Törley Katalin a tanártüntetésen: Azt hiszem, hogy nekünk kell egyre radikálisabb lépésekhez fordulnunk

2022. november 30. 19:30

Az Egységes Diákfront és a Pedagógusok Szakszervezete szerda estére tüntetést hirdetett a Belügyminisztériumhoz.

2022. november 30. 19:30
null

Tüntetést hirdetett az Egységes Diákfront a Belügyminisztériumhoz este fél hétre, miután szerdán nyolc budapesti tanár menesztettek a munkahelyéről a pedagógusok sztrájkmozgalmában való részvételük miatt. A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – rendkívüli felmentéssel december 1-jei hatállyal szüntetik meg a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyát. 

Belügyminisztérium: Nem példamutató a jogszerűtlen magatartás a diákok számára

A Belügyminisztérium MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.

A tárca emlékeztet, hogy több alkalommal hangsúlyozta: a diákok érdekeit helyezi mindenek elé. „Márpedig a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását” – írták.

Kiemelték:

a diákok, életkoruktól függetlenül, tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás.

A tárcához érkezett összesítés szerint november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

A Belügyminisztérium leszögezte: álláspontja megingathatatlan, következetesen járt és jár el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben, ahogy teszi azt minden munkáltató, és ezt várja el az irányítása alá tartozó valamennyi szervtől, szervezettől.

A Pedagógusok Szakszervezete is tiltakozik a történtek miatt

A tüntetés előtt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben jelezte, hogy tiltakoznak a lépés ellen.

Azt írták: „felháborítónak tartják, hogy a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára az érdemi párbeszéd és döntések helyett”.

A PSZ is kitart álláspontja mellett: a kirúgás aránytalan büntetés azokkal a pedagógusokkal szemben, akik éppen diákjaik jövője érdekében tiltakoznak. Ha a kormány nem korlátozta volna a sztrájkjogot, illetve azt visszaállította volna a tiltakozó tömegek követelésére, a polgári engedetlenségre, így annak szankciójára sem került volna sor” – olvasható a szervezet közleményében.

Törley Katalin: Orbán Viktor bosszúálló döntéseket hozott

Az esti tüntetésen a helyszíni beszámolók szerint a megjelentek azt skandálta, hogy „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!”, majd azt követelték, hogy Pintér Sándor belügyminiszter álljon ki eléjük.

Az eseményen felszólalt a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból két hónapja elküldött Törley Katalin, aki azt mondta: „most sokkal dühösebb, mint a saját kirúgásakor volt”. Törley arra is kitért beszédében, hogy  az oktatásért felelős politikusoknak – Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek – le kellene mondania. Majd hangsúlyozta, hogy  a „történtek ellenére Orbán Viktor is néma maradt, és a probléma orvoslása helyett bosszúálló döntéseket hozott, és ezért alkalmatlan az ország vezetésére”

Az egykori pedagógus ezután azzal folytatta, hogy

–idézte Törleyt az Index.

Nyitókép: PDSZ Facebook-oldala

 

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marica61
2022. december 01. 19:36
szerintem az összes munkát megtagado áll pedagogust el kell zavarni. a megtévesztett diákokat a hiányzo orák potlására kell utasitani a nyári szünidö terhére. a munkát megtagado iskoláknál pedig az igazgatot le kell váltani. ENNYI
bettiblue
2022. december 01. 07:35
Mérhetetlen ellenszenvet sikerült kialakítaniuk magukról bennem. Harminc éve másról nincs is szó, mint béremelés, nekik. Alsótagozatos tanító, napi öt óra intézményben eltöltött munkaidővel, július egytől augusztus tizenötig fizetett szabadsággal, hét év munkaidő után nettó háromszázkilencezer forint. Ez olyan rossz?
bettiblue
2022. december 01. 07:24
B@sztatok tanulni, ha meg nem vesznek fel, akkor meg sz@r az oktatás. Induljatok ki saját magatokból gyerekek, meg a hőbörgő tanáraitokból!
sallaz
2022. december 01. 07:07
Aki munkaidőben, amikor dolgoznia kellene otthon döglik, Fb-on posztol, hogy merre utazott vagy az utcán lófrál -indok mindegy- az vállalja a következményeket. Ezt egyetlen munkáltató sem köteles elnézni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!