Aki a polgári engedetlenséget választja, elvileg tisztában van a következményekkel – véli a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke

2022. október 05. 15:00

A polgári engedetlenséget egy minden oldalról nagyon nehezen kezelhető helyzetnek tartja a kar.

2022. október 05. 15:00
null

Megkereste az Index a Nemzeti Pedagógus Kart vezető Horváth Pétert a szerdai tanártüntetéssel összefüggésben. A kérdésre válaszolva, hogy mi a kar álláspontja a tiltakozással kapcsolatban, Horváth Péter elmondta: szeptemberi küldöttgyűlésükön is arról volt szó, hogy a sztrájk a tiltakozásnak egy teljesen egyértelmű, jogszerű kifejezése, különösen a köznevelés mai állapotát látva. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint az más kérdés, hogy egy újabb sztrájk hozhat-e érdemi változást.

„A sztrájkon túl – amit a PDSZ, illetve a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is javasolt – a Nemzeti Pedagógus Kar is úgy véli, hogy a polgári engedetlenség egy rendkívül kockázatos formája a tiltakozásnak” – fogalmaz.

A polgári engedetlenséget egy minden oldalról nagyon nehezen kezelhető helyzetnek tartjuk: a pedagógusok elbocsátása hatalmas csapdahelyzet mindenki számára.

Hiszen aki ezt a tiltakozási formát választja, elvileg tisztában van azzal, hogy emiatt jogkövetkezmények érhetik. Miközben joggal érezhetik most úgy sokan, hogy a közneveléshez kötődő sztrájkkal kapcsolatos jogok közelmúltbeli megváltoztatása gyengítette a pedagógussztrájkok érdekérvényesítő képességét” – fogalmazott Horváth Péter. Hozzátette: az is kétségtelen, hogy a korábbi pedagógussztrájkok Magyarországon eddig egyszer sem hoztak kézzelfogható eredményt, vagyis akármilyen jogszerű, a sztrájk műfaja kissé kiüresedett az utóbbi időben. Ám Horváth Péter még ennek ellenére is vallja: az iskolaigazgatóknak arról kellene meggyőzniük a pedagógusokat, hogy lehetőség szerint inkább ne a polgári engedetlenséggel demonstráljanak.

A polgári engedetlenség a munkáltató részéről azért lehet problémás, mert

mégiscsak egy olyan eszközről, egy olyan önkéntes munkabeszüntetésről van szó, amely egy iskola esetében óhatatlanul hátrányt okoz a gyerekeknek, valamint az ott dolgozó tanárkollégáknak, akiknek helyettesíteniük kell az illetőt.

Erre pedig a munkáltatónak is lépnie kell valamit. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mit jelent az, hogy legyen arányos a büntetés mértéke a polgári engedetlenségnél” – árnyalta a képet a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Nyitókép: MTI / Mónus Márton

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Péterpéter
2022. október 05. 21:13
Idézek: Pelevin a tömeg mozgatásának és felhasználásának a módszertanáról: "aktivizálni kell sértettségét, mellőzöttségét, nyomorult állapotáért ki kell jelölni a kizsákmányolók osztályát és a kizsákmányolók személyét, s akkor már csak fegyvert kell adni a nép kezébe", s kiadni a lövési parancsot és az engedélyt a szabad rablásra. Akkor aztán kő kövön nem marad, még a sátán is önkívületig rophatja vitustáncát...
madar299
2022. október 05. 19:04
Műbalhé az egész, PED I es pedikűrösök vagy ez alattiak tüntikéznek , miért nem mentek el a minősítésre ?
szürkeSzarvas
2022. október 05. 19:01
Belpesti biboldo "flottatüntetés"-a gyerekek elvtelen felhasználasával. Dákós mikroszakszervezetek vergődésével,Klubrádios uszitással,stb stb.
tapir32
2022. október 05. 17:06
A liberalizmus önmagában nem érték. A liberalizmust abszolutizálók kizárják magukat abból a társadalmi diskurzusból amely arra irányul, hogy hol vannak a liberalizmus határai és meddig jó és elfogadható a liberalizmus és mi az a határ amin túl már káros. A jogszabályok betartása nem szolgalelkűség, nem jobbágyság hanem, a társadalmi együttélés alapja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!