„Helló, diktátor”: kik tüntettek Orbán ellen Berlinben?

2022. október 11. 11:15

Mutatjuk, milyen balos és föderalista szervezetek demonstráltak hétfőn Orbán Viktor ellen Berlinben, és miket írogattak a Twitteren.

2022. október 11. 11:15
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Három berlini baloldali szervezet tüntetett hétfőn Orbán Viktor berlini látogatása és Olaf Scholz kancellárral való találkozója ellen, amelyeknek a Twitteren mentünk utána. 

A különféle tweetek tanulsága szerint a A Freie Ungarische Botschaft (FUB, Szabad Magyar Követség), a Junge Europäische Föderalist (JEF, Fiatal Európai Föderalisták) berlin-brandenburgi szervezete, és az Europa-Union Berlin nevű szatelitszervezet tüntetett. A három szervezet száz embert tudott összetrombitálni – legalábbis Daniel Freund szélsőbaloldali zöld EP-képviselő azt tweetelte, hogy százan tüntettek a berlini Hilton előtt, ahol Orbán a német kancellárral tárgyalt. Freund azt is kitweetelte, hogy „nagy köszönet a FUB-nak és a JEF-nek, hogy méltóképp fogadták a magyar miniszterelnököt Berlinben”.

A Freie Ungarische Botschaft (FUB, Szabad Magyar Követség) „magyar expatok berlini székhelyű NGO-ja, melynek célja a jogállam helyreállítása és egy szolidáris magyar társadalom megteremtése”.

Orbán hétfői berlini látogatása kapcsán a FUB vasárnap a következőt posztolta a Twitterre: „Hétfőn Berlinben lesz Orbán. Egy autokrata, aki évek óta szabotálja az európai politikát.” A berlini tüntetés plakátja a „Helló, diktátor!” felirattal reklámozta a demonstrációt (lásd cikkünk nyitóképét). Másnap a FUB azzal biztatott a Twitteren a csatlakozásra, hogy aki elmegy a tüntetésre, „akár még láthat egy diktátort is”!

Az áprilisi parlamenti választások előtt a következőt posztolták egy kirándulós fotóval: „Holnap #valasztas2022! Mi ott leszünk a berlini követségen, remélve, hogy a következő kormány #levélszavazás rendszere kevésbé lesz kirekesztő. Szóljatok ti is az ismerőseiteknek és ne felejtsetek el a gyűlöletkeltő népszavazáson érvénytelenül szavazni!”

Ezelőtt pedig Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt berlini látogatását is kiposztolták azzal, hogy „nagyszerű találkozás” volt. Januárban egy Magyarországról szóló panelbeszélgetésükön részt vett a transzaktivista Vay Blanka is. A FUB ott volt azon 20 NGO között, kik arra kérték az EBESZ-t, hogy teljes készültségű választási megfigyelést tartson áprilisban.

Honlapjuk szerint „2017 áprilisában néhány berlini magyar úgy döntött, hogy aktívan fel akar lépni a magyarországi demokratikus jogállam védelmének érdekében, ezért megalapította a Freie Ungarische Botschaft (Szabad Magyar Követség) nevű szervezetet. Berlini magyar származású európai állampolgárok spontán szerveződött csoportja vagyunk, akik úgy vélik, legfőbb ideje, hogy az EU intézményei és vezetői az unió közös jövőjének védelmében végre aktívan fellépjenek az autokrata magyar kormány demokráciaellenes törekvéseivel szemben. A Freie Ungarische Botschaft szervezeti missziója a demokratikus jogállam helyreállítása és a szolidáris társadalom megteremtése Magyarországon, külföldről. A szervezet saját működésében a sokszínűséget értékként kezeli, a felelősségvállalást, a kritikus gondolkodást, a demokráciát és a szolidaritást képviseli.”

Hozzáteszik: „Célunk, hogy a német és az európai döntéshozók hatékony lépéseket tegyenek a magyar jogállamiság helyreállítása és az Európát fenyegető nacionalista populizmus megfékezése érdekében.” Sőt: „Az Orbán-rezsim intézkedései ellehetetlenítik a magyarországi civil szervezetek működését, ezért anyagi támogatással segítjük a céljainkkal összhangban álló szervezetek munkáját.”

A szervezet honlapja tanúsága szerint minden kérdésben megszólal, például tüntettek a illegális migránsokért is (pontosabban az ellenük elkövetett „kegyetlenségek” miatt). Partnereik között egy rakat baloldali szervezetet találunk, például a Magyar Helsinki Bizottságot, valamint több feminista és genderszervezetet.

A Junge Europäische Föderalist (JEF, Fiatal Európai Föderalisták) berlin-brandenburgi szervezete ugyanezt a „Helló, diktátor”-os plakátot posztolgatta, és azt az üzenetet variálta „kreatívan” a Twitteren, hogy „Nincs. Kompromisszum. Orbánnal.” Ők is kiposztolták, hogy Orbán „egy autokrata, aki évek óta szabotálja az európai politikát.”

A JEF mibenléte elég egyértelmű a nevéből. A honlapján szereplő célok is egyértelműek: „Föderális Európát akarunk. Egyesült Európát akarunk.” Emellett felsorolják még többek között a szolidaritást, demokráciát, nyitottságot és hasonlókat, mint amit „akarnak”. A Europa-Union Berlin lényegében azonosnak tűnik a JEF-fel. 

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gonczoll
2022. október 12. 21:17
Nem tudtam végig olvasni az összes hozzászólást, de azért mindezektől függetlenül lenne néhány megjegyzésem: - a német lakosság messze nem ilyen szélsőséges. Illetve egyre tolódik el a hivatalos kormányzati állasponttól. Az okait nem tudom, de egy tény, hogy az én német ismeretségi körömből egyre többen szeretnének inkább Magyarországon élni, mint Németországban. Persze, el nem hagynák a szülőföldjüket, mert azért jellemzően mindegyik német és imádja a szülőföldjét. - "Freie Ungarische Botschaft" - Minap a rádióban azt a fordítását hallottam, hogy "Szabad Magyar Üzenet" (persze, "követség" is lehet) Igazából nem tudjuk mit jelent, de mindkét értelmezésében a magyar politikai baloldal sejlik fel a háttérben. Az "üzenet" a magyar baloldali aktivisták és a német szélsőbal összefonódását jelzi, a "követség" pedig az "árnyékkormány" próbálkozásait a nemzetközi közvélemény befolyásolására. És persze mindkettő összefonódását. (Valami nagy német nyelvtudós kitalálhatta, hogy a két fogalom összemosása a német nyelv ilyetén kihasználásával majd milyen jót tesz majd az ügynek...) A németeket 45 éven keresztül egy kiadós agymosásnak vetették alá, mégpedig a náci Németország által elkövetett bűnökkel való szembesítéssel. Ez ugyanúgy ment az NSZK-ban, mint az NDK-ban. A különbség csak annyi volt, hogy míg az NSZK-ban az USA volt a "példakép", addig az NDK-ban a Szovjetúnió. Meg talán még annyi, hogy az NSZK-ban, a szabadosság elvén, kialakult egy szélsőbaloldali irányzat is. (Bader-Meynhoff csoport és társaik) Az újraegyesítéssel természetesen a szélsőbaloldali irányzatok is újabb bázisokhoz jutottak az NDK-ban hirtelen pozíciójukat vesztett elvtársak személyében. Ez különösen Berlinben volt szembeszökő, hiszen ott a "Deutsche Einheit" előtt a nyugati szélsőbalosok és a régi NDK funkcionáriusok is erősen koncentrálódtak. Így a korábbi nyugati szélsőbal könnyedén szerezhetett a volt kelet-Berlinben új támogatókat. A későbbiek történései sem kevésbé érdekesek. Pl. hogyan történhetett meg az, hogy miután az oroszok teljesen kivonultak a szovjet zónából, az amerikaiak még mindig állomásoztatnak csapatokat Németországban? Persze, tudom, NATO...
Orange Bulldog
2022. október 12. 14:36
Vajda, ha nem tartanák vissza az elvtársaid a nekünk járó pénzt, mennyi lenne az euró? Szerintem anyád a kamionos soron a románok kedvence...
clakatos
2022. október 12. 12:38
Hej be szép is lehet békiáltani az nagy berlini ájerbe, az bizonyos férfiúi testnek nedvit , s azt is csak úgy az maga simplifikációjában .Lehet- e ennél csudálatosabb érzés honfitársim...Én magam megvallom őszintén az berlini útjaim során más dolgokkal foglaltoskodtam eleddig , nevezetességek fogadók vizitálása etc. , de most rágyüvék balga dolgok ezek s össze nem hasonlíthatóak az fenti időtöltéssel.Ha legközelebb arra járok , majd jól kiállok az Alexander platzra , s jól elkurjantom magam az berlini nípek közibe, s szípen sorjába mondom gyönyörűséges anyanyelvünk, legmélyebb bugyraiban feltalálható szavait, had tanuljon az nímet nép.
kikeletiszellő
2022. október 11. 19:20
A 80 milliós Németországban 100 buzit tudtak összeszedni ezek a barmok. Én ezzel nem is dicsekednék, hogy ilyen minuszos "népszerűségem" van, mert a normális némtek bizony-bizony Orbán mellett állnak. Az én barátaim, akik németek nagyon szeretnék, ha olyan vezetőjük lenne, mint O.V.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!