal proxyháborút vív Ukrajnában, Kínát pedig provokatív gesztusokkal próbálja a küzdőtérre rángatni, a világ még kiszámíthatóbb és veszélyesebb hellyé vált.

Megnyugtató ezért a tudat, hogy a magyar haderőfejlesztés jó ütemben halad. Szakértők szerint védelmi képességeink hamarosan olyan erőt képviselnek, hogy a Magyar Honvédség garantálni tudja a Kárpát-medencei magyarság biztonságát akkor is, ha a világrend recsegése-ropogása közepette nem számíthatunk a NATO védelmére.”

Nyitókép: Facebook

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. november 18. 17:27
Mire lenne képes Magyarország, ha belesodródna egy háborúba? Jó eséllyel az azonnali megadásra. Valamivel kisebb eséllyel a futásra. Esetleg böszméné "árnyékkormányának" valódivá válására. Védelmi harcra jelenleg biztosan nem. Sem létszám, sem felszerelés, sem akarat tekintetében. A zsoldos haderő nem alkalmas a haza védelmére, támadásra pedig még annyira sem. Egyik sem kecsegtető megoldás, de valódi haderő (min. százezres sorozott és kiképzett hadsereg, ezer tank, hatékony légierő min. száz vadászgéppel, tüzérség (ágyúval! és lőszerrel), légvédelem (nem ökölrázós), rakétatüzérség, vegyi védelem, utászok, felderítők, rádió és műholdas felderítés, képzett altiszti és tisztikar, kevés, de felkészült főtiszt és tábornok, előre elkészített és berendezett hadállások, vezetési pontok, stb. És ami sajnos elképzelhetetlen, a megfelelő harci szellem. Gondolod a zsúrpubik, a zsidó ingyenélők, a filozófusok, pszichológusok, pénzügykutatók, kamarai faszfejek, a kutatási igazgatók, tévés macskajancsik, az akadémikusok megmozdítanák az ujjukat is a hazáért?
APESZ72
2022. november 17. 17:09
Ha van még működő tollunk, akkor talán a megadást alá tudnánk írni....
tgely
2022. november 17. 16:57
Én úgy tudtam, hogy a haderő szerepe békeidőben az elrettentés és nem a harc. A harci képesség csak háborúban mutatkozna meg. Akkor a cikkíró szerint most Magyarország egy elrettentő példa?
csulak
2022. november 17. 16:25
remelem nem kerul erre sor, de jo ha keszulunk ra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!