Mégse esik szét a V4? – a cseh miniszterelnök kiállt a szövetség mellett

2022. november 18. 13:10

A cseh politikus szerint fontos a V4, részt is fog venni a jövő heti csúcstalálkozón.

2022. november 18. 13:10
null

Petr Fiala bejelentette, hogy részt kíván venni a V4-ek november 24-én tartandó találkozóján. Ez legfőképpen azért fontos, mert a csütörtöki nap folyamán Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament házelnöke és Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke bojkottálta az eseményt.

A két cseh politikuson túl még a lengyel szejm két kamarájának vezetői sem vesznek részt a találkozón.

Tovább bontják a V4-eket: a cseh és lengyel házelnökök bojkottálnak, mivel nem akarnak egy asztalhoz ülni a magyarokkal

Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament házelnöke és Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke bojkottálta a V4-ek találkozóját. Nem akarnak egy asztalhoz ülni a magyarokkal - írta meg a Seznap Zprávy cseh lap. A lap hozzátette, hogy a két cseh politikuson túl még a lengyel szejm két kamarájának vezetői sem vesznek részt a találkozón.

Fiala kifejtette, hogy „a közös megközelítést és a közös szabályokat preferáljuk, mert a nemzeti költségvetések versenyében biztosan nem mi lennénk az elsők, és nem is lehetnénk”„Azt hiszem, nem titok, hogy Magyarországnak más a megközelítése, mint a másik három V4-országnak. Ugyanakkor – és ez fontos – a párbeszédünk eredményeként Magyarország az uniós tárgyalások eddigi összes kulcsfontosságú döntését támogatta” – hangsúlyozta a konzervatív cseh miniszterelnök. Hozzátette azt is, hogy az EU egységének megőrzése kulcsfontosságú.

„Nem fogom előre megítélni a tárgyalások eredményét.

Ez egy hasznos fórum, amely a múltban már bizonyította a hasznosságát” – zárta Fiala.

Fontos leszögezni, hogy a cseh és lengyel házelnökök bojkottot hirdető nyilatkozatai a V4-ek házelnökeinek jövő péntekre tervezett pozsonyi találkozójára vonatkoznak, és nem a V4-csúcsra, amely a visegrádi országok állam- és kormányfőinek rendszeres találkozója. Ez azt jelenti, hogy a házelnöki szintű találkozó marad el – ahogy az Euractiv is írja –, nem az állam- és kormányfői szinten tartott V4-csúcs.

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2022. november 19. 09:29
Na vazze.... akkor , most hazudott az amerikai népszara?????
Reszelő Aladár
2022. november 19. 08:53
A huszita szekértábor ugyanazt nyomja mint mi, csak lényegesen kisebb bátorsággal. Simán ellenünk szavaztak a jogállami szarakodásban is, de persze az orosz olajat azért felhasználnák. Nem kell megköszönni.
néhai Ch.Pilot
2022. november 18. 18:34
"Mégse esik szét a V4?" Dehogynem! Hiszen az Amerikai Népszava is megírta! :-D
kaffogó hebrencs
2022. november 18. 18:20
A V4 február 24 - én, hajnali öt órakor esett szét, amikor az első orosz tank átlépte az ukrán határt. A magyar érdekek, a magyar gondolkodás alapvetően tér el a többiektől. Sajnálom, de ez a politikai realitás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!